ПРЕМИНУО РАДИСЛАВ ТРКУЉА, ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН НЕГОТИНА

RasaTrkuljaЈуче је у 79. години живота преминуо Радислав Раша Тркуља, сликар и Почасни грађанин Неготина.

Радислав Тркуља рођен је 1938. године у Кладову. Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду,у класи професора Ђорђа Андрејевића Куна 1963. године, а две године касније завршио је и постдипломске студије у Мајсторској радионици Крста Хегедушића у Загребу.

Тркуља је био члан УЛУС-а од 1964. године и члан Српског уметничког друштва „Лада“, а у раду се доказао као сликар „најснажније аутентичности који је у својим делима спајао традиционално са савременим“.

Излагао је на више од 70 самосталних и на више 500 колективних изложби у земљи и иностранству и добитник је бројних домаћих и међународних награда. Његове слике налазе се у бројним приватним колекцијама и сталним поставкама и фондовима светских музеја.

Основао је Галерију ПЕНА у Ђердапу 1975. године са сталном поставком својих дела, а од 1993. до 2000. године био је директор Музеја савремене уметности у Београду.

Радислава Тркуља 2005. године Неготину je поклонио двадесет ликовних дела која су постала део Тркуљиног легатa, који је отворен у комплексу  Мокрањчеве родне куће. Пет година касније, на иницијативу Дома културе „Стеван Мокрањац“, Радислав Тркуља проглашен је и за Почасног грађанина Неготина.

Радислав Тркуља биће сахрањен на месном гробљу у Иланџи.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани