45. „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“ У СПОМЕН НА 210 ГОДИНА ОД БИТКЕ НА ШТУБИКУ И МАЛАЈНИЦИ

Krajinski_obicajiИзворна група из Кривеља из општине Бор, одлуком жирија „Крајинских обичаја“, свеукупни је победник  смотре, која је, ове године по 45. пут  организована  у спомен на чувену битку на Штубику и Малајници, 1807. године. „Крајински обичаји“ окупили су  у суботу и недељу у Штубику велики број учесника и љубитеља изворног народног ствралаштва и богатог културног наслеђа.

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва, једна од најстаријих у Србији, отворена је 18. јуна у Штубику, програмом ученика ОШ „Хајдук Вељко“ из Штубика и културно – уметничких друштава из Штубика, Буковча, Кобишнице и Јасенице.

Други  дан манифестације почео  је  такмичењем  млађих фолклорних група од којих је  најуспешнија била изворна група из Јабуковца. У поподневним сатима, на великој сцени у Штубику, надметале су се старије изворне групе из Кривеља, Гамзиграда, Речке, Јабуковца, Валакоња, Карбулова, Малог Извора, као и села домаћина, док су у ревијалном делу програма наступиле дечије групе, први ансамбл и етно група КУД “Стеван Мокрањац”.

По оцени стручног жирија  најуспешнији наступ имала је изворна група из Кривеља. Њима је поред  диплома додељено и признање “Пастирица”. Добитник признања за најбоље извођење народне мелодије је Стефан Радовановић из Гамзиграда, група певача из Речке награђена је за најбоље извођење изворне песме, КУД “Флоричика” из Јабуковца припале су награде за најбоље извођење игара и најуспешнији приказ обичаја, изворној групи из Малог Извора за најаутентичнију ношњу, док је Власта Бачиловић из Кривеља награђен за најбоље казивање умотворине

Традиционално  атрактиван био је избор најлепше чобанице. Ленту намењену најлепшој чобаници 45. „Крајинских обичаја“ понела је Хелена Михајловић из Штубика, док су титуле  прве и друге пратиље освојиле Јована Марковић из Карбулова и Маја Живић из Валакоња.

У народном вишебоју, који је одржан између наступа млађих и старијих фолклорних група, надметало се педесетак такмичара у шест дисциплина.  Горан Маринковић из Штубика доказао је и ове године да му нема равног у потезању чобанског штапа. Ивица Чеферјановић из Валакоња, шампион је у дисциплини бацања камена са рамена, а Миљан Мицеларевић у дисциплини скок у даљ. Екипа из Валакоња показала је највише снаге и спретности у надвлачењу конопца савладавши другопласиране такмичаре из Јабуковца. Горица Ракић из Штубика била је најспретнија у брзом упредању вуне, а Јелица Дуцић, такође из Штубика у припремању качамака.

 45. “Крајинске обичаје затворила је Татјана Панић, у Општинском већу општине Неготин задужена за културу, туризам и информисање.

 „Желим да се захвалим свима који су својим учешћем помогли организацију манифестације, у години у којој обележавамо 210 година од чувене битке на Штубику и Малајници. Првенствено нашим драгим гостима из Гамзиграда, Кривеља код Бора, Малог извора и Валакоња и  наше општине из Јабуковца, Речке, Карбулова, Кобишнице, Буковча и Јасенице.  Речи  хвале посебно упућујем организаторима догађаја, нашим драгим домаћинима  Месној заједници Штубик и Дому културе „Стеван Мокрањац“.  Хвала вам на свему што чините како би и нове генерације научиле како се чувају од заборава догађаји, људи који су нас задужили својим чињењем, обичајно и музичко наслеђе. Вредно ћемо радити на истом задатку, неговања успомене на 1807. годину и чувену битку. До виђења идуће године на истом месту.“

 Манифестацију „Крајински обичаји“ организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ у сарадњи са штубичком школом „Хајдук Вељко“, месном заједницом и КУД-ом „Прераст“ и под покровитељством општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани