ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА НЕДИМА ХАЏИАХМЕТОВИЋА

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ постављена је изложба скулптура Недима Хаџиахметовића-Мафе, академског вајара из Неготина, који годинама већ, успешно гради интернационалну каријеру. У условима пандемије  COVID-19 изложбу је, виртуелно, у присуству уметника, отворио мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе.

Недим Хаџиахметовић-Мафа, препознатљив по монументалним скулптурама човека, животиња и митских бића, за виртуелну изложбу постављену у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, изабрао је скулптуре мањег формата, које у презентацији ДИВИДУАЛИЗАМ могу да разгледају љубитељи његовог стваралаштва и ове врсте уметности уопште, на јутјуб каналу Дома културе и друштвеним мрежама. У условима још увек присутне опасности од ширења вируса корона то је био и најлогичнији избор до неке наредне прилике када би на изложби у његовом родном граду могла да буду заступљена и друга дела по којима је надалеко чувен.

И иначе Недим Хаџиахметовић-Мафа јединствен је по скулптурама много већих формата које дoминирају јавним просторима у великом броју земаља, од Немачке и Русије, преко Габона, Турске, Египта, Румуније… Карактеристична напетост комплетне мускулатуре Мафиних скулптура из којих куљају енергија, емоције и богатство покрета, његов су заштитни знак.

Гвожђе и метал су примарни материјали којима овај врстан уметник ствара своје скулптуре. Хаџиахметовић се бави и пластиком, дизајном ентеријера, сликарством, али и компјутерским дизајном и анимацијама.

Недим Хаџиахметовић је више пута излагао у родном граду. Први пут, 1997. године, својим суграђанима представио се ауторском изложбом „Урбане додоле 2“, а затим и на бројним колективним изложбама.

Недим Хаџиахметовић-Мафа рођен је 1970. године у Неготину. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани