ПРОГРАМИ 10. ВЕФ-А „КРЕНИ НА ИСТОК“ У ДОМУ КУЛТУРЕ

VEF_1У  оквиру 10. Вокалног етно фестивала младих-ВЕФ „Крени на исток“ у  фоајеу Дома културе „Стеван Мокрањац“  отворена је изложба фотографија „10 година ВЕФ-а“ и приређена презентација зборника „ВЕФ- првих 10 година“. О изазовима покретања новог фестивала и првој деценији трајања, као оснивачи и организатори, говориле су чланице удружења „НЕГО“, Данијела Марковић, Весна Станковић, Драгана Јаћимовић и Душанка БотуњацНакон тога, на сцени Дома културе одвијало се такмичење певачких група. Лауреат такмичења певачких група 10. Вокалног етно фестивала младих – ВЕФ „Крени на исток“ у категорији традиционалног певања је Женска певачка група „Гусле“ из Кикинде. У категорији обраде најбоље је оцењен наступ Етно групе „Мариника“ из Неготина.

Наступе певачких група оцењивао је стручни жири у саставу: Биљана Крстић, руководилац Етно-групе „Бистрик“ и прослављени солиста у области етно музике, др Драгица Панић-Кашански, етномузиколог и Бојана Николић, докторант Катедре за етномузикологију ФМУ у Београду.

Ове године, у такмичарском делу ВЕФ-а учествовало је девет певачких група: Етно ансамбл „Корени“ из Београда, Етно-група „Расински зденац“ из Крушевца, Одсек за српско традиционално певање МШ „Коста Манојловић“ из Смедерева, Певачка група „Златовез“ МШ Суботица из Суботице, Женска певачка група КУД-а „Севојно“ из Ужица, Мушка певачка група Етно-секције МШ „Војислав-Лале Стефановић“ из Ужица, Етно група „Мариника“ из Неготина, Женска певачка група Одсека за српско традиционално певање МШ „Станислав Бинички“ из Лесковца и Женска певачка група „Гусле“ из Кикинде.

Етно-џез концертом „Крени на исток“, у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину,  завршен је овогодишњи, јубиларни, ВЕФ у организацији Удружења „НЕГО“. На великој извођачкој сцени наступили су Данијела Марковић, Драгољуб Фируловић, Етно -група „Мариника“ и Бојан Чукић са Ансамблом „Balkan bluz bend“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани