ПРОМОВИСАНА КЊИГА „НЕГОТИНСКЕ ПИВНИЦЕ“

foto4_SMJУ промотивној сали дечјег одељења Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ данас је промовисана књига „Неготинске пивнице“ коју су уредили др Зоран Ђукановић и професор Арналдо Бибо Ћекини, а публиковао ју је Италијански институт за културу.

Kњига је  штампана на српском и енглеском језику, на преко 400 страна и са великим бројем прилога, а добила је и прву прву награду у категорији публикација на 28. Међународном салону урбанизма, 2019. године.

- Мало је таквих ствари и реона, као што су Неготинске пивнице, који се могу анализирати са аспекта архитектуре. Ја долазим са Архитектонског факултета и моји студенти радо долазе овде да раде и да изучавају оно што је врло значајно наслеђе и једно је од оних која спада у најзначајнија на планети. О томе говори чињеница да су Неготинске пивнице заправо на тентативној листи Унеска за оно што се зове светска баштина– каже др Зоран Ђукановић, један од приређивача.

О књизи је говорио и директор Италијанског института за културу у Београду, Роберто Чинкота, који је подсетио да је ова књига настала као финални резултат активности које се од 2011. спроводе у оквиру Општине Неготин, Архитектонског факултета Универзитета у Београду и програма Public art & Public Space, заједно са другим академским, јавним и приватним интитуцијама као и стручњацима из Италије, Србије и других земаља.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани