ЦВЕТИЋИ ИЗ ЈАБУКОВЦА НА 34. СМОТРИ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ДЕЦЕ СРБИЈЕ У БАДЊЕВЦУ

web_Decija-folklorna-grupa-KUD-a-FLORICIKAУ организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин и под  покровитељствим Општине Неготин, у суботу, 4. јуна, дечија фолклорна група АКУД-а „Флоричика“ из Јабуковца представљала је Општину Неготин на централној државној манифестацији народног стваралаштва деце Србије, у Бадњевцу (Општина Баточина).

.

.

..

Decija-folklorna-grupa-KUD-a-FLORICIKA-134. „Смотра народног стваралаштва деце Србије“ је завршна републичка манифестација изворног народног стваралаштва и традиционалне културе на којој се представљају изворне играчке и певачке групе, вокални и инструментални солисти, на предлог селектора који су пратили регионалне саборе и друга предтакмичења.

Аматерско културно-уметничко друштво “Флоричика” основано је 1970. године. Име је добило по једном колу које се зове Флоричика (у преводу, цветић), а које се игра искључиво у Јабуковцу. У протеклим годинама АКУД “Флоричика” даровао је овоме селу низ признања и награда, доприносећи тако да Јабуковац на културно-уметничком плану буде познат не само у нашој земљи, већ и у земљама Европе, где је Друштво гостовало.

Decija-folklorna-grupa-KUD-a-FLORICIKAДечија фолклорна група АКУД-а „Флоричика“ из Јабуковца, под руководством Љубише Богојевића, континуирано ради и бележи бројне наступе и резултате.

Ове године, група је имала и запажен наступ на 24. Смотри дечјег народног стваралаштва  „ДЕНС“ у Градскову, који им је омогућио даљи пласман и представљање на 34. „Смотри народног стваралаштва деце Србије“ у Бадњевцу. На овој Смотри, учествовало је осамнаест дечијих група из Србије, међу којима и Друштва из Књажевца, Злота и Великог Извора.

Организатор Сабора је Централни савез аматера у култури Србије , Београд.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани