СУСРЕТИ СЕЛА У МОКРАЊУ И ШТУБИКУ

Mokranje-Vidrovac_3Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ настављена је протеклог викенда сусретима у Мокрању и Штубику.

Своје програме у Мокрању приказали су домаће културно уметничко друштво „Мокрањац“ и гости из Видровца, док су у недељу у Штубику наступили чланови КУД „Прераст“ и „Флоричика“ из Јабуковца.

Културно-уметничко друштво „Видра“ из Видровца, у свом првом наступу у овогодишњој манифестацији представило се народним обичајима везаним за Ђурђевдан, док су домаћини представили обичаје и веровања везана за просидбу у њиховом селу. Оба културно-уметничка друштва своје програме употпунила су играма и песмама.

Чланови културно-уметничког друштва „Прераст“ угостили су у недељу чланове КУД „Флоричика“ из Јабуковца. Домаћи ансамбл кроз песму, игру и причу, приказао је како изгледа Бадњи дан у њиховом селу, док се гопстујући фолклорни ансамбл представио народним обичајем “Печење ракије“.

Сусрети села настављају се наредног викенда сусретима у Шаркамену и Речкој. У петак, 8. априла културно уметничко друштво „Врело“ из Шаркамена дочекаће госте из Чубре, док ће у недељу, 10. априла, КУД „Хајдук Вељко“ у Речкој угостити КУД „Прераст“ из Штубика.  За суботу најављени сусрет између културно уметничких друштава „Димитрије Беливакић“ и „Живојин Тодоровић“ одложен је до даљњег.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани