ГУДАЧКИ КВАРТЕТ „4 ГУДАЧА”

web3Пети фестивалски дан обележио је наступ  Гудачког квартета „4 Гудача” основаног пре пет година на иницијативу виолончелисте Срђана Сретеновића. Солисти окупљени у овом високо квалитетном ансамблу су афирмисани извођачи класичне и савремене српске музике, а то су поред Сретеновића, виолинисти Душан Панајотовић и Милош Стевановић и виолиста Владимир Поповић.

На програму су се нашла два младалачка дела Милоја Милојевића, композитора, музиколога, првог српског доктора музичких наука чији композиторски опус броји преко 170 дела. Оба су настала у време Милојевићевог школовања у Српској музичкој школи (1904-1907) у којој је клавир учио код Цветка Манојловића, а музичко теоријске дисциплине и композицију код Стевана Мокрањца.

Гудачки квартет у Ге-дуру, из 1905. године, прво је дело тог жанра у српској музици. У својој монографији о Милојевићу, Петар Коњовић је забележио да је „овај ђачки рад у коме се осећа и дах фолклора, више подсвесно, изазвао и Мокрањчево допадање“.

„Оно што је занимљиво у овом Квартету који премијерно изводимо је што се доста дуго чекало да се добију ноте. Уживали смо у лаганом откривању те музике, коју је уствари  требало да свирамо прошле године. Ми смо, наравно, то све спремили и онда је, могу тако да кажем, одлежало и када смо сада, по други пут, кренули да радимо и спремамо овај квартет откривали смо још више. Генерално мислим да је добро што се чекало“, рекао је у Неготину Срђан Сретеновић.

У другом делу концерта фестивалска публика слушала је Гудачки квартет у це-молу из 1906. године. Оба ова младалачка дела, имају значај путоказа у ком ће се правцу одвијати музички језик Милоја Милојевића као композитора, али и означавају почетак развоја једног од кључних облика камерне музике код нас и зато су драгоцен и важан део српске историје музике.

„Имали смо, и имамо и даље велике композиторе, који су написали заиста генијална дела, ту је, по нама, и Милоје Милојевић. Мислим да је то једно наше благо које треба неговати јер ,на крају крајева, не би требало да оно  остане само као нешто локално. Требало би да се, на неки начин, пласира у свет. За то су потребна улагања, да се чује тамо где би требалоо, али је свакако реч о квалитету који заслужује светску сцену. Са овим делом нас је, пре неколико година, упознао професор Властимир Трајковић. Осетили смо, у неку руку, и директну истинску повезаност са Милојем Милојевићем који је његов деда. Овај Квартет стварно изводимо где год и кад год можемо, јако га волимо“, каже Срђан Сретеновић.

Др Соња Маринковић, селектор фестивала „Мокрањчеви дани“ уз похвале за извођење и посвећеност Гудачког квартета 4 Гудача, наводи да је реч о „историјској премијери раног, младалачког квартета Милоја Милојевића“ и да је публика у Неготину била у прилици да чује „још једно бриљантно извођење зналачког, инсприсаног и аутобиографског Првог квартета“. А ево какве су саме импресије извођача:

„Изузетна је част и задовољство бити део овако битног Фестивала који има традицију. Заиста је било дивно свирати са својим колегама Срђаном Сретеновићем, Владимиром Поповићем и Милошем Стевановићем. Надам се да ћемо поновити овај наступ у некој скоријој будућности, можда негде у неком другом граду. Свакако ми је драго да смо изводили дела српских композитора“, каже Душан Панајотовић.

“Утисци после концерта су дивни, ми нисмо видели публику пошто је била у мраку, али чули смо по аплаузу да је сала била пуна колико је могла да буде, било је велико интересовање. Нама је било јако удобно на сцени, осећали смо се стварно добро, а и акустика у овој сали је јако добра за свирање у квартету, као и у већим ансамблима. Имао сам прилику ранијих година и са “Гудачима Светог Ђорђа” да гостујем а последњи пут је било са Даринком Матић-Маровић када смо изводили “Тренос” Жарка Мирковића са великим хором и био је баш спектакл”,  каже Срђан Сретеновић.

Иначе, Гудачки квартет „4 Гудача” је до сада извео и снимио квартете Милоја Милојевића и Наташе Богојевић, Светлане Савић, Светлане Максимовић и Дмитрија Шостаковича (Гудачки квартет бр. 3). Нека од ових дела налазе се на компакт диску „Комади времена“, чију је реализацију подржао СОКОЈ.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани