КОНЦЕРТ ХОРА „ПРЕПОДОБНИ РАФАИЛО БАНАТСКИ“ ИЗ ЗРЕЊАНИНА

54Mdani_Zrenjanin1Победник „Натпевавања“ 2017. Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина под управом Сенке Милисављевић приредио је концерт у Саборној цркви Свете Тројице у Неготину. Делима Мокрањца, Јосифа Маринковића, али и Стевана Христића, Исидора Бајића, Александра Кастаљског до савремених Тамаре Петијевић, Душана Покрајчића, Ирине Денисове, зрењанински хор, по угледу на традицију коју овај град има у хорском стваралаштву, одушевило је публику и програмом и интерпетацијом.-Пре две године смо као врло млад састав, певачко друштво постоји више од 25 година, али као мешовити састав постојали смо једно три-четири године пре победе на „Натпевавању“. Добити одмах на почетку такво једно национално признање дало нам је подстрек да радимо и даље и да вежбамо, јер смо знали да нас очекује концерт у Неготину. Програм смо спремали тих последњих годину дана. Од победе на том „Натпевавању“ се променило то што нам се подмладио хор, да нам долазе деца из музичке школе, гимназијалци, средњошколци и некако, чини ми се, да их васпитавамо на прави начин на темељима наше духовне музике и народне музике, а све је, наравно, на Мокрањцу засновано – каже Сенка Милисављевић, диригент Хора „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина.

Премијерно је у Цркви Свете Тројице у Неготину изведена композиција „Вјечнаја памјат“ Светлане Максимовић, коју је публика, такође, поздравила дуготрајним аплаузом.

54Mdani_Zrenjanin2-Ове године смо дошли да приредимо целовечерњи концерт,  а не на такмичење као прошли пут, тако да смо опуштенији, ту смо били да за своју душу одржимо концерт у овој прелепој акустичној цркви, без икакве тензије и треме пред наступ као што је било пре две године. Уживали смо и мени је јако битно кад ми је хор срећан и када кружи та љубав и енергија која нас све повезује – импресије су Сенке Милисављевић након наступа.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани