ЗАВРШЕН ТАКМИЧАРСКИ ДЕО „СУСРЕТИ СЕЛА“

Сусретима у Карбулову, Јабуковцу и Јасеници, протеклог викенда завршен је такмичарски део 39. манифестације изворног народног стваралаштва Сусрети села у општини Неготин.
У петак 27. априла, у Карбулову су после готово 30 година поново одржани Сусрети села. Домаће културно уметничко друштво угостило је чланове културно уметничког друштва “Врело” из Шаркамена.

Домаћини су овом приликом приказали народни обичај Билајни петак, док су се гости из Шаркамена представиули Ђурђевданским народним обичајима.

У суботу 28. априла у Јабуковцу су своје програме приказали чланови културно уметничких друштава „Флоричика“ из Јабуковца и „Мокрањац“ из Мокрања.

Чланови културно уметничког друштва „Флоричика“ из Јабуковца, уз народне обичаје, игре и песме, приказали су у петак у Кобишници како се у њиховом селу припрема свадба. Један од најважнијих и нарадоснијих породичних дана праћен је многим обичајима, веровањима и наравно весељем до касно у ноћ.

Гостујући фолклорни ансамбл из Мокрања приказао је народни обичај „Навечерје“ односно вече уочи крсне славе.

Овогодишњу манифестацију затворила су културно уметничка друштва „Воја Чурић“ из Кобишнице и „Ратар“, сусретом у Јасеници.

Домаће културно уметничко друштво кроз песму и игру приказало је како су се у овом селу славили Свети Варвари. На Вари дан  девојке из куће носе клип кукуруза и струк босиљка на извор који поспу варицом. По повратку са извора девојка долази кући и даје укућанима воду да пију ради здравља. Обичаји о Светој Варвари су остатак магијских обичаја који су настали у родовском друштву.

Културно уметничко друштво „Воја Чурић“ представило је народни обичај „Крштење“. И за сам чин крштења, као и за рођење детета везани су бројни народни обичаји и веровања, а осим верског чина, крштење има и традиционални, пагански, али и обичајни ритуал крштавања детета. Крштење детета праћено је увек и народним весељем, уз игре и песме.

Завршна смотра и проглашење најбољих биће приређена 11. маја 2012. године у оквиру Мајских свечаности и обележавања Дана општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани