КОНЦЕРТ МАЂАРСКОГ ФОЛКЛОРА „БИСЕРИ“ У ДОМУ КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

IMG_20180609_201910Неготинска публика  имала је јединствену прилику да ужива у народним играма и песмама Мађара са Карпатске низије у извођењу  дечије и омладинске групе Мађарског културног центра „Непкер“ из Суботице.

Разиграни и распевани чланови ансамбала из Суботице у живописним народним ношњама приказали су део свог културног наслеђа: традиционалну музику и игре из мађарских жупанија Шомођ и Сатмар, народне песме и игре са подручја мађарских градова Сегедина и Мезефелда, народне песме из Богојева у Војводини, народне игре са подручја словачког Фолвидека,  традиционалну музику из Трансилваније у Румунији и за ефектну завршницу, народне игре из румунског Секељфелда .

Мађарски културни центар „Непкер” из Суботице, делује без прекида од 20. октобра 1871. године,  има око 500 активних чланова који кроз пет секција негују културну традију војвођанских Мађара.  „Непкер” одржава плодну сарадњу са другим домаћим и страним културним установама, основним и средњим школама, универзитетима, научним центрима. Блиска сарадња је успостављена са културно-уметничким друштвима и установама из Чешке, Словачке, Мађарске и Румуније.

Организатор турнеје „Бисери“  је Културна организација „Мађарски фолклорни центар  у Војводини“ (VMF), основана  1995. године са идејом да потпомогне напоре на очувању мађарске народне културе и традиције у Србији, али  и да цени културу и традицију других народа.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани