ОДРЖАН ПРОГРАМ „ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА“

Dan_domaceg_filmaПриказивањем документарног филма “Косма” у режији Соње Благојевић, у биоскопу Крајина почео је програм “Дан домаћег филма”. Реч је о програму посвећеном промоцији домаћег филмског стваралаштва који се реализује кроз бесплатне пројекције документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. “Дан домаћег филма“ одржаваће се једном месечно у 11 градова Србије, а у Неготину ће то бити  свака прва среда у месецу.

Љубитељи документарног филма имали су прилику да виде филм „Косма“ који говори о јединој радијској вези између изолованих српских средина на Косову и Метохији. Овај документарни филм сведочи о ономе о чему се ретко говори када се прича о Косову – о животу изван оквира вести и политике. “Косма” је живот претворен у звуке ФМ фреквенција, сагледан ушима радија кроз гласове оних који су без гласа и постојања у званичним медијима. Звук радио-емисија путује преко опустелих предела и напуштених кућа пробијајући баријере непремостиве за њихове слушаоце, а радио-програми својим гласом и музиком сведоче о свакодневици, људским везама, важним догађајима и присуству наде.

Dan_domaceg_filma_1Након пројекције о филму је са публиком разговарала Соња Благојевић,  ауторка филма. Соња Благојевић је рођена 1980. у Београду, где је дипломирала на Факултету драмских уметности (смер филмска и тв режија). Члан је УФУС-а, а ради као редитељ, асистент режије и продуцент на фестивалу документарног филма “Седам величанствених”. Своје документарне пројекте потписује и као сценариста и сниматељ. Претходни њен филм, средњеметражни документарац „Мој друг Србија“, приказан је на 20-ак домаћих и међународних фестивала, и освојио је неколико награда.

“Дан домаћег филма“ одржаваће се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци биће представљено укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Након сваке пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

„Дан домаћег филма“ је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеном едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани