“НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

У походе Мокрању, селу порекла породице Стевана Стојановића Мокрањца, и овог септембра дошли су бројни гости, музичари, уметници, фоклористи, да заједно програмом „Нити традиције“ оживе успомену на родоначелника српске музике.

54Mdani_Nititradicije_2У порти Цркве Свете Тројице влашким и играма из пиротског краја, у кореографији Владете Влаховића и Дејана Милисављевића Звечанца, али и народним песмама у интерпретацији Јоване Ђикановић, представили су се чланови Ансамбла народних игара и песама „Властимир Павловић Царевац“ из Великог Градишта, који већ 20 година окупља младе таленте и чува народну традицију.

Домаћин, Културно-уметничко друштво „Мокрањац“ определио се да програм почне народним колима у интерпретацији свог народног оркеста, али и да представи  омладинску и мешовиту фолклорну групу сплетовима изворних игара из Мокрања, као и вокалног солисту Росу Олар Милојковић и Слободана Недељковића који је на дромбољи извео изворну мелодију „Цигањаска“.

Гостољубиви Мокрањци су своје госте дочекали хлебом и сољу, али и качамаком, сиром, изворском водом, куваним кукурузом и  мекикама.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани