ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ “УМЕТНИЧКА МУЗИКА И ТРАДИЦИЈА ХОРСКОГ ПЕВАЊА У НЕГОТИНУ И КРАЈИНИ (1853-2013)”

nikola_plavsic_1У оквиру 48. Мокрањчевих дана, на малој сцени Дома културе, у биоскопу Крајина, приређена је промоција монографије “Уметничка музика и традиција хорског певања у Неготину и Крајини (1853-2013)”, аутора проф. Николе Плавшића у издању Дома културе „Стеван Мокрањац”.

.

На промоцији су поред аутора говорили музиколог , др Соња Маринковић, мр Милан Радосављевић, директор Дома културе, док је модератор био Милорад Грбовић.

Никола Плавшић, професор историје у неготинској Гимназији, од 1971. до 1985. године и виши кустос историчар Музеја Крајине у Неготину, од 1985. до одласка у пензију 2009. године. Завршио је Гимназију у Врбасу и Филозофски факултет ,група Историја у Новом Саду. Аутор је више монографских дела објављених у стручним часописима.

Монографија Уметничка музика и традиција хорског певања у Неготину и Крајини (1853-2013), прва је у својој врсти са претенциозном намером да музичка прошлост Неготина и Крајине буде истражена са аспекта, не певачких друштава, већ уметничке музике у њеним главним појавним облицима наведеног времена. Подељена је на три хронолошка дела: 1853-1912, 1918-1941 и 1945-2013 у којима су истакнути сви значајни чиниоци музичког живота у Неготину и Крајини. Важан сегмент Монографије је у њеном делу Прилози који садржи преглед наставника музике, који су водили школске и градске хорове и оркестре, као и значајан списак чланова певачких друштава и оркестара. Монографија представља важан прилог за даље проучавање музичке прошлости Неготина и Крајине.

У музичком делу наступили су Етно група “Класје” под управом Душице Ђурђић и аутор песама Класја Саша Т. Грујић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани