ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА „ОДЈЕЦИ саГЛАСја“ ДР НАТАШЕ ЂУРАГИЋ

web_73У Мокрањчевој родној кући приређена је промоција зборника црквене музике „Одјеци саГЛАСја“ аутора др Наташе Ђурагић у издању Матице српске. О овој јединственој нотној збирци говориле су др Соња Маринковић, музиколог и диригент, др ум. Тамара Адамов Петијевић. Модератор је била др Александра Паладин, музиколог.
Збирка је настала сабирањем и приређивањем за објављивање хорских црквених дела новосадске композиторке Наташе Ђурагић. Ауторка је компоновала низ песама заступљених у литургијској пракси Српске цркве, заснованих на традиционалном српском црквеном напеву. Реч је о једноставним хармонизацијама изворних мелодија, намењеним за вишегласно извођење у оквиру богослужења, али и о захтевнијим хорским аранжманима и комплексним ауторским композицијама инспирисаним нашом духовном, црквеном музичком баштином.
-„Херувинску песму“, драгуљ српске духовне музике, компоновала сам да би је учинила доступном мањим хоровима који не могу да је изнесу у изворном облику. Стихира за Велики петак, тај најпотреснији дан и тренутак изношења плаштанице, моменат који релативизира све неправде и који би требало да провеје неку минималну свест о васксењу, компоновала сам по сопственом дубоком личном осећају – истакла је ауторка др Наташа Ђурагић.

Др Соња Маринковић указала је на значај нотног записа „Одјеци саГЛАСја“ нагласивши на након Петра Коњовића и Марка Тајчевића није било значајних дела у области компоновања хорских црквених дела. Др Тамара Адамов Петијевић потврдила је да су дела Наташе Ђурагић изузетно добро прихваћена од стране хориста који њене композиције осећају на потпуно исти начин као сама композиторка.
Нотна збирка „Одјеци саГЛАСја“ резултат је рада на пројекту Матице српске Музика са маргина – допринос општој и музичкој култури и просвети чији је руководилац проф. др Даница Петровић.

Наташа Ђурагић завршила је мастер студије композиције на Академији уметности у Новом Саду и докторирала на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсеку за методику наставе. Од 2012. запослена je на месту асистента за музичко-извођачке предмете на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Новом Саду. Била је дугогодишњи члан, солиста и асистент диригента у хору Свети Стефан Дечански. Бави се научним радом и објављује радове у вези са раним музичким васпитањем деце и музичким образовањем будућих васпитача. Aутор је композиција и аранжмана које у оквиру богослужбеног појања и концертних наступа редовно изводе многи црквени хорови у земљи и у иностранству. Неке од њених композиција објављене су у оквиру аудио издања у Србији и Чикагу. Члан је Удружења композитора Србије и Удружења композитора Војводине.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани