ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У „ПРЕС ЦЕНТРУ“

У сусрет 52. Мокрањчевим данима

pres-centar-unsПрограм и концепт Фестивала Мокрањчеви дани, који већ дуже од пет деценија  обележава музичку сцену Србије, а ове године се одржава у новом термину, од 23. до 29. септембра, представљени су на Конференцији за новинаре у Београду.

Председник општине Неготин Владимир Величковић, истакао је да се Неготин са поносом и посебном пажњом припрема  за најзначајнији културни догађај у част свог великана, композитора Стевана Мокрањца и пожелео добродошлицу бројним учесницима и гостима Фестивала.

Фестивал ће свечано бити отворен 23. септембра у дворишту родне куће славног композитора уз звуке фанфара и 6. Мокрањчеву руковет у заједничком извођењу свих учесника Натпевавања, али и неготинских хорова, чиме Неготин симболично одаје највећу почаст свом великану.

-  Част да буде беседник 52. Мокрањчевих дана  припала је истакнутом диригенту Дејану Савићу, управнику Народног позоришта у Београду- истакла је Рената Станковић-Ђурђевић, в.д. директора неготинског Дома културе Стеван Мокрањац , организатора Фестивала.

Фестивал Мокрањчеви дани окупиће и ове године, по 52. пут најзначајнија имена из области музике, али и ликовне и сценске уметности.

 -Програмски концепт 52. Мокрањчевих дана чува идејну окосницу промовисања стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца и са посебном пажњом афирмише српско музичко стваралаштво и извођаштво, са акцентом на неговању хорске традиције – речи су проф др Соње Маринковић, селекторке Фестивала.

Говорећи о програму, селекторка Фестивала издвојила је наступ  једног од најбољих тенора данашњице, Зорана Тодоровића, звезде оперске сцене, Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички, хора и симфонијског оркестра РТС са истакнутим пијанистом Александтом Сердаром, затим балетске представе Народног позоришта у Београду са новим кореографским помацима, бројне хорове…

-Прогамску иновацију Фестивала представљају едукативни садржаји  и то мајсторски  курс соло певања тенора Зорана Тодоровића и семинар „Диригентско ходочашће“, чиме Фестивал добија нову димензију – истакла је др Соња Маринковић, селекторка Фестивала.

Испред Програмске комисије новинарима се обратила председница, др Бранка Радовић и нагласила да Фестивал богато конципиран како и приличи најзначајнјијем музичком фестивалу.  Мајор Никола Живковић, руководилац  УА „Станислав Бинички“ изразио је задовољство што ће овај реномирани ансамбл 118. годишњицу од оснивања обележити концертом Добра вам ноћ пријатељи,  26.септембра у Неготину.

Генерални покровитељи Фестивала Мокрањчеви дани су Министарсто културе и информисања  Републике Србије и Општина Неготин, покровитељи Огранак ХЕ Ђердап, Телеком Србије, Дунав осигурање, УниКредит банка, Еликсир Прахово и Фондација Хемофарм. Генерални медијски покровитељ  је РТС, а медијски спонзор Радио Београд.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани