OБЕЛЕЖЕН ДАН ЕВРОПСКЕ САРАДЊЕ

dan_evropske_saradnje_1У Неготину је данас по први пут обележен Дан Европске сарадње у склопу кога су шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и министар културе и информисања Иван Тасовац у Дому културе у Неготин отворили изложбу фотографија под називом “Уметност без граница”. 

Изложба је део конкурса који је покренули Канцеларија за Европске интеграције Владе Србије, а уличну уметност, министар Тасовац је навео као један занимљив феномен који је веома присутан на нашим просторима.

dan_evropske_saradnje_5“Баланс који морамо да одржавамо између наше прошлости и савремености заправо једини прави начин којим ћемо корачати у будућност. По подацима из 2013. године, 10 одсто свих фотографија икада направљених, створено је у последњих 10 месеци 2013,  што говори о томе до које мере се свет драматично и брзо мења, са једне стране, а са друге стране, како вредности из прошлости, попут Мокрањца кога у овим данима славимо и остају потпуно вечни и заправо још више присутни у читавом свету“ – истакао је министар Тасовац.

dan_evropske_saradnje_4Отварајући изложбу, која је својеврсна предпремијера, јер ће је публика у Београду видети тек 21. септембра, Девенпорт је рекао да му је велика част што је изложба отворена баш у време Мокрањчевих дана, јер је то велики фестивал, не само за Неготин, већ и за целу земљу, „Идеја изложбе је да фотографије покажу уметничку визију фотографа, како аматера, тако и професионалних, како они виде специфичне теме- здравство, социјалну инклузију, животну средину“ – рекао је Девенпорт.

На отварању изложбе фотографија наступили су хор “Ангел Манолов” из Софије, “Sound” из Букурешта и хор ОМШ “Стеван Мокрањац”.

Шеф Делегације ЕУ у Србији, Мајкл Давенпорт и министар Тасовац,  присуствоваће вечерас и концерту Београдске филхармоније, у оквиру 50. Мокрањчевих дана.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани