„НЕОТПЕВАНА ПЕСМА“ ЗА КРАЈ ФЕСТИВАЛА

Hor-i-simfonijski-orkestar-RTS_3Трећу годину за редом „Мокрањчеве дане“, маестрално затварају ансамбли Радио Телевизије Србије под управом диригента светског гласа Бојана Суђића. Пола века Фестивала обележили су прошле године извођењем Бетовенове Девете симфоније, а 2014. представили изабране Мокрањчеве Руковети. Наступ Хора и Симфонијског оркестра РТС-а, на самом затварању 51. Мокрањчевих дана, поново је био празник за фестивалску публику. Разлог више је извођење дела „Неотпевана песма“ Александре Вребалов које је крајем прошле године имало светску премијеру. Наиме, Вребалов је, што је реткост у Србији, довршила дело другог композитора после равно једног века. Реч је о композицији „Зимњи дан“ коју је Стеван Мокрањац почео да пише неколико дана уочи своје смрти 1914. године, те тако представља својеврсну опроштајну Мокрањчеву песму. Дело је рађено по XXII песми збирке „Ђулићи увеоци“ Јована Јовановића Змаја.

„Ово је за мене посебна част и огромно узбуђење, јер имам осећај да је комад коначно стигао кући, у место одакле је све почело, где је Мокрањац рођен и које ја походим по први пут, у Неготин у којем на сваком кораку има нешто што подсећа на Мокрањца и његову заоставштину“– рекла је у Неготину композиторка Александра Вребалов.

По речима самог Бојана Суђића који се вечерас са ансамблима РТС поново нашао у Мокрањчевом граду, ради се о веома захтевној композицији, која од хора захтева посебан мир и посвећеност попут оне док се изговара молитва.

„Велика је привилегија бити део једне овако богате, а пре свега Мокрањчеве историје, јер без Мокрањца не би било ни фестивала, нити би ми могли да говоримо о српској музици да није било њега. Са његовог извора заиста много композитора касније је пило. Мокрањчева музика је и дан данас најживотнија музика који живи првенствено међу хоровима у земљи и широм света“ – рекао је за Хронику фестивала Прес центра „Мокрањчеви дани“, диригент Бојан Суђић.

Последњег фестивалског дана у Неготину уз  Хор и Симфонијски оркестар РТС под уметничким вођством Бојана Суђића, у Магнификату Џона Ратера наступила је сјајна Евгенија Јеремић, која је својим сопраном дотакла срца неготинске публике. У другом делу вечери публика је уживала у музици из филмова „Господар прстенова“ Хауарда Шора и „Пирати са Кариба“ Клауса Баделта.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани