КОМПОЗИТОР ЈОВАН АДАМОВ ПРЕДСТАВИО АНТОЛОГИЈУ ДЕЧЈИХ ПЕСАМА

promo_JovanAdamov_2Иако је стваралаштво Јована Адамова везано за различите музичке жанрове: од попа, преко староградске и тамбурашке, џез и сценске, до музике за децу, прилику да буде представљена у Неготину добила је његова Антологија дечјих песама. Чине је три књиге – нотне збирке („Прво школско звонце“, „Нека песма лети“, „Чудесна је дечија машта“) које су ове године угледале светлост дана у издању Удружења композитора Војводине. Међу ауторима текстова за које је Адамов компоновао музику су и нека од наших највећих песничких имена попут Љубивоја Ршумовића, Драгана Лукића, Јована Јовановића Змаја, Мире Алечковић, Милована Витезовића до савремених аутора.

„Ове музичке нумере су написане пре много година, има и свежијих од почетка ове године или прошле на пример. Ја све време радим нешто, те нумере некако селектирам да има смисла кад се поређају у једну целину. Овде се ради о три нотне књиге које садрже по 100 композиција. Оне су нека врста антологије српске дечје поезије у савременом музичком изразу. Намењене су деци да негују музички укус и да негују матерњи језик. Просто, сведоци смо и у медијима да некада новинари и водитељи нису баш претерано писмени, ти акценти којима говоре, свега и свачега, тако да је ово намењено новој генерацији – клинцима који ће једног дана да заузму наша места и места неких старијих, али и да просто поново вратимо дечју музику у клупе основних школа“ – рекао нам је, по завршетку промоције, Јован Адамов.

У области стваралаштва за децу, писао је за позоришта у Новом Саду, Београду, Нишу, Сарајеву, Мостару, Шапцу. Већина његових остварења награђивана је на позоришним сусретима. Многе знане песме Јована Адамова доживеле су прво извођење, осим на фестивалима у многим земљама и у ТВ серијама „Музички тобоган“, „Фазони и форе“, фестивалу „Витез“, као и на Змајевим дечјим играма.

Промоција је била прилика да се, уз учешће његове кћери др ум. Тамаре Адамов Петијевић, диригента и виолинисткиње и сјајно вођену промоцију у којој је модератор била др Александре Паладин, музиколог, музички критичар и новинар, присетимо и блиставих тренутака једне од непревазиђених дечјих ТВ емисија некадашње Југославије, која је изнедрила запажени број уметника присутних и данас у свету музике. Њен музички уредник и диригент више од 20 година био је управо Јован Адамов.

Током мулитимедијалне промоције, за коју је у Неготину владало велико интересовање публике различитих генерација, чуле су се и неке од композиција публиковане у Антологији, а присутни посетиоци су за успомену могли да понесу и нотне записе појединих његових композиција које су их дочекале и уз које су могли заједно са аутором, у веома срдачној комуникацији и атмосфери, и да запевају.

Иначе, Јован Адамов, композитор, диригент, аранжер и продуцент, који је у професионалном музичком свету на просторима Европе и бивше Југославије активан од шездестих година прошлог века до данас, у Мокрањчевом граду је први пут.

„Стекао сам утисак да град има душу, да је нема не би се ту могао родити ни један Стеван Мокрањац и са великим поштовањем и захвалношћу говорим о организаторима што су уврстили промоцију моје књиге. То је мени најзначајније. Биће промоција и у Нишу, Београду, Новом Саду, траже многи да се укључе у то а мени је велика част да сам баш из Неготина кренуо.“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани