КОНЦЕРТ ХОРА ХРАМА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

У Цркви Свете Тројице, синоћ је  концерт приредио и Хор Храма Свете Тројице из Неготина под вођством Светлане Кравченко. Хор који постоји од 1991. године представио се публици извођењем дела Стевана Стојановића Мокрањца, али и Душана Максимовића, Павела Чеснокова, Маслајева, Михаила Бурмагина, Добри Христова, Фјодора Макарова. Солисти на синоћњем концерту били су Љиљана Манијловић, Ана Мрвош, Годрана Југовић и Синиша Пејчиновић.

 Црквени хор Храма Свете Тројице у Неготину је са успехом наступао у Темишвару (Румунија), Видину (Бугарска), Београду, а 2006. године на Међународном фестивалу „Златна” вила у Приједору (Република Српска) био је награђен за најбоље извођење дела духовне музике. Од 2008. године диригент је Светлана Кравченко. Сада Хор чине људи различитих професија, али све њих уједињује вера и љубав према црквеном певању. Поред праћења црквених богослужења овај камерни хорски ансамбл активно учествује у културном животу града Неготина. У априлу 2010.године у Београду на Краљевском Двору за Свештенство града Неготина, Хор и Удружење Кола српских сестара, био је приређен пријем од стране Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине. На 45. „Мокрањчевим данима”, Хор је наступио у оквиру фестивалског програма – промоцији књиге „Партитура – скривени свет тишине и звука у романима Т.Мана и Х.Хесеа”, чији су аутори др Слободан Лазаревић, Александар Ђурић и др Бранка Радовић. Велика част је припала Хору када је 1. Маја 2011.године на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана пратио Свету Литургију коју је служио Патријарх Српски Иринеј поводом научног скупа „Хришћанско наслеђе Ромулијане у сусрет 1.700 годишњици Миланског едикта”.

Диригент Светлана Кравченко, рођена у Украјини а музичко образовање стекла је у Москви на Државној Академији Гњесини где је дипломирала на одсецима за хармонику (класе проф. Јуриј Дранги и Владимир Долгополов) и за дириговање (класа проф. Сергеј Скрипки). Након завршетка студија радила је седам година у Кијеву у Уметничкој школи за надарену децу, а од 1995. године живи у Неготину и ради као професор у Музичкој школи „Стеван Мокрањац”. Ученици њене класе освајају многобројне награде на различитим музичким такмичењима, а 12 ученика је наставило студије на Музичким факултетима у земљи и иностранству. Више пута је учествовала у раду жирија на регионалним, републичким и међународним такмичењима и фестивалима. Светлана Кравченко је присуствовала и бројним семинарима са водећим предавачима: Фридрих Липс, Жак Морне, Елзбет Мозер, Јуриј Шишкин и др, а неколико пута је и сама била предавач за ученике и наставнике Тимочког региона.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани