КОНЦЕРТ РОМАНА СИМОВИЋА И ВАЛТЕРА ДЕЛАХАНТА

3872_1Виолиниста Роман Симовић и Велтер Делахант на клавиру, приредили су још једно дивно вече неготинској публици на 47. Мокрањчевим данима. Концерт је органиован у сарадњи са Југоконцертом, а на програму су била дела Сергеја Прокофјева, Клода Дебисија и Мориса Равела.
Тренутно ангажован као концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра, црногорски уметник Роман Симовић описан је као “врхунски виолиниста” (Вечерњи лист, Хрватска) цењен по “изузетној музикалности” (GlosKonkursowy, Пољска) и “бриљантном мајсторству на овом инструменту” (BadReicenhall, Немачка), а чувени виолиниста Шломо Минц назвао га је “ретким талентом са великим потенцијалом и неограниченим способностима”.  Његов бриљантни виртуозитет и урођена музикалност, употпуњени неограниченом имагинацијом, провели су га кроз Источну и Западну Европу, Русију, Израел, Јужну Кореју, Тајланд, Турску, Канаду, САД и Јужну Америку, где је наступао на познатим сценама: Бољшој театар у Москви, Велика оперска кућа у Тел-Авиву, Викториа дворана у Женеви, Прашки национални театар, Верди театар у Италији, Уметнички центар у Сеулу, Григ дворана у Бергену…Лауреат је бројних интернационалних такмичења, међу којима су и Родолфо Липицер у Италији и  Хенрик Вијењавски у Пољској. Као солиста сарађивао је са камерним оркестрима Амадеус, Франц Лист, Московија, са Камератом Берн, Прашком филхармонијом, Сеулском симфонијетом, Кијевском филхармонијом, Љвовском филхармонијом, Македонском филхармонијом, Московским камерним оркестром, MinasGearisBrazil филхармонијским оркестром, Позњанском филхармонијом, Оркестром РТС, Оркестром ријечке опере, Румунском филхармонијом, Сеул симфонијетом, Тајландском филхармонијом…Гост је престижних фестивала (Дубровачке љетње игре, Котор Арт , БЕМУС и НОМУС,  Берген Фестивал у Норвешкој, Московски зимски фестивал), сарађује са славним уметницима као што су Шломо Минц, Јулиан Рахлин, Итамар Голан, Марина Јашвили, Едуард Грач, а изузетно је цењен и као оркестарски музичар. Био је концертмајстор Филхармонијског оркестра MinasGearisBrazil и Камерате Салцбург. Снимао је за бројне радио и телевизијске станице у Украјини, Србији, Црној Гори, Тајланду, Кореји, Турској, Хрватској… Поред активног солистичког и оркестарског музицирања, посвећени је камерни музичар. Оснивач је гудачког квартета Рубикон који је имао низ запажених наступа у региону. Као концертмајстору Лондонског симфонијског оркестра додељен му је на коришћење инструмент италијанског мајстора Руђијерија из XVII  века.

3872_2Валтер Делахaнт је познати канадски пијаниста и уметник који поседује широко искуство. Дипломирао је на универзитету у Торонту 1978. Каријера га је водила по целој Европи, Блиском Истоку, Северној Америци и Азији. Његово музицирање одликује огромно техничко владање инструментом, јединствени квалитет звука, лакоћа у тумачењу камерне музике и солистичком свирању, као и снажна моћ комуникације која одмах ангажује слушаоца. Свирао је са неким од највећих светских музичара, међу којима су Зара Нелсова, Гидон Кремер, Марта Аргерич и легендарна виолинисткиња Ида Хендл, са којим је неколико пута свирао у Јапану, Кореји, Израелу, Сједињеним Америчким Државама и Канади. Био је професор на Бечкој Музичкој академији између 1984. и 1997. године и снимао за дискографску кућу Пантон (Праг) и БМГ Јапан. Живи снимак Дворажкове камерне музике, забележен на концерту у оквиру фестивала Progetto Martha Argerich у Лугану, у јуну 2002. је објавила је кућа EMI Classics.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани