ОТВОРЕНА ФЕСТИВАЛСКА ИЗЛОЖБА „ЕХО МУЗИКЕ“

11.09.2010, Неготин

IMG_39261У Дому културе, у оквиру 45. фестивала „Мокрањчеви дани“, после отварања изложбе слика Владимира Величковића, уприличено је и отварање изложбе уметничких радова са овогодишње 11. Ликовне колоније „Ехо музике“.

Изложбу је отворила Душанка Ботуњац, уметнички руководилац програма Дома културе, подсећајући да Уметнички савет, који предводи Срето Бошњак, историчар уметности, за рад на колонији одабрао осморо уметника из земље и иностранства: сликаре Александара Цветковића, Драгану Јаћимовић, Корину Губик, Бранислава С. Марковића, Кристину Фаустен (Швајцарска), вајаре Светлану Шанту и Рета Фаустена (Швајцарска) и мајстора фотографије Гордана Поморишца.

Дом културе „Стеван Мокрањац“ – Неготин у оквиру свог редовног програма, од 1999. године организује Ликовну колонију „Вратна“, која окупља професионалне уметнике из различитих области ликовног изражавања.

У жељи да се промовисање Мокрањчевог дела и популарисање хорске музике и фестивала „Мокрањчеви дани“, догоди и кроз друге видове уметности, Ликовна колонија, 2006. године добија назив „Ехо музике“ и постаје обавезни пратећи програм овог традиционалног музичког фестивала. Њен инспиративни а притом неограничавајући назив омогућава уметницима различитих профила да прикажу своје виђење стваралаштва Стевана Мокрањца и његовог значајног дела и да такву врсту докуменaта оставе у аналима и историји Фестивала и града Неготина. На овај начин подстиче се и корелација између ликовне и музичке уметности јер се музика у ширем смислу користи као тема и основа за креирање ликовног дела.

Место на којем се одвија рад уметника је природни резерват „Вратна“, односно кањон реке Вратне који спада у геоморфолошки споменик природе. Посебност овог краја су тзв. Вратњанске капије, односно велики камени масиви у облику монументалних природних капија, јединствених у Европи.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани