ПРЕДСТАВА “САН О МИЛЕНИ”- ПОКЛОН ПУБЛИЦИ ДОМА КУЛТУРЕ

web3Документарно-играна представа „Сан о Милени“, изведена на сцени Дома културе “ Стеван Мокрањац“ у Неготину, инспирисана је животом и стваралаштвом сликарке и поетесе Милене Павловић Барили, једне од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два светска рата.

Милена Павловић Барили је била „храбра девојчица која је умела да црта. Пратила је свој Месец кроз пустоловине и авантуре номадског живота, ослобођена конвенционалних форми средине из које је потекла“.
Међу њеним најпознатијим делима су уља на платну “Девојка са велом”, “Аутопортрет са штитом и орлом”, “Фантастична композиција са два лика”, “Торзо са крилом”, портрети Розамунд Фрост и Рудолфа Валентина, „Аутопортрет са велом”, илустрације за Вог – “Врели пик и хладно сива” и модел плаве венчанице, акварел “Дама са кученцетом”, темпере на папиру “Пар”, хаљина инспирисана моделима француске креаторке Жане Ланвен, акт, модна илустрација за насловну страну Вога, као и скица на папиру “Рањени Индијанац”.
Представа „Сан о Милени“, Удружења уметника АРТИСТ-а, играна у Неготину, 6. јуна, посвећена је српској сликарки, песникињи, илустраторки Милени Павловић Барили (1909-1945), како многи кажу икони српског модернизма. Чудесни таленат и необичан сликарски сензибилитет Барилијеве оставили су значајан траг у међуратној европској уметности 20. века.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани