ЗАВРШЕНИ 49. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

003Четрдесет девети Мокрањчеви дани, од 12. до 19. септембра у Неготину, родном граду композитора Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914) у години обележавања једног века од смрти српског великана, испунили су очекивања организатора, публике и стручне јавности.

.

002Током осам дана трајања, Фестивал Мокрањчеви дани, понудио је пресек Мокрањчевог стваралаштва, уз осврт на живот славног Неготинца, који је својим делима оставио дубок траг у српској култури и учинио је препознатљивом у свету. Оцена је овогодишње музичке сезоне која је, мимо поплава у време трајања Фестивала, окупила солидан број посетилаца, љубитеља Мокрањчеве и уметничке музике, уопште. Програмски садржаји су, у специфичној сезони, имајући у виду да културна, пре свега, музичка јавност, 2014. године обележавају један век од смрти Стевана Мокрањца, утемељивача новије српске музике, били прилагођени овој значајној годишњици, а на изазове које је донела општа финансијска ситуација, са успехом је одговорила Програмска комисија Фестивала и селекторка Бранка Радовић. Програм је ове године био конципиран у духу Мокрањчевог стваралаштва, учешћем институција којима је, гледано кроз историјску призму, Мокрањац поставио темеље. Реч је о Првом београдском певачком друштву, које је основао Мокрањац, био његов хоровођа и диригент и за које је написао нека од својих најзначајнијих музичких дела. Учешће Музичке школе Мокрањац на овогодишњем Фестивалу je такође значајно јер је реч о првој српској музичкој школи, коју је Мокрањац основао у Београду и која представља део историјског трага и заоставштину култури Србије. Такође, представа Рођендан Господина Нушића, рађена по тексту Душана Ковачевића, а у извођењу београдског Звездара театра, уденута је смислено у програмске садржаје Фестивала. Наиме, Бранислав Нушић, највећи српски комедиограф и савременик Стевана Мокрањца, један је од најзначајних људи са којима је композитор друговао, а у његовој близини, одласком у Скопље, окончао свој животни и радни век, 1914. године. Музика Мокрањца је ове године била најзаступљенија на Мокрањчевим данима и у програмима десет хорова колико их je певало на Фестивалу.

Професионални Хор PTC-а који je у овој фестивалској сезони наступио у Мокрањчевом Неготину, вођен изузетном енергијом Бојана Суђића, диригента светског реномеа, извео је на завршном концерту  49. Мокрањчевих дана осам Руковети, по којима се Мокрањац уводи у ранг композитора јединственог сензибилитета, до сада непоновљивог на простору Србије, али и у земљама које традиционално негују хорску музику. Хор је награђен овацијама публике која је уживала и у духовној музици Стевана Мокрањца с обзиром да је Мешовити хор PTC-а наступио и претпоследње вечери Фестивала у Неготину изводећи Страсну Седмицу, у редакцији Војислава Илића.

По завршеном концерту XOP-а PTC који је публика два пута враћала на бис и који јој је са маестром Бојаном Суђићем на крају подарио Мокрањчеву шесту руковет, завршну реч у смирај фестивалске сезоне, дала је проф. др Бранка Радовић, селектор Мокрањчевих дана, уз осврт на садржаје који су по оцени критике и публике испунили очекивања.

001Наша икона диригентске и хорске уметности Даринка Матић Маровић у својој беседи осврнула се на историјске и значењске координате Мокрањца, знајући како његову музику примају и слушају широм планете. Сви смо јој веровали, јер је на хиљадама концерата управо она мамила сузе том далеком свету који нас не познаје и који нас је спознао само преко Мокрањчеве музике и кога ова музика дубоко дирне и када не разуме текст, када она самом својом снагом допире до дубине бића. У име тога, вредни су сви напори око Мокрањчевих дана који идуће године пуне свој 50 рођендан. Нећу обећавати ништа, али пуни оптимизма који смо добили од верне неготинске публике и коју смо сусрели на сваком кораку у овоме граду, остајемо да пасионирано радимо на још бољем, већем и садржајнијем новом фестивалу, рекла je у завршној речи професор др Бранка Радовић, селектор Фестивала, који је у Неготину, пригодним речима затворио др мед. Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине.  У овом свечаном тренутку, када се спушта фестивалска застава 49. Мокрањчевих дана, захваљујем свима који су били са нама и poдржали наш Фестивал. Општина Неготин ће бити ослонац и 50. јубиларном Фестивалу, идуће године, а ми ћемо и тада, поносни на дело нашег славног суграђанина, бити добри домаћини.

Пријатељима фестивала, покровитељима, појединцима и установама који су помогли одржавање фестивала, као и медијским партнерима, на завршној вечери су додељене Плакете и Почаснице 49. Фестивала Мокрањчеви дани.

Фестивал је одржан под генералним покровитељством Општине Неготин и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани