ОДРЖАНИ МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У ЈАБУКОВЦУ

У недељу, целодневним програмом у  Јабуковцу, одржана је прва манифестација „Михољски сусрети села“ у Општини Неготин.

У Цркви Вазнесења Господњег одржана је Света Литургија уз учешће Хора Храма Свете Тројице. Манифестацију је у ОШ „Јован Јовановић Змај“ отворио председник општине Неготин Владимир Величковић. Потом је уследио наступ Хора Храма Свете Тројице, под управом Светлане Кравченко и програм ученика школе из Јабуковца који су у оквиру теме „ТВ емисија Михољски сусрети села“ приказали сегменте из различитих области сеоског живота мештана Јабуковца. Народном песмом „Гергина“ представила се ученица седмог разреда Виолета Николић. Школски програм заокружен је наступом ритмичке групе.

У пастирском и спортском делу  такмичења одржаног, такође у ОШ „Јован Јовановић Змај“, учествовало је тридесеторо деце, надметајући се у круњењу кукуруза, бацању камена с рамена, скоку у даљ, потезању чобанског штапа, између две ватре и малом фудбалу. Такмичење је завршено доделом диплома и медаља најбоље пласиранима.

Спортски део програма, завршен је утакмицом на стадиону, где су своје снаге одмерили  фудбалски клубови „Полет“ из Јабуковца и „Браник“ из Штубика. Утакмица је завршена у корист гостујуће екипе из Штубика.
У оквиру Манифестације приређен је и програм намењен пчеларима, а предавање је одржао Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а, на тему „Могући начини борбе против климатских промена у пчеларству“. Потом је публика била у прилици да види  изложбу народних ношњи, старих заната, хране, меда и лековитог биља коју су приредили излагачи: АКУД “Флоричика“ из Јабуковца, пчеларска газдинства Слободана Луковића и Миодрага Анђелковића, Удружење воћара „Воћар-Карбулово“ из Карбулова, пекара „Дубрaвка“ и корпар Смиљан Блендић из Јабуковца, Манастир Вратна и ЗЗ „PRIMULA VERIS“ из Јабуковца.
Обраћањем Богдана Гугића, заменика председника општине Негoтин, доделом признања и наступима Културно-уметничких друштава уз Јабуковца, Чубре, Штубика, Карбулoва, Сикола, Кобишнице, Шаркамена, Мокрања, Буковча и Јасенице, која су представила богатство изворног-народног стваралаштва кроз песму, игру, усмену традицију, свирку  и аутентичну ношњу, завршену су “Михољски сусрети села” у Јабуковцу.

Манифестација је организована захваљујући покровитељству Министарства за бригу о селу, општини Неготин, суорганизацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, АКУД-а „Флоричика“ и МЗ Јабуковац, и бројних пријатеља и спонзора.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани