У ПРОГРАМУ “КЛАСИКА У 11” УЧЕСТВОВАЛИ ХОРИСТИ ИЗ БУГАРСКЕ

klasika-u-11-Angel-Manolov--1Академски хор “Ангел Манолов” из Софије, под управом Дарене Попове, представио се петог фестивалског дана публици у центру Неготина делима претежно бугарских композитора, које су извели и синоћ на свом целовечерњем концерту као победници Натпевавања хорова 2015.
Хор „Ангел Манолов“, основан још 1933. године, у двадесетоминутном представљању на отвореном разгалио је публику завршивши ефектно концерт са „Ерген деда“ Петра Љондева и „Седнало е Џоре, дос“ Стефана Мутафчиева, заснованим управо на традиционалном бугарском мелосу.
Бугарски хор је ове године изабран за представника Регионалног центра за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе, под покровитељством УНЕСКО-а. Репертоар овог ансамбла чини широк спектар композиција различитих епоха и стилова: бугарске и руске хорске композиције, словенски православни напеви, остварења западноевропске класичне литературе, као и дела савремених композитора из различитих земаља, а од прошле године, када су победили на Натпевавању „Мокрањчевих дана“ и дела Стевана Стојановића Мокрањца.

Прес центар „Мокрањчевих дана“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани