ДОЧЕК „ТРКЕ МИРА“ У НЕГОТИНУ

web1Бакља мира, симбол међународне спортско-мировне манифестације „Трка мира“, свечано је, на путу кроз Србију, дочекана у Неготину. Наш град имао је част да буде домаћин великим спортистима хуманитарцима из бројних држава света који, на себи својствен начин, промовишу и подстичу мир, пријатељство и разумевање међу људима, без обзира на њихову расну, верску, политичку или националну припадност. Учесницима „Трке мира“, на стази кроз општину Неготин, придружили су се и овдашњи спортисти.

Учеснике и представнике манифестације након Химне коју је певала Милена Марковић, ученица Уметнике школе „Стеван Мокрањац“, поздравио је и честитао на мисији коју проносе, Далибор Машић, члан Општинског већа за спорт и омладину.
Предраг Кнежевић, директор „Трке мира“ за Србију је истакао да је бакљу спортско-мировне манифестације „Трка мира“ до сада носило преко милион учесника широм света, у преко 150 држава, пре свега, спортисти али и истакнути грађани света.
-Трка мира 2022. је пратила ток Дунава који је ове године проглашен „Реком мира“ у склопу међународног пројекта свих подунавских земаља, који је у нашој земљи подржало Министраство трговине, туризма и телекомуникација као и Народна Скупштина Републике Србије – поручио је Предраг Кнежевић и потом представио све учеснике Трке, који су на градском тргу извели и своју химну.

Неготин као град богате културне традиције и домаћин и организатор бројних реномираних културних манифестација, за уважене госте манифестације „Трка мира“, уз подршку Дома културе „Стеван Мокрањац“, припремио је програм којим је представио део наше културне ризнице.
На сцени у центру града најпре су наступили наши најмађи суграђани, група предшколаца Дечијег вртића „Пчелица“ програмом који су осмислиле њихове васпитачице Наташа Милић и Маја Димитријевић. Реч је о кореографијама познатих нумера „Ivin dance“ и „Hit the Road Jack“.
Уследио је наступ Етно групе „Златовез“ основане ове године при Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“, првенствено због учешћа на такмичарском делу Вокалног етно фестивала-ВЕФ у Неготину, на којем је освојила другу-прву награду односно заузела друго место. Групу „Златовез“ чине ученице првог и трећег разреда поменуте средње музичке школе и то на одсеку за соло певање.
Уметнички руководилац групе је Магдалена Антић, професорка соло и оперског певања. Етно група „Злотовез“ представила се влашком песмом „Рођени, дохвати ми мало воде из бунара“, затим Додолском песмом и на крају изворном песмом „Заспо ми је драги на зеленој трави, бјела вило“.
Учесници „Трке мира“ уживали су затим и у наступу младог и талентованог гитаристе Матеје Војводановића, ученика Неготинске гимназије и Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, који је извео композицију Арапски капричо, Франсиска Тареге.
На крају уметничког програма наступила су два фолклорна ансамбла Културно-уметничког друштва „Стеван Мокрањац“. У кореографији Дејана Иковића, ветерани су извели Градске игре, а омладински ансамбл игре из Црноречја.
Из Неготина, као последње дестинације у Србији, интернационални тим „Трке мира“, своју мисију наставља у Бугарској на путу до Црног мора као крајње одреднице.
Дочеком „Трке мира“ у Неготину је отворена овогодишња манифестација „Неготинско лето“, под покровитељством Општине.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани