Дан рођења Стевана Стојановића Мокрањца

9. јануар 2010 – Мокрањчева родна кућа

mokranjac_rodjendan_5Традиционалним паљењем ватре у огњишту Мокрањчеве родне куће и полагањем цвећа на споменик композитора, 9.јануара, настављен је програм обележавања дана рођења Стевана Стојановића Мокрањца.

Дан после концерта Иве Мрвош, промовисан је 11. број часописа “Мокрањац”, у чијем су представљању учествовали др Соња Маринковић, главни и одговорни уредник овог листа, др Бранка Радовић, селектор фестивала “Мокрањчеви дани” и Маја Васиљевић, музиколог и један од најмлађих аутора у овом броју. Промоцији је присуствовало још троје аутора: композитор Зоран Симјановић, музиколог Маја Чоловић Васић и теоретичар музике Марија Ћирић.

Др Бранка Радовић је у обраћању публици укратко представила теме и ауторе овог броја, који је по њеним речима фокусиран на проблеме целокупне српске музике. Маја Васиљевић, чији је прилог за часопис, текст посвећен филмској музици у Србији, из њеног дипломског рада, публици је донела информацију да се сваки српски композитор од 1945.године до данас барем једном бавио филмом.

Концепт часописа је окренут Мокрањчевим данима и представља својеврсну хронику – писани траг о протеклом фестивалу. “Мокрањац је запалио многе светлости у српској култури”, истакла је др Соња Маринковић, главни и одговорни уредник часописа, “и зато и на овај начин настојимо да додамо још једну плочицу која гради историју српске културе”. Мокрањац је био оснивач и први председник Удружења композитора које је основано 1907.године, да би после паузе, 1945. године обновило рад. Овогодишњи број часописа “Мокрањац” није имао подршку Министарства културе Србије, али га је зато финансирао СОКОЈ – Организација музичких аутора Србије, асоцијација која је тесно повезана са Удружењем композитора Србије. Зато су у овом броју заступљени и представљени и савремени аутори.

Бројне госте у Мокрањчевој кући, поздравио је и Љубиша Ђорђевић, председник Привременог органа општине Неготин, речима: “Дан рођења Стевана Стојановића Мокрањца је увек празник за Неготин и српску културну јавност. Мокрањчев допринос за музичку културу је немерљив. Као град смо, рекао бих са правом, поносни на све оне институције и појединце, који деценијама негују успомену на лик и стваралаштво једног од најзначајнијих српских композитора. Међу њима су, и они које читаву деценију окупља Дом културе “Стеван Мокрањац” у оквиру програма “Звуци Мокрањчевих следбеника”. Ради се о талентованим Неготинцима, који су музичко образовање започели овде и наставили га у музичким школама и Академијама широм и изван наше земље”.

mokranjac_rodjendan_4И управо је у наставку програма публика била у прилици да прати концерт квартета Удружења музичких умјетника Републике Српске, у којем су поред Неготинца, кларинетисте Александра Јовановића, који је прошле године дипломирао на Музичкој академији у Бањалуци, учествовали Марија Томић на флаути, Сања Шеранић на клавиру и кларинетиста Дејан Тркуља. Приређен концерт, Неготину су даровали Удружење музичких умјетника и Министарство просвјете и културе Републике Српске

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани