У СУСРЕТ ПОЧЕТКУ ЗВАНИЧНЕ СЕЗОНЕ У ЛЕГАТУ РАШЕ ТРКУЉЕ У НЕГОТИНУ

web1
TIBI MEMORIAM – ПОНЕДЕЉАК 8. АПРИЛ 2024. ОД 18 САТИ
ЛЕГАТ РАДИСЛАВА ТРКУЉЕ У КОМПЛЕКСУ МОКРАЊЧЕВЕ КУЋЕ
Осми април је веома важан дан за нашу уметност и културу. На овај дан рођен је велики српски сликар Радислав Раша Тркуља, који је од ране младости одржавао везу са Неготином и увек му се радо враћао. Волео је наш град и представљао га јавности, чини се, чак далеко више него неки рођени Неготинци. Због тога не чуди да су многи његови поштоваоци Раши „доделили“ Неготин као његов родни град.
А сликар, Радислав Тркуља, баш такав какав је био, енергичан, силовит, маштовит у стваралаштву својих уметничких дела, одлучио је да баш овом и оваквом, нашем граду, остави као највеће благо двадесет слика формирајући Легат у једној од зграда у дворишту родне куће Стевана Мокрањца – Легат о коме већ 19 година брине Дом културе „Стеван Мокрањац“.
Легат се налази у згради под заштитом, која као једно од најмањих здања у низу у самом комплексу, одише временом прошлим и представља мали драгуљ некадашњег градитељства и грађанског духа Неготина.
Радислав Раша Тркуља је граду који воли, Неготину, поклонио 20 слика од којих је свака за себе мало ремек дело, доступно очима јавности. Слике су распоређене у три просторије од којих се зграда Легата састоји и током целе године, као и у туристичкој сезони, доступне су широј јавности, тачније, свим посетиоцима који дођу у Неготин и пожеле да разгледају Мокрањчеву родну кућу. А онда ту, на лицу места, увере се да у том дворишту постоји још један уметнички симбол и Легат Радислава Тркуље.
Време и околности некада нису наклоњени ни дародавцима а ни онима којима се у аманет оставља благо, попут овог које ми у Неготину имамо захваљујући љубазности, а пре свега љубави уметника за наш град и културу коју недре наши Неготинци.
Због тога имамо обавезу и морални дуг да Легату поклонимо још већу и значајнију пажњу од тренутне. Желимо да учинимо Легат видљивијим и доступнијим свим нашим суграђанима и бројним посетиоцима из других крајева и да врата овог простора широм отворимо за све! Желимо да Легат нађе своје место препознавања у широј јавности и да та иста дође нама у походе управо због Радислава Тркуље и слика које су нам остављене на трајно чување.
Радислав Тркуља је био човек специфичног духа и дара. Отварање Легата је уприличио на свој рођендан 8. априла 2005. године у сарадњи са људима који су тада водили Дом културе, а касније је обележено и пет година рада Легата, уз одговарајући сценарио за такве прилике. Те исте, 2010. Раша је проглашен Почасним грађанином Неготина, а то не смемо и не можемо заборавити!
Осмог априла на дан Рашиног рођења, уз сећања на име и Тркуљина дела, Дом културе „Стеван Мокрањац“ обележиће и годишњицу рада Легата и званично отворити овогодишњу сезону, уз позив љубитељима уметности да ово место неизоставно посете као један од туристичких драгуља нашег краја у који ће с намером свраћати.
Радислав Тркуља, за живота пријатељ многих од нас, рођен је у суседном Кладову 1938. године, а 79 година касније, 2016. нас је напустио. Био је ђак уметничких величина Ђорђа Андрејевић Куна и Крста Хегедушића, годинама је био на челу Музеја савремене уметности у Београду, оснивач је чувене Галерије на Дунаву „ПЕНА“, био је вредан излагач и продуктиван уметник чија дела красе многе приватне колекције и сталне поставке као и фондове светских музеја.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани