izdvojeno_54.Mdani

ЛИКОВНО РЕШЕЊЕ ЗА ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ 54. МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА

Ликовно решење за визуелни идентитет 54. Мокрањчевих дана, истакнутог графичког дизајнера Марка Стојановића, дочарава основну мисију Фестивала, промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, стилизованом звездом сачињеном од препознатљивог Мокрањчевог споменика више »

Архиве: 2019

МУЗИЧКА ХОДОЧАШЋА ГОРДАНЕ КРАЈАЧИЋ: ПРОМОВИСАНЕ НОВЕ КЊИГЕ МУЗИКОЛОГА И НОВИНАРА

54Mdani_promocija4Гордана Крајачић, професор, музиколог и новинар промовисала је на 54. „Мокрањчевим данима“ у Неготину три нова издања. Реч је о књигама: „Музичке светлости позорнице“ у којој су сабране критике 195 опера које је „слушала, упијала, волела“, „Музичке арабеске“ са приказима 74 балетске представе и  „Музичке илузије“ везане су за садржаје у претходној години на бројним фестивалима, па и на „Мокрањчевим данима“ или како рече ауторка парафразирајући Андрића „све оно што сања и што јој се догађа“.

КЛАСИКА У 11

54Mdani_Klasikau11_MSMokranjac1Камерни мешовити хор Музичке школе „Мокрањац“ из Београда под управом диригента Милице Ђокић .
Од самог оснивања, школске 2000/01. године, хор негује духовну и световну музику домаћих и страних композитора свих епоха, са посебним афинитетом према делима са националним обележјима како своје, тако и других земаља.

ДИРИГЕНТСКИ СЕМИНАР: ОД ТРАДИЦИОНАЛНОГ КА ИНОВАТИВНОМ

54Mdani_dirig_seminar1У сали Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину у току је дводневни семинар за хорске диригенте који менторски воде др Милоје Николић, диригент и музички теоретичар и др Тамара Адамов Петијевић, диригент и виолинисткиња.

КОНЦЕРТ ХОРА „ПРЕПОДОБНИ РАФАИЛО БАНАТСКИ“ ИЗ ЗРЕЊАНИНА

54Mdani_Zrenjanin1Победник „Натпевавања“ 2017. Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина под управом Сенке Милисављевић приредио је концерт у Саборној цркви Свете Тројице у Неготину. Делима Мокрањца, Јосифа Маринковића, али и Стевана Христића, Исидора Бајића, Александра Кастаљског до савремених Тамаре Петијевић, Душана Покрајчића, Ирине Денисове, зрењанински хор, по угледу на традицију коју овај град има у хорском стваралаштву, одушевило је публику и програмом и интерпетацијом.

ЗАПРЕПЛЕТУМ РАСПЛЕПЕТУМ

54Mdani_ZaprepletumRasplepetum_2На концерту посвећеном десетогодишњици смрти Константина Бабића (1927-2009) једног од највећих српских композитора друге половине 20. векa, чије су композиције биле инспирисане националним фолклором, духом и шалом, у топлој атмосфери пред фестивалском публиком, наступили су мецосопран Драгана Поповић и тенор Љубомир Поповић у пратњи пијанисте Милана Шуменковића.

ИЗЛОЖБА СЛИКА СА 21. ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ ДОМА КУЛТУРЕ: „ЕХО МУЗИКЕ“

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба слика са 21. Ликовне колоније „Ехо музике“.

54Mdani_EHOmuzike3- Ликовна колонија Дома културе “Стеван Мокрањац“ од 2009. године носи назив „Ехо музике“, што је на неки начин визуелни одговор фестивалу „Мокрањчеви дани“ на коме се излажу ликовна дела настала у колонији. Фестивалска публика у прилици је да види 16 слика које је осморо ликовних уметника ове године стварало у Мокрањчевом Неготину- истакао је мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе.

“НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

У походе Мокрању, селу порекла породице Стевана Стојановића Мокрањца, и овог септембра дошли су бројни гости, музичари, уметници, фоклористи, да заједно програмом „Нити традиције“ оживе успомену на родоначелника српске музике.

54Mdani_Nititradicije_2У порти Цркве Свете Тројице влашким и играма из пиротског краја, у кореографији Владете Влаховића и Дејана Милисављевића Звечанца, али и народним песмама у интерпретацији Јоване Ђикановић, представили су се чланови Ансамбла народних игара и песама „Властимир Павловић Царевац“ из Великог Градишта, који већ 20 година окупља младе таленте и чува народну традицију.

КОНЦЕРТ КАМЕРНОГ МЕШОВИТОГ ХОРА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „МОКРАЊАЦ“ ИЗ БЕОГРАДА

Камерни мешовити хор Музичке школе „Мокрањац“ из Београда под управом Милице Ђокић одушевио је публику у Цркви Свете Тројице у Мокрању, подигнутој 1872. године.

54Mdani_MSMokranjac_Beograd2За наступ свог хора искусни диригент Милица Ђокић  одабрала је дела Мокрањца, Александра Гаванског, Добри Христова, али и Сергеја Рахмањинова, Марка Тајчевића и Владимира Милосављевића, завршивши концерт композицијом „Ubi caritas et amor“ Мориса Деругфлеа, коју хористи овог камерног ансамбла посебно воле.

ПРОГРАМ „КЛАСИКА У 11“ ОТВОРИЛИ ЗРЕЊАНИНЦИ

Последњих година све атрактивнији програм за Неготинце и њихове госте, „Класика у 11“, окупио је и данас бројне љубитеље класичне музике.

54Mdani_Klasikau11_Zrenjanin2Први у низу концерата на отвореном, који ће, нема сумње, обележити и овогодишњи фестивал, отворио је хор којем је 2017. припала титула победника „Натпевавања“, Хор „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина, под управом Сенке Милисављевић, као увертиру пред концерт којим ће се Зрењанинци представити вечерас од 21 сат и 30 минута у Цркви Свете Тројице у Неготину.

ХОР „КОРИКОС“ ИЗ ЊУЈОРКА ПОБЕДНИК „НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА“

54Mdani_natpevavanje_Koriokos2Хор „Корикос“ из Њујорка са диригентом Алеком Галамбосом победник је „Натпевавања хорова“ 54. „Мокрањчевих дана“ у Неготину. У веома оштрој конкуренцији Американци су показали високе уметничке домете, складну и уједначену интерпретацију освојивши Статуету Стевана Мокрањца, рад вајара Небојше Митрића и част да изведу целовечерњи концерт на наредном фестивалу.

ИЗЛОЖБА: „ОТИСАК ВРЕМЕНА“

54_Mdani_izlozba_Subotica4У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ првог дана Фестивала отворена је изложба графика „Отисак времена“ Модерне галерије „Ликовни сусрет“ из Суботице коју је, после поздравне речи мр Милана Радосављевића, уредника ликовног програма неготинског Дома културе отворила Јасмина Јованчић Видаковић, виши кустос суботичке Галерије „Ликовни сусрет“. Изложбу обухвата двадесет графичких радова из друге половине двадесетог века.

ОТВОРЕНИ 54.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

Мокрањчевим трагом – у славу уметности

54_Mdani_otvaranje6У славу највећег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у дворишту његове родне куће у Неготину, уз звуке фанфара, подизање фестивалске заставе и Шесту руковет, 54. “Мокрањчеве дане“, свечано је прогласио отвореним Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади републике Србије.

KОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ДОМА КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ ПОВОДОМ 54.“МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА“

Press_UNS_54_2На конференцији за новинаре у Прес центру УНС-а у Београду представљени су програм, концепција и учесници овогодишњег фестивала „Мокрањчеви дани“ који се по педесет четврти пут организује у Неготину, родном граду великана српске музике – композитора Стевана Стојановића Мокрањца, у његову част, од 14. до 20. септембра.

54.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“ У НЕГОТИНУ

Мокрањчевим трагом – у славу уметности

54_Mdani_4Од 14. до 20. Септембра Неготин ће, у част великану, композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу,  по 54. пут бити домаћин најзначајнијег музичког фестивала у Србији „Мокрањчевих дана“. Част да буде беседник Фестивала по коме се препознаје музичка сцена Србије, ове године припала је маестру Бојану Суђићу, истакнутом  српском диригенту,  уметничком директору Музичке продукције РТС и диригенту  Симфонијског оркестра  и Хора РТС.

ПРОГРАМ 54. ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

web_programski

17.00 Мокрањчева родна кућа
Свечано отварање Фестивала
• Полагање цвећа на споменик
Стевана Стојановића Мокрањца
• Поздравна реч: Владимир Величковић,
председник Општине Неготин
• Беседа: Бојан Суђић, диригент
• Фестивал отвара: Владан Вукосављевић,
министар културе и информисања Републике Србије
• Заједнички наступ учесника
Натпевавања и хорова из Неготина
Стеван Ст. Мокрањац – Шеста руковет

18.00 Дом културе, галерија
Изложба: Отисак времена
Графичка збирка модерне галерије
Ликовни сусрет, Суботица

19.00 Дом културе
Натпевавање хорова
• Хор Корикос (Khorikos), Њујорк (САД)
Диригент: Алек Галамбос (Alec Galambos)
• Хор Девана, Амстердам (Холандија)
Диригент: Јулија Шћепановић
• Хор КУД Станко Драгојевић, Подгорица (Црна Гора)
Диригенти: Илија Дапчевић и Зоја Ђуровић
• Градски мешовити хор Вардар, Скопље
(Северна Македонија)
Диригент: мр Јасмина Ђорђеска
• Камерни хор Лавиринт, Зајечар (Србија)
Диригент: Жељка Алексић
• Градски мешовити хор Абрашевић, Ваљево (Србија)
Диригент: Драган Васиљевић

OПШИРНИЈЕ (…)

8.00 Црква Свете Тројице, Неготин
Света Литургија
Хор Храма Свете Тројице, Неготин
Диригент: Светлана Кравченко

10.00 Уметничка школа Стеван Мокрањац
Диригентски семинар:
Од традиционалног ка иновативном
Др Милоје Николић, диригент
Др Тамара Адамов Петијевић, диригент

11.00 Градски трг
Концерт: Класика у 11
Учесници Натпевавања

13.00 Црква Свете Тројице, Мокрање
Камерни мешовити хор Музичке школе Мокрањац, Београд
Диригент: Милица Ђокић

14.00 Порта Цркве Свете Тројице, Мокрање
Нити традиције
• КУД Мокрањац, Мокрање
• Ансамбл народних игара и песама
Властимир Павловић Царевац, Велико Градиште

19.00 Дом културе, галерија
Изложба слика са 21. Ликовне колоније
Дома културе: Ехо музике

20.00 Дом културе
Концерт: Запреплетум Расплепетум
Музика Константина Бабића (поводом 10 година од смрти)
Драгана Поповић, мецосопран
Љубомир Поповић, тенор
Милан Шуменковић, клавир

21.30 Црква Свете Тројице, Неготин
Концерт:
Хор Преподобни Рафаило Банатски, Зрењанин
Диригент: Сенка Милисављевић
Победник Натпевавања хорова 2017.

OПШИРНИЈЕ (…)

10.00 Уметничка школа Стеван Мокрањац
Диригентски семинар:
Од традиционалног ка иновативном
Др Милоје Николић, диригент
Др Тамара Адамов Петијевић, диригент

11.00 Градски трг
Концерт: Класика у 11
Камерни хор Музичке школе Мокрањац, Београд
Диригент: Милица Ђокић

12.00 Дом културе, галерија
Књижевна промоција:
Музичка ходочашћа Гордане Крајачић

18.00 Мокрањчева родна кућа
Изложбa:
Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог   (поводом 120 година од рођења великана у фармацији)
*Организатори: Универзитет у Београду – Фармацеутски факултет, Музеј Крајине и Дом културе Стеван Мокрањац

20.00 Дом културе
Концерт:
Јован Маљоковић Балкан салса бенд

OПШИРНИЈЕ (…)

11.00 Градски трг
Концерт: Класика у 11
Професори УШ Стеван Мокрањац, Неготин
Весна Гарабантин, виолончело
Стефан Николић, хармоника

18.00 Дом културе, галерија
Промоција аудио издања:
Мирољуб Аранђеловић Расински
Звуковез, троструки компакт диск

20.00 Дом културе
Дечији хор Радост , Москва
Диригент: Дунајева Јекатерина Александровна

OПШИРНИЈЕ (…)

11.00 Градски трг
Концерт: Класика у 11
Дечији хор Радост, Москва
Диригент: Дунајева Јекатeрина Александровна

12.00 Мокрањчева родна кућа
Научна трибина: Утицај Мокрањца на стваралачке почетке Владе Милошевића
Предавач: др Санда Додик, музички теоретичар и
декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци

20.00 Дом културе
Мјузикл: Чикаго
Фред Еб/Боб Фоси/Џон Кендер
Режија: Кокан Младеновић
Позориште на Теразијама

OПШИРНИЈЕ (…)

11.00 Градски трг
Концерт: Класика у 11
Хор Vox Dunaris, Турн Северин (Румунија)
Диригент: Виорел Дорин Бала

18.00 Мокрањчева родна кућа
Концерт:
Пасакаља и чакона
Светлана Стојановић Кутлача, чембало

20.00 Дом културе
Концерт:
Црни горо
Београдски камерни оркестар Љубица Марић
Диригент: Раде Пејчић

OПШИРНИЈЕ (…)

11.00 Градски трг
Концерт: Класика у 11
Градско певачко друштвo Стеван Мокрањац, Зајечар
Диригент: Маја Миленковић

12.00 Мокрањчева родна кућа
Промоција колективне монографије:
Банатски Фалстаф – комична опера
Поп Ћира и поп Спира Дејана Деспића

20.00 Дом културе
Концерт:
Moкрањац и Моцарт
Хор и Симфонијски оркестар  РТС
Александра Јовановић, сопран
Ивана Србљан, мецосопран
Јанош Серекован, тенор
Атила Мокуш, бас
Диригент: Бојан Суђић

21.30 Дом културе
Свечано затварањe Фестивала
Додела признања 54. Мокрањчевих дана
Завршна реч: др Соња Маринковић, селектор
Фестивал затвара: Владимир Величковић,
председник Oпштине Неготин

OПШИРНИЈЕ (…)

ЛИКОВНО РЕШЕЊЕ ЗА ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ 54. МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА

54_Mdani_5Ликовно решење за визуелни идентитет 54. Мокрањчевих дана, истакнутог графичког дизајнера Марка Стојановића, дочарава основну мисију Фестивала, промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, стилизованом звездом сачињеном од препознатљивог Мокрањчевог споменика у Неготину, његове музике и светлости која зрачи из епицентра у Неготину са жељом да изађе из родног Неготина и распрши се по Србији, Европи, свету….

ПРИЈАТЕЉИ 54.ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

54. ФЕСТИВАЛ „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“
14-20. септембар 2019. – Неготин

web_Prijatelji_54_festivala

НЕГОТИНСКО ЛЕТО 2019

negotinsko_leto_1

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА СИЛВИЈЕ БОГИЋ

web_SilvijaBogicУ галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба слика неготинске уметнице Силвије Богић.
-Силвија је сликарка млађе генерације и у галерији Дома културе је представила радове инспирисане подводним светом. Изложено је једанаест слика средњег формата рађених акриликом и уљем на лесониту и платну- истакао је Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе, отварајући изложбу.

ИЗЛОЖБА СЛИКА СИЛВИЈЕ БОГИЋ

web_SilvijaBogicУ уторак, 2. јула у 20 сати у галерији Дома културе биће отворена изложба слика  Сивије Богић.

Улаз је слободан.

ДОБРО ДОШЛИ

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани