ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web_1Дом културе „Стеван Мокрањац“ и Музеј Крајине приредили су изложбу „Мокрањац“, којом обележавају 106. годишњицу смрти славног Неготинца, композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

Стеван Стојановић Мокрањац је преминуо на данашњи дан, 28. септембра 1914. године у Скопљу. Чувени српски композитор и музички педагог је за собом  оставио дела која су обележила музичку историју Србије. Из његовог музичког опуса најпознатије су Руковети, написао их је 15, а Опело и Литургија су најзначајнија дела духовне музике. Шесту Руковет Стеван Мокрањац је посветио славном браниоцу Неготина, Хајдук Вељку Петровићу и свом родном месту. 

Мокрањац је рођен у Неготину, 9. јануара 1856. године. Био је композитор, сакупљач српских, македонских, бугарских и народних песама других народа, хоровођа неколико певачких друштава и оснивач многих српских музичких институција.

Изложба „Мокрањац“ на отвореном, у центру Неготина, представља тематски избор слика из живота Стевана Стојановића Мокрањца. Поводом 106. годишњице смрти композитора, представници Музеја Крајине и Дома културе „Стеван Мокрањац“ положили су венце на споменик нашег великана у комплексу његове родне куће и на спомен бисту у градском парку.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани