ОТВОРЕНИ 43. СУСРЕТИ СЕЛА ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Susreti_sela-Sikole_2Наступом културно уметничких друштава „Чучук Стана“ из Сикола и „Живорад Петровић-Дудић“ из Јасенице, у суботу, 19. марта, почела је традиционална манифестација изворног народног стваралаштва Сусрети села у општини Неготин. Манифестацију која се по 43. пут одржава у нашој општини, отворио је Јован Миловановић, председник општине Неготин…..

.

„Ова манифестација је доказ да бринемо о својој традицији, фолклору и очувању богатог културног наслеђа нашег краја, а циљ Сусрета села је управо чување од заборава изворне народне песме, фолклора, предања, ношњи, једном речи свега  што представља народно стваралаштво Неготинске Крајине. Општина Неготин и у овим тешким временима улаже велика средства у развој месних заједница. Препознали смо значај и приоритете који су веома важни за развој села, која се из године у годину празне. У села смо у прошлој години уложили  преко 70 милиона. Тај износ ће у овој бити већи. Само за санацију путне мреже која је у изузетно лошем стању, издвојили смо четири пута више новца него прошле године. Аграрни буџет ове године је 25 милиона. Поред тога чинимо и велике   напоре да кроз манифестацију Сусрети селапомогнемо свим културно уметничким друштвима у раду и очувању културно-уметничког аматеризма. Из буџета општине Неготин за организацију и одржавање “Сусрета села”, издвојено је више од милион динара.  Поред финансијске имате нашу пуну подршку и тако ће бити и убудуће. Учесницима,организаторима, посетиоцима, свима који ће бити њен део,  било кроз наступе или дружења, желим успешну манифестацију – рекао је Јован Миловановић, председник општине Неготин, отварајући традиционалну манифестацију.

Културно-уметничко друштво из Сикола, које носи име чувене Хајдук Вељкове сапутнице, Чучук Стане, освајањем титуле победника прошлогодишњих сусрета, стекло је право да, као домаћин отвори 43. Сусрете села. Чланови КУД-а из Сикола кроз свој програм представили су народни обичај „Свадбено умивање – други дан“.

Гостујуће Културно уметничко друштво „Живорад Петровић – Дудић“ из Јасенице, својим програмом „Ђурђевдански уранак“ покушало је да дочара публици који су све обичаји везани за овај дан.

За учешће у 43. смотри изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ 2016. године, поред културно-уметничких друштава из Сикола и Јасенице, пријавили су се и фолклорни ансамбли из Јабуковца, Тамнича, Шаркамена, Буковча, Штубика, Мокрања, Кобишнице, Чубре, Видровца, Карбулова и Речке.

У наставку првог  круга  овогодишњих „Сусрета села“ Општине Неготин, идућег викенда, своје програме приказаће још 6 културно уметничких друштава. У петак 25.марта КУД „Карбулово“ из Карбулова дочекаће чланове КУД-а „Хајдук Вељко“ из Речке. У суботу 26.марта у Тамничу ће своје програме приказати чланови културно уметничких друштава „Живојин Тодоровић“ из домаћег села и „Воја Чурић“ из Кобишнице, док ће у недељу 27. марта чланови КУД-а „Младост“ из Чубре дочекати госте из Буковча.

Сусрете села, традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством општине Неготин.

Пропозиције такмичења остале су исте, а Општина Неготин, као покровитељ манифестације обезбедиће по 60 000 динара за свако културно уметничко друштво, за припрему и организацију, док ће Дом културе обезбедити превоз учесника и озвучење.

Завршна смотра биће одржана у мају, у оквиру Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин, када ће ће се у ревијалном програму представити најбоље тачке и бити проглашен победник 43. по реду манифестације „Сусрети села“. Најбољем културно-уметничком друштву припашће и новчана награда у износу од 30 000 динара, другопласираном од 20 000 динара, а трећепласирано друштво биће награђено са 10 000 динара.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани