ОБЕЛЕЖЕНО 175 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА КОМПОЗИТОРА ДАВОРИНА ЈЕНКА

14.09.2010, Неготин

На археолошком налазишту „Врело“ у Шаркамену код Неготина, Фестивал „Мокрањчеви дани“ и Крајински књижевни клуб Неготин, обележили су 175 година од рођења композитора Даворина Јенка, прелиставањем 26. броја „Буктиња“.

 Нови број овог часописа за књижевност, уметност и културу, посвећен је Даворину Јенку и Стевану Стојановићу Мокрањцу. Издавач се одлучио да објави велики број прилога који су везани за музичку уметност а чији су аутори музиколози, етномузиколози, књижeвници и сликари. Тако се пред читаоцима  нашла музичка Буктиња.

По речима Горана Вучковића, уредника овог часописа, „музика је уметност звука а ми тај својеврсни дар и умеће, које нас све прати од прапочетака па до данашњих дана, носимо у свом уму, осећамо душом и чујемо слухом. Она је одвајкaда била саставни део живота и као таква искрено и непосредно утиче на наша осећања. Циљ овог броја часописа, у овом времену када смо немилосрдно бомбардовани кичом и шундом, јесте да препознамо уметнички вредну музику и разграничимо је од комерцијалне музичке магле. Музика двојице генија, Јенка и Мокрањца, којима је посвећена ова „Буктиња“, вечна је и остављена нам је у наслеђе“.

У прелиставању новог броја „Буктиње“, осим уредника Горана Вучковића, учествовали су и аутори текстова: Гордана Крајачић, др Бранка Радовић, Маја Чоловић Васић, мр Александра Паладин, Адам Пуслојић и Властимир Станисављевић Шаркаменац. У музичком делу програма наступио је словеначки хор „Ипавска“ из Випаве, прошлогодишњи победник Натпевавања хорова, са диригентом Матјажем Шчеком.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани