ОДРЖАНИ „МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“ У СИКОЛУ

web1У Сиколу су, у суботу 11. новембра, одржани овогодишњи „Михољски сусрети села“ под покровитељством Министарства за бригу о селу Републике Србије и Општине Неготин а уз суорганизацију Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, КУД „Чучук Стана“ из Сикола, Месне заједнице Сиколе и бројних мештана и пријатеља овог крајинског села.

Манифестација „Михољски сусрети села“ која се ове године организује у 95 градова и општина у Србији за циљ има оживљавање села, промовисање традиционалног начина живота, народне културе и традиције и унапређивање друштвеног и спортског живота у селима широм Србије.

.

web2Почетак целодневног програма у Сиколу означио је Драган Радосављевић, члан Општинског већа за пољопривреду:
„Драго ми је што ћемо се данас захваљујући Михољским сусретима села, дружити у Сиколу, селу које предано чува народне обичаје и традицију. Ова манифестација је део пројекта који се реализује у више градова и општина у Србији, захваљујући подршци Министарства за бригу о селу. Желео бих да истакнем велики значај организовања манифестација које за циљ имају неговање традиције и народног стваралаштва. После прошлогодишњих Михољских сусрета у Јабуковцу, раскошна лепота народних игара, музике и обичаја, обележиће и данашње сусрете. Желим да се захвалим Министарству за бригу о селу и нашој влади на подршци, а свим учесницима и домаћинима желим успешно учешће и дружење на Михољским сусретима села 2023.“

У просторијама истуреног одељења ОШ „Вера Радосављевић“ у Сиколу отворена је потом изложба дечијих ликовних и литерарних радова посвећених Чучук Стани. Радови су дело ученика од првог до четвртог разреда матичне школе и подручних одељења под менторством учитељица: Јелене Караманчић Милојевић, Мирославе Радић, Оливере Стаменковић, Гордане Миладиновић, Снежане Гашић, Славице Петровић, Зорице Стојимировић, Драгице Пампуловић (истурено одељење Мокрање), Наташе Максимовић (истурено одељење Самариновац) и Сање Радосављевић, наставнице ликовне културе. Пано са ликовним и литерарним приказом „Чучук Стана, девојка са сто мегдана“ израдили су ученици трећег разреда и одељења 5-2 матичне школе под менторством учитељице Марије Џеновљановић и професорке српског језика Сање Илић.

Отварање изложбе дечијих радова о Чучук Стани пратио је концерт духовне и световне музике у извођењу Хора Храма Свете Тројице под управом диригента Светлане Кравченко.

Полагањем цвећа на споменик палим ратницима у центру Сикола обележен је Дан примирја у Првом светском рату. Цвеће су положиле делегације Општине Неготин, КУД „Чучук Стана“ из Сикола, Месне заједнице Сиколе, ОО Резервних војних старешина и ОО СУБНОР-а Неготин. У име неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“ цвеће је положила Јованка Стефановић Станојевић, директорка Установе.

Маја Станојловић, професорка историје присутне је подсетила на овај значајан историјски тренутак, као и на храброст српских јунака:
„Први светски рат окончан је пре тачно 105 година 11. новембра 1918. када је Немачка потписала примирје са силама Антанте у железничком вагону у Компјењу. Иако се на крају рата Србија нашла међу земљама победницама, цена коју је платила за победу била је превисока. Страдало је око 1.250.000 људи, а највећи губици били су међу мушком популацијом. Земља је била уништена и разорена. За примерено обележје узета је Наталијина рамонда, позната као цвет феникс, која симболизује државу која је била поражена и прегажена, а на крају рата успела да крене у победу као птица феникс која је полетела из пепела.“

У наставку „Михољских сусрета села“ организована су пастирска и спортска надметања. Пастирска надметања окупила су такмичаре у дисциплинама: скок у даљ, бацање камена с рамена, потезање чобанског штапа а за децу је приређено и занимљиво такмичење у круњењу кукуруза које је изазвало посебно интересовање посетилаца.

У дисциплини скок у даљ победио је представник домаћина Никола Вељковић из Сикола који је скочио два метра и 22 центиметра, што је за 11 центиметра бољи резултат од другопласираног Бојана Живановића из Јасенице. Треће место у овој дисциплини освојио је Иван Јанковић из Сикола резултатом од два метра и седам центиметара.

Бојан Живановић био је победник у дисциплини бацање камена са рамена и забележио резултат 9,55м. Иван Јанковић је освојио друго (9,42) а Златко Милић из Сикола треће место (8,50).

Најбољи у потезању чобанског штапа су били домаћини: Иван Јанковић из Сикола понео је титулу победника, друго место припало је Милошу Стојановићу а треће Дејану Рушкићу.

Најмлађи чланови КУД „Чучук Стана“ из Сикола показали су и своју умешност у дисциплини круњење кукуруза, где је прво место припало Урошу Жикићу (рођеном 2012. године), друго место Ивони Станковић (2012) и треће Миљани Станковић (2013).

Посетиоци „Михољских сусрета села“ имали су прилику да посете и Дрвени ЗОО врт Милоша Јовановића са близу стотину фигура животиња са различитих континената које је Јовановић у последњих десетак година израдио у природној величини. У колекцији су и дрвени топ и други занимљиви експонати, међу којима се посебно издваја фигура Хајдук Вељкове сапутнице – Чучук Стане, рођене управо у Сиколу око 1795. године.

У Дому културе у Сиколу приређена је и изложба народних ношњи, старих заната, хране и пића, а међу излагачима су били: „Аронија“ – Домаћинство Радисављевић из Сикола, Пољопривредно газдинство Војиновић из Сикола, „Ђурђевак“ (хеклане играчке),  „Слатка тајна“ (Србово/Неготин), Етно кутак Ђурковић из Неготина, Пчеларска кућа Рушкић из Сикола и Пољопривредно газдинство Мирковић из Сикола.

Пољопривредна саветовна и стручна служба Неготин организовала је серију предавања на тему развоја пољопривреде. У области ратарства предавање је одржао Владица Гавриловић, директор ПССС Неготин, о аграрној политици Министарства пољопривреде говорила је Ивана Станковић, а о аграрној политици локалне самоуправе Неготин Владимир Станковић, док је предавање у области сточарства одржао Драган Радосављевић.

Богат програм са представљањем народних обичаја, стваралаштва, традиције, музике, песме и игре окупио је културно-уметничка друштва: „Чучук Стана“ из Сикола, АКУД „Флоричика“ из Јабуковца, „Врело“ из Шаркамена, „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Димитрије Беливакић“ из Буковча, „Прераст“ из Штубика, „Карбулово“ из Карбулова, „Мокрањац“ из Мокрања, као и вокалне солисте и инструменталисте из Поповице, Трњана и других села са територије општине Неготин.

web31Захвалнице и признања организаторима и учесницима манифестације уручио је Владимир Величковић, председник општине Неготин:
„Михољски сусрети села у Сиколу, показали су сву лепоту наше традиције и изворног народног стваралаштва и да су манифестације овог типа изузетно важне за унапређење културно-уметничког и спортског живота у сеоским срединама. Сви учесници су се потрудили да се покажу у најлепшем светлу, а ми смо вама, чуварима народних обичаја, музике и игре, веома захвални на неговању наших корена и свега што чини базу нашег народа. Ваша улога у чувању културног и изворног наслеђа нашег народа је кључна и зато се као локална самоуправа трудимо да вас разумемо и подржимо ваше активности. Општина Неготин подржава активности културно-уметничких друштава у селима Неготинcке Крајине и максимално се труди да улагањима у домове културe, уређење путне инфраструктуре и развој пољопривреде, створи боље услове за живот на селу. Наша настојања, као и настојања наше државе, уз чију помоћ ћемо ускоро уредити и приступни пут од cиколске табле до села, учиниће вам живот лакшим, а ја се надам да ћемо заједничким снага успети у намери, да се генерације које долазе, определе за живот на селу.“

 

 

 

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани