ОДРЖАН „КАРАВАН ИГРЕ“ У НЕГОТИНУ

Karavan-igreНеготин је био домаћин пројекта „Караван игре“ Националне фондације за уметничку игру и Београдског фестивала игре, који се реализује уз подршку Фондације Арт Ментро из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије.

Наш град је имао част да се нађе међу 15 одабраних градова у Србији у којима ће „Караван игре“,  кроз уметничке, креативне, едукативне и интерактивне програме представити и промовисати уметничку игру.

Као увод у  „Караван игре“ неготинска публика  имала је прилику да види култне филмове који за тему имају уметничку игру: „Прва позиција“ и „Беле ноћи“.

На конференцији за новинаре о мисији „Каравана игре“ говорила је вођа пројекта Ана Јунг, позната балерина,  директорка и оснивач Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру.

- Жеља нам је да публици широм Србије пренесемо чаролију игре,  ослушнемо импулсе и реализујемо заједничке пројекте са циљем да уметничку дисциплину која се у свету препознаје као једна  од најважнијих у области креативне индустрије и туризма приближимо што ширем аудиторијуму – истакла је Аја Јунг, захваљујући се на срдачној добродошлици.

- Владимир Величковић, председник општине Неготин захвалио се организаторима „Каравана игре“ што је Неготин препознат као средина са великом културном традицијом и тако добио прилику да буде један од 15 градова у Србији који ће угостити овај фестивал игре.

Председник Величковић отворио и изложбу уметничких фотографија гостујућих трупа  са последњег Београдског фестивала игре.

У оквиру „Каравана игре“ за Неготинце су организовани отворени часови игре које је водила Марија Јанковић, прва солисткиња балета. Било је право задовољство гледати девојчице и понеког дечака, свих узраста како под вођством врсних уметника игре, на великој сцени Дома културе изводе прве  кораке класичног балета и савремене уметничке игре.

Очараност балетом била је још очигледнија након балетских представа „Мали принц“ и „Часови игре за одрасле и напредне“.

Аја Јунг  је заинтересованим љубитељима балета и игре из Неготина пренела  искуства из своје богате каријере.

„Караван игре“ завршен је  Балетском гала концертом на сцени Дома културе.

Сви програми у оквиру „Каравана игре“ били су бесплатни.  Покровитељ пројекта је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани