АМАТЕРИ ИЗ СИКОЛА И КОБИШНИЦЕ УЧЕСТВОВАЛИ НА САБОРУ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА СРБИЈЕ

web3Селекцијом Централног савеза аматера у култури Србије, фоклорни ансамбли културно-уметничких друштава „Чучук Стана“ из Сикола и „Воја Чурић“ из Кобишнице, минуле суботе, представљали су општину Неготин на 51. Сабору народног стваралаштва Србије у Горњем Милановцу.
КУД „Чучук Стана“ из Сикола приказало је сплет игара из свог села и наступило је у пратњи фрулаша Витомира и Живојина Станојевића и бубњара Новице Јаковљевића.
Чланове КУД-а „Воја Чурић“ из Кобишнице који су извели сплет изворних влашких кола пратили су фрулаши Милан Николић и Воја Бађикић и бубњар Бобан Бароновић, а као солиста на листу представила се и Владица Динуловић.
На овом Сабору презентовано је најрепрезентативније народно стваралаштво из богате ризнице традиционалне културе са простора Србије: најбољи чувари традиције – играчи, певачи, вокални и инструментални солисти и групе народних свирача са аутентичним вредностима из својих средина.
Прикупљање, чување, приказивање и обнављање традиционалних вредности, игре, песме, свирке, ношњи и обичаја са простора Србије и истовремено чување од заборава и преношење на млађе нараштаје – идеја је водиља Сабора народног стваралаштва Србије, који се сврста у сам врх светковина ове врсте.
Учешће крајинских културно-уметничких друштава из Сикола и Кобишнице на Сабору у Горњем Милановцу омогућио је неготински Дом културе „Стеван Мокрањац“ а покровитељ је Општина Неготин.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани