КОНЦЕРТ ДЕЧИЈЕГ ХОРА „РАДОСТ“ ИЗ МОСКВЕ

54Mdani_Radost_Moskva1Дечији хор „Радост“ из Москве, са диригентом  Дунаевом Екатерином Александровном, који редовно наступа у најпрестижнијим концертним дворанама у Русији, одушевио је публику 54.“Мокрањчевих дана“у Неготину топлим и савршеним извођењем  руских народних и песмама руских аутора, Чајковског, Чичкова, Фрадкина. У живописним ношњама са препознатљивом кореографијом и репертоаром који покреће емоције, млади Московљани побрали су громогласне овације фестивалске публике. Ефектна завршница концерта са свитом популарних руских песама, „Подмосковске вечери“, „Каћуша“ и „Калинка“ заоружена је и српском песмом „Тамо далеко“, коју је овај реномирани московски дечији хор, на  нескривено задовољство публике извео и на бис.

- Велика нам је част што смо  учесници овако значајног  фестивала као што су  „Мокрањчеви дани“, јер ми у Русији изузетно ценимо музику Стевана Мокрањца, а пре свега његов духовни опус. Мокрањац је традиционалну српску музику преточио у Руковети,  па је наш циљ вечерас био да српској публици на најлепши начин  представимо традиционалну  музику Русије- наглашава Екатерина Александровна и додаје да ће хор „Радост“, након гостовања у Неготину, у свој репертоар свакако уврстити и композиције славног Мокрањца.

 Хор „Радост“ из Москве лауреат московских, руских и међународних такмичења и фестивала, међу којима се издвајају  златне дипломе на Међународном такмичењу хорова у Мастрихту у Холандији,  звање апсолутног победник на Међународном музичком интернет такмичењу, XVI  Међурегионално такмичење хорова Кристална лира (2017),  Међународни хорски фестивал Предсказање Христовог рођења (Санкт Петербург), Међународно такмичење дечјих и омладинских хорова и ансамбала Дуга (Санкт-Петербург), Интернационално јуниорско музичко  такмичење  Ми желимо мир!  итд. Хор је и лауреат Московског дечијег и омладинског фестивала-такмичења за најбоље извођење духовне музике музике „Божићна колица“ и Московског међународног музичког фестивала за децу и омладину  „Московски звуци“ и редовни учесник великог хорског фестивала посвећеног Дану словенске писмености и културе на Црвеном тргу.   Репертоар хора чине дела руских и страних класика, савремених композитора, као и народне песме и сакрална музика. Сарађује са саверменим московским композиторима као што су А. Киселев, В. Голиков, В. Калистратов, А. Захаров, В. Белиаев и често је  први извођач њихових дела.

Вођа и диригент хора „Радост“ , Дунаева Екатерина Александровна има 25 година искуства у раду са дечјим хоровима. Као угледни просветни радник,  лауреат московских, руских и међународних такмичења, почасни члан Руског музичког друштва,  она  води мајсторске радионице за хоровође из  Москве и руских градова, аутор је бројних методолошких збирки и приручника намењених хроским ансамблима. Хор је под њеним вођством учествовао у многим значајним догађајима у оквиру московског градског програма  „Деца Москве певају“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани