ПИВНИЦЕ У ОКУ ДУШАНА ЛИЊАКА

01.10.2010, Неготин

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, као један од пратећих програма 45. Мокрањчевих дана, отворена је изложба цртежа самоуког сликара Душана Лињака, рођеног у Неготину 1940. године. Иако се сликарством бави више од тридесет година, никада није био члан ниједног удружења ликовних уметника и никада пре није учествовао ни на једној колективној изложби, нити је самостално излагао. Уз то, нико од ликовних критичара до 30.септембра 2010. године, вечери у којој је отворена његова прва самостална изложба, није говорио о његовом стваралаштву.

Весна Тодоровић, историчар уметности и ликовни критичар из Београда, рекла је у Неготину, да уз част да буде прва која ће о уметности Душана Лињака јавно говорити, има осећај велике одговорности, као и увек када се први пут суочава са нечијим искреним уметничким напором. Она је у Лињаковом уметничком остварењу препознала спрегу зрелости једног аутентичног дара и осмишљеног ликовног говора у приступу културно јединственој, веома занимљивој и надасве питорескној теми.

„Заједништво таквих, моћних елемената, уз доследно спровођење јединства избора говори да је пред нама личност једног истинског уметничког посвећеника и зато се надам да ће моја реч бити достојан одјек уметниковом великом улагању ума и срца“ – истакла је Весна Тодоровић отварајући прву изложбу цртежа Душана Лињака, истичући да би свако од представљених цртачких дела неготинских пивница, могло да се штампа као изванредна музејска разгледница, захваљујући прегледности мотива и уочавања његових кључних тачака од интереса за саме споменике.

Прву самосталну изложбу Душанка Лињака, усудила се да организује, како сама каже, Миломирка Цица Јововић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“. Она је са бројним посетиоцима ове ликовне изложбе поделила емоције и представила, како рече, скромног, ненаметљивог чудотворца, који даноноћно црта и из чијег је атељеа у свет отишло више од 1700 цртежа, а у његовом адресару откупљених слика забележено је мноштво купаца из Италије, Немачке, Аустрије, Бугарске, Румуније, Новог Зеланда, Русије и наравно Србије.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани