СУСРЕТИ СЕЛА У ЧУБРИ, СИКОЛУ И ШТУБИКУ

19. април 2011, Неготин

sajt-CubraПротеклог викенда сусретима у Чубри, Сиколу и Штубику настављена је традиционална манифестација изворнпг народног стваралаштва Сусрети села.

У петак 15. априла чланови Културно уметничког друштва из Чубре, дочекали су чланове КУД-а „Врело“ из Шаркамена. Домаћини су и овога пута приказали како се у њиховом селу слави крсна слава, док су се гости представили народним обичајем „Младенци“.

Сусретима села у Чубри поред председника општине Неготин др Влајка Ђорђевића, заменика председника општине Неготин Бранка Марковића и председника СО Неготин мр Милана Уруковића, присуствовала је и Сања Чековић, државни секретар Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу.

У суботу 16. априла у Сиколу су своје програме приказали чланови КУД-а „Мокрањац“ из Мокрања и „Чучук Стана“ из Сикола.

Гости из Мокрања представили су се програмом „ Бадњи дан у Мокрању“, док је домаћи фолклорни ансамбл приказао обичаје везане за крштење детета.

Дан касније у Штубику Културно уметничко друштво „ Прераст“ дочекало је госте из Тамнича. Домаћин је приказао народни обичај „Бадњи дан и Божић“, док су се чланови КУД-а „Живојин Тодоровић“ из Тамнича представили народним обичајем „Младенци“.

До краја овогодишње манифестације остао је још један сусрет. У петак 29. априла у Јасеници састаће се КУД „Ратар“ и КУД“ Димитрије Беливакић“ из Буковча.

Завршна манифестација Сусрета села биће одржана 12. маја у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“, када ће бити проглашен и победник овогодишње манифестације.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани