45. Мокрањчеви дани – састанак програмске комисије

20. јул 2010 – Београд, Мадленијанум

madlenijanum_20.07.2010_1У београдском Мадленијануму, 20. јула 2010. године одржан је састанак Програмске комисије 45. фестивала „Мокрањчеви дани“, на којем је утврђен комплетан програм овогодишњих музичких свечаности.

Састанку којим је председавала Даринка Матић Маровић, присуствовали су: др Бранка Радовић, селектор Фестивала, академик Дејан Деспић, Биљана Здравковић, директор београдског Југоконцерта и музиколози Марина Николић и Маја Чоловић Васић, као и Миломирка Јововић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин.
Фестивал „Мокрањчеви дани“ ће у Неготину, родном граду најзначајнијег српског композитора, бити организован у континуитету од 09. до 15. септембра. За 9.септембар у оквиру предфестивалске вечери најављена је промоција малог албума „Мокрањчеви следбеници“ и целовечерњи концерт, који ће приредити гитариста Огњен Грчак, као један од Мокрањчевих следбеника. Свечано отварање Фестивала, у присуству Небојше Брадића, министра културе Србије, најављено је за 10.септембар уз беседу прослављеног виртуоза на фрули, Боре Дугића. Програм фестивала осмишљен је са циљем његовог „отварања“ за различите музичке жанрове и поспешивања међународне сарадње. Тако ће на овогодишњој манифестацији, у традиционалном Натпевавању хорова, које представља круну фестивала, учествовати пет хорова из Словеније, Македоније, Хрватске, Црне Горе и Србије. Хорска музика, која представља најплодотворнији део Мокрањчевог стваралаштва биће заступљена и кроз учешће хора РТС-а и диригента Бојана Суђића, те хора „Collegium musicum“, под диригентском управом Даринке Матић Маровић, Првог београдског певачког друштва који ће настпити са диригентом Светланом Вилић, а целовечерњим концертом представиће се и прошлогодишњи победник натпевавања, хор „Ипавска“ из Словеније. „Ипавска“ ће, у оквиру свог програма, извести и наруџбину фестивала, композицију „Светли гробови“ коју је по стиховима Јована Јовановића Змаја написао академик Дејан Деспић.

Програмом је, између осталог, предвиђено гостовање Атељеа 212 и чувеног мјузикла „Коса“ у режији Кокана Младеновића, који је своју премијеру имао почетком фебруара ове године у Београду. После прошлогодишњег успешног наступа Васила Хаџиманова и његовог бенда у Мокрањчевом граду, атрактиван програм у овој области представљаће концерт насловљен „Даме певају џез“, када ће уз Биг бенд РТС-а, наступити Биљана Крстић, Лена Ковачевић и Светлана Палада. У програму „Антологија српске соло песме“ наступиће Драгана Југовић дел Монако, Катарина Јовановић, Анета Илић и Владимир Андрић.
Посластица за све поштоваоце музике која инспирацију тражи у изворном народном мелосу, управо онако како је то чинио Стеван Стојановић Мокрањац стварајући својих петнаест Руковети, биће наступ маестра фруле Боре Дугића, кроз концерт „Симфонија духа и даха“.
Фестивал посебан акценат ставља на програме најбољих младих музичких стваралаца Србије кроз програме „Млади лауреати Шуману и Шопену“. Стваралаштво младих биће заступљено и кроз пратећи програм камерног ансамбла „Ракија“ из Норвешке. Саставни део 45. фестивала су и научна трибина „Духовна музика Мокрањца“, етно програм „Нити традије“, као и изложбе слика Владимира Величковића и „Ехо музике“ (са овогодишње ликовне колоније у Вратни).
Овога пута, званично затварање фестивала, биће уприличено 14. октобра 2010. године уз учешће прослављеног хорског ансамбла „Глинка“ – хора Државне академске капеле из Санкт Петербурга, који као најзначајнији светски ансамбл, на сталном репертоару има управо Мокрањчеву музику.
Следећи жељу, да Мокрањчеви дани и убудуће буду препознатљиви као промотери Мокрањчевог имена и дела, као и његове духовне и световне музике, амбициозан и високо квалитетан програм и ове године финансијски подржавају Министарство културе Републике Србије и општина Неготин. Знатну помоћ фестивалу и овога пута пружају Министарство економије – сектор туризма и СОКОЈ.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани