ПОЕТСКО МУЗИЧКО ВЕЧЕ РАДИО БЕОГРАДА 2

web_Radio-Bgd-2-na-Mokranjcevim-danima-(1)Верни сарадник Фестивала „Мокрањчеви дани“, Радио Београд 2, у години у којој обележава јубилеј, 65 година рада, фестивалској публици у Неготину представио се својим главним програмским акцијама посвећеним младима, а то су „Тимочка лира“ и „Најбољи млади пијанисти“.

Едиција „Тимочка лира“ а је део песничке награде „Тимочка лира” за песнике до 30 година старости и додељује се на Фестивалу културе младих Србије у Kњажевцу. Kао део награде, добитнику се штампа прва збирка песама у издању Радио-телевизије Србије, Радио Београда 2 и Фестивала културе младих.
-Од 2015. године едиција је добила препознатљив визуелни идентитет, који потписује графички уметник Растко Ћирић, а нову серију прати и интерпретативни текст Соње Миловановић о награђеној поезији – истакла је Ана Ћирица, уредник у Музичкој редакцији Радио Београда.

На промоцији приређеној у холу Дома културе „Стеван Мокрањац“ представљене су нове серије од осам књига поезије.
Том приликом говорили су  Васа Павковић, књижевник и селектор „Тимочке лире“ и Соња Миловановић, књижевна критичарка, чланица жирија за доделу Тимочке лире и уредница у Радио Београду 2.
-Млади песници Награде „Тимочка лира“ показују колико је стваралаштво оних који ступају на књижевну сцену разноврсно и креативно. Занимају их интимна, породична, љубавна, али исто тако и друштвена и ангажована питања. Успостављају дијалог са песничком традицијом, али показују и завидну стваралачку самосвест– речи су Соње Миловановић.

У наставку уметничке вечери Радио Београда 2, кроз разговор са музикологом Горданом Kрајачић најављен је други део програма, а то је представљање циклуса „Најбољи млади пијанисти“.
У оквиру обележавања 65 година постојања, Радио Београд 2 је, у периоду од 28. фебруара до 30. маја и уз директне радијске преносе, реализовао и циклус концерата најбољих младих пијаниста у УК „Гварнеријус“. Том приликом је наступило петоро младих уметника: Уна Миљуш, Лазар Торбица, Владимир Аћимовић, Иван Башић и Ива Вуковић, а читав циклус концерата, који је уредила и водила Ана Ћирица, био је обједињен делима домаћих аутора.

web_Radio-Bgd-2-na-Mokranjcevim-danima,-Iva-Vukovic-(2)У оквиру поменутог циклуса, у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“  уследио је  наступ младе пијанисткињеИве Вуковић.
-Нама, младим уметницима и студентима много значи учешће на музичким фестивалима. Ово је највећи и најзначајнији музички Фестивал не само у земљи и региону и врло сам срећна што сам имала прилику да се представим на „Мокрањчевикм  данима“ – поручила је млада пијанисткиња која је вечерашњи концерт одабрала дела Дејана Деспића,  Франца Листа, Фредерика Шопена, Сергеја Прокофјева и Василија Мокрањца.
Ива Вуковић завршава основне академске студије на Факултету музичке уметности у Београду, код Александра Сердара, у чијој класи тренутно похађа и мастер студије на Музичкој академији у Љубљани. Усавршавала се и код других реномираних професора попут Јурија Кота, Бориса Краљевића, Валерија Сигаљевича и других. Остварила је значајне резултате на домаћим и међународним такмичењима.

Фото: Сузана Михајловић Јовановић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани