ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ТАПИСЕРИЈА СОПСТВЕНОГ ПУТА“

DSC_0809У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба „Таписерија сопственог пута“ на којој је неготинској публици представљен део богате колекције „Атељеа 61“, најстарије и јединствене установе за израду таписерија на српком, али и југословенском простору. Изложено је 13 таписерија великог формата, израђених у клечаној и комбинованим техникама,  аутора таписериста, али и уметника сликара који су се  суочавали са особеностима и суштином ове врсте ликовности.

- Негујући од свог оснивања, 1961. године, традиционални приступ извођењу таписерије, „Атеље 61“ до данас остаје веран класичној тканој таписерији, доказујући да још увек постоје неистражена подручја која треба открити. У нашој збирци је преко 300 таписерија врхунских таписериста и част нам је што је наш сарадник и академска уметница Неготинка Душанка Ботуњац, слободно могу рећи, најзначајнији таписериста у Србији и бившој Југославији – истакла је отварајући изложбу Горанка Вукадиновић, историчар уметности.

За богаћење јединствене зборке „Атељеа 61“ значајну улогу имали су конкурси за таписерију који су захтевали изражену индивидуалност и адаптабилност ликовног исказа таписеријској уметности. Од 1998. Године, „Атеље 61“ организује интернационалне таписеријске радионице и на тај начин успоставља сарадњу са уметнима широм света којима је превасходна вокација управо таписерија, стварајући тако широк полигон за експеримент и истраживачки рад у овој области.

Таписерије из збирке „Атељеа 61“ излагане су на свим континентима, изузев Аустралије, а Неготинци ће моћи да их виде наредних 15 дана.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани