ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИЛОША ШОБАЈИЋА

ilozba_sobajic_4У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“  отворена је изложба слика Милоша Шобајића, једног од најзначајнијих српских сликара данашњице.  Изложбу је отворио Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања Републике Србије.
Фестивалска публика „Мокрањчених дана“ има јединствену прилику да види радове овог великог сликара из колекције уметничке галерије „Радионица душе“.

Милош Шобајић , завршио је Академију ликовних уметности у Београду 1970. Живи и ради у Паризу од 1972. године., а  2005. године је у Београду основао Факултет за уметност и дизајн на Универзитету Мегатренд, на коме је био професор и декан. Од 2012.године је почасни доктор и професор емеритус. Ментор је на докторским студијама из области ликовне уметности. Гостујући је професор на Luxun Academy of Fine Arts у Кини, где је предавао сликарство од 2004. до 2006. године. Имао је преко осамдесет самосталних изложби и излагао на преко четири стотине двадесет групних изложби. Његова дела се налазе у близу четрдесет музеја широм света. Ове године га је Руска Дума одликовала орденом Почасног грађанина Русије, а добитник је и низа награда у Србији: Вукова награда, Златни беочуг Београда, награда Капетан Миша Анастасијевић и др. О Милошу Шобајићу је објављено пет монографија у Паризу, Београду и Лондону, у којима су уводне текстове написали Ален Жуфруа, Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други аутори. О његовом делу је написано близу седам стотина текстова у француској, италијанској, српској, америчкој, јапанској, грчкој и немачкој штампи, а реализован је и велики број телевизијских филмова и приказа. Самосталне изложбе су му организовале престижне институције, музеји и галерије, од Париза, Рима и Брисела, до Кине, Америке и Русије. Легат Милоша Шобајића се отвара у Београду 2018. године.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани