ОПЕРА ЗА ДЕЦУ „ДЕЧЈА СОБА“

ds_3„Дечја соба“ представља прву дечију оперу која је у класичној оперској форми написана у Србији и изведена је 1941. године. Дело је композитора Миленка Живковића а настала је по тексту истоимене кратке приче поетесе Десанке Максимовић. Ова опера је, како музички зналци истичу, прави бисер опуса Миленка Живковића и српске културне баштине уопште. Премијерно је одиграна прошле године на 53. Београдским музичким свечаностима а налази се на редовном репертоару београдског Малог позоришта „Душко Радовић“.
„Конципирано скоро као „дидактичо средство“ састављено од краћих музичко-сценских слика, ово дело представља идеалан начин да се најмлађа публика уведе у свет опере. Низ занимљивих слика заправо третира ординарне, свакодневне теме из живота једне породице. Посматрано из угла родитеља, али и из угла деце са искораком, како је очекивано када су деца у питању, у помало фантазмагорични свет. Четворо деце супротстављају се досадним свакодневним ритуалима и захтевима родитеља. Њихова непресушна жеља за игром води их у шумски свет патуљака и животиња, где владају песма и игра. Продор бајке у реалност, те дечја игра која се супротставља наметнутом, навели су нас на размишљање о односу наше свакодневнице према игри и слободи, као и на то како да на атрактиван и забаван начин приближимо деци традиционалне вредности. Идеја за реконструкцију и извођење овог дела је произашла из пројекта „Оpera: Past, Present, Perfect!“ који Музичко оперско театарскa организацијa МОТО и Мало позориштe „Душко Радовић“ реализују под покровитељством Креативне Европе. Пројекат има за циљ повезивање и усавршавање младих оперских уметника, промовисање оперске уметности и стварање нове публике“, истичу у Малом позоришту „Душко Радовић“.

„Дечја соба“ довела је у неготински Дом културе најмлађе и учинила, да на свом путу одрастања, осете део фестивалске атмосфере. Судећи по њиховим првим реакцијама извођење дечије опере у Мокрањчевом граду био је пун погодак.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани