ЗАТВОРЕНИ 48. “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ”

zatvaranje_festivala_4Фолклорни ансамбл АКУД”Абрашевић 1905.” спектакуларним наступом у Дому културе маестрално је затворио 48. Мокрањчеве дане. Др Бранка Радовић, селектор потврдила је да су програм овогодишњег фестивал следили концепт “На трагу Мокрањца” док је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин најавио да ће убудуће подржавати све напоре програмске комисије и организатора да Фестивал одржи реноме који је претходних деценија стекао.

У програмима 48. Мокрањчевим данима у Неготину, од 12. до 20. септембра, учествовало 18 хорова,  укупно око 1.000 извођача, док је њихове наступе пратило више од 7.000 посетилаца. Најпосећенији су били, на отвореној сцени, у дворишту родне куће композитора Стевана Мокрањца, свечано отварање манифестације, исте вечери 13. септембра у неготинском Дому културе традиционално Натпевавање хорова, где је неколико дана касније изведен и мјузикл Зона Замфирова, за који се тражила карта више.Одличан одзив био је и предфестивалске вечери, 12. септембра,  када је премијерно изведен Игроказ Житије Хајдук Вељка Петровића. Публика је овацијама поздравила оперску диву Јадранку Јовановић, која се на неготинској сцени појавила након дуже паузе, али и програм  посвећен 200 – годишњици рођења Петра Петровића Његоша.

Завршно вече 48. Мокрањчевих дана у Неготину, у петак, 20. септембра, припало је члановима КУД-у Абрашевић 1905, који су својом професионалном игром и кореографијама одушевили публику.   По наступу разиграних гостију из Београда, уследила је церемонија свечаног затварања Фестивала и завршна реч селектора, др Бранке Радовић.

Овогодишњи Фестивал у Неготину протекао је у знаку значајних годишњица: 180 година ослобoђења Неготина од Турака, 200 година од погибије легендарног јунака Хајдук Вељка, али и припрема за јубиларни 50. Фестивал и обележавање стогодишњице смрти славног композитора.

“Следеће године очекује нас још већи задатак, да осмислимо, организујемо и приредимо још квалитетнији и садржајнији програм. Биће то 49. Мокрањчеви дани, и увод у јубиларни педесети фестивал који нам поставља нове циљеве и критеријуме. На нама је да их достигнемо и очувамо” – поручио је мр Милан Уруковић.

48. Мокрањчеви дани у Неготину завршени су доделом традиционалних фестивалских признања, Плакета и Почасница, покровитељима, пријатељима, спонзорима и медијима.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани