СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „СВЕТИ САВА КРОЗ ВЕКОВЕ ИДЕ“

DSC_0249У Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, традиционално 27. јануара, на Савиндан, у  организацији Црквене општине Неготин, приређена је Светосавска академија под називом  „Свети Сава кроз векове иде“.

Свечани програм у част утемељивачу  Српске православне цркве, почео је химном Светом Сави у извођењу  хора храма Свете Тројице у присуству свештенства неготинске Црквене општинe, братства  Манастира Буково, општинских челника и грађана Неготина.

Беседник на Академији, старешина Храма Свете Тројице, јереј Марко Пајчин, говорећи о мисији првог српског архиепископа и његовом значају за српску историју, културу, образовање и дуговност српског народа,  подсетио је на велики јубилеј који се ове године с поносом  обележава, осам векова аутокефалности СПЦ.

Посебан печат свечаној академији дали су ученици овдашњих школа, „Неготинске гимназије“, градских основних школа „Вера Радосављевић“, „Бранко Радичевић“ и „Вук Караџић“ као и ОШ „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице , УШ“Стеван Мокрањац“ и хора „Вивак 2015“. У програму су учествовали и и малишани вртића „Пчелица“, али и три фолклорна ансамбла  КУД“Мокрањац“.

Црквена општина Неготин даривала је учеснике вечерашњег програма, неготинске малишане, ученике школа и њихове наставнике. Уредник свечаног програма са преко 250 учесника, била је Весна Станковић, професор књижевности.

Након Академије, чланице Кола српских сестара из Неготина, приредиле су хуманитарно послужење, а  прикупљен новац  намењен је лечењу девојчице Симеоне Јокановић, оболеле од карцинома.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани