Архиве: Дом културе

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

NEG_2132У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину је обележена 166. годишњица  рођења славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца.  На споменик српског и неготинског великана у дворишту његове родне куће, на дан његовог рођења,  цвеће су положиле делегације Општине Неготин, Дома културе и фестивала „Мокрањчеви дани“, Музеја Крајине и хора Цркве Свете Тројице.

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

web_Mokranjac

Позивамо Вас да нам се придружите
и својим присуством  увеличате
обележавање 9. jaнуара,  Дана рођења
Стевана Стојановића Мокрањца
и славу Свети Стефан

.

ПРОГРАМ

16.30 САТИ – МОКРАЊЧЕВА  РОДНА КУЋА
- Полагање цвећа на  споменик композитору

16.45 САТИ – ГРАДСКИ ПАРК
- Полагање цвећа на  споменик композитору

17.00 САТИ – ГАЛЕРИЈА ДОМА КУЛТУРЕ
- Резање славског колача поводом славе Свети Стефан

17.30 САТИ – ГАЛЕРИЈА ДОМА КУЛТУРЕ
- Промоција 23. броја часописа за културу Мокрањац
- Концерт гудачког квартета Мераки, Београд

web_ng_2022

Лакшу, лепшу, здраву и успешнију нову годину,
жели вам колектив Дома културе „Стеван Мокрањац“.

Нову дочекајте у добром расположењу и радујте се Божићу и јануарским празницима.
Срећни и распевани били!

НЕДЕЉА ХОРСКОГ ПЕВАЊА

У седмици током које се, традиционално, у свету слави хорско певање,  Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, на свом сајту поставио је неке од најбољих наступа хорских ансамбала који су обележили 55. сезону Фестивала „Мокрањчеви дани“.  Љубитељи хорског певања имаће прилику да поново уживају у наступима Хора „Мокрањац“ из Београда, са хоровођом  Катарином Станковић, Српског хора „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина, којим диригује Божидар Црњански и Хора “Свети Стефан Дечански” из Новог Сада, под управом др ум. Тамаре Адамов Петијевић.

IN MEMORIAM – ЂОКО СТОЈИЧИЋ (1936-2021)

web_DjokoStojicicНедавно преминули писац, публициста и културни посленик, Ђоко Стојичић, оставио је неизбрисив траг у културној традицији Неготина као  беседник на отварању 28. Мокрањчевих дана, септембра 1993. године. Његово поимање Мокрањчеве мисије и вредновање комплетног Мокрањчевог опуса сврстава га у ред највећих поштовалаца славног композотора.

- Цео живот Мокрањчев заложен је у остварење најхуманије, а тиме и најсложеније улоге уметности. Тај циљ уметности, као саставног дела целине људског битисања, доводи сваки народ до његове цивилизацијске уобличености. Мокрањац намењује највишу могућу улогу уметности: она је за њега услов препорода у цивилизованости сваког народа. Говори о „намиривању духовних потреба наших“ као услову за настанак развијеног народа и његов прелазак у више сфере квалитетног живљења.

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МИЛУТИНУ ДЕДИЋУ

Књиге Милутина Дедића, “Пркос ветру и времену”, “Светлост у тами векова” и “Осмех винског духа”, као едиција „Записом против заборава“, које је штампала Издавачка кућа 4СЕ, промовисане су у Неготину у оквиру сарадње истоименог београдског издавача, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“.

У присуству представника Издавачке куће 4СЕ из Београда и љубитеља књижевности, промоција је почела пројекцијом петоминутног филма о великом стваралаштву Милутина Дедића (1935-2021), српског академског сликара, историчара уметности и путописца, човека кога савременици називају ренесансним уметником

AПЛАУЗИ ЗА „ПОКОНДИРЕНУ ТИКВУ“ ЗАЈЕЧАРСКОГ ПОЗОРИШТА

we2Представа зајечарског позоришта „Покондирена тиква“,  у адаптацији и режији Оливере Викторовић Ђурашковић,  одиграна у Дому културе „Стеван Мокрањац“,  награђена је громким аплаузом неготинске публике. Љубитељи позоришта,  жељни културних дешавања, са великом пажњом и позитивним реакцијама пратили су дешавања на сцени у комедији коју су изнели глумци: Наташа Петровић, Ивана Бартуњек , Предраг Грбића, Александра Манасијевић, Бранислав Мијатовића, Оливера Викторовић Ђурашковић, Милош Танасковића и Габријел Бећаревић.

IN MEMORIAM – ИВАН ТАСОВАЦ (1966-2021)

dan evropske saradnje u negotinu (27)Чувени пијаниста и дугогодишњи директор Београдске филхармоније, Иван Тасовац, чија је изненадна смрт тужно одјекнула широм српске културне јавности, значајан траг оставио је и у пет и по деценија дугој традицији Фестивала „Мокрањчеви дани“.
Неготин и Неготинци са великим поштовањем сећаће се Ивана Тасовца као беседника 43.“Мокрањчевих дана“ и уваженог госта 50. Фестивала.
Иван Тасовац је, на отварању 43. „Мокрањчевих дана“, 2008. године, својом беседом померио границе поимања Мокрањца као једног од најзначајнијих српских композитора, али и као првог успешног менаџера у нашој музичкој култури.

СЕЋАЊЕ НА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web1Представници установа културе у Неготину које промовишу и негују име и дело славног Неготинца, композитора Стевана Стојановића Мокрањца, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Музеја Крајине, положили су цвеће на спомен бисту у градском парку. На тај начин симболично је обележена 107. годишњица смрти великана Неготина, композитора Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914).

УРУЧЕНА ФЕСТИВАЛСКА ПРИЗНАЊА

Свечаност затварања 55. “Мокрањчевих дана“ традиционално је завршена доделом фестивалских признања спонзорима и пријатељима Фестивала.

Плакете су уручене су представницима: Општине Неготин, Огранка хидроелектране „Ђердап“, Компаније „Дунав осигурање“, „Еликсира Прахово“ ДОО Прахово, Радио телевизији Србије, Радио Београда, а биће уручена и Организацији музичких аутора Србије (СОКОЈ).

СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

web5Др Соња Маринковић, селектор 55.“Мокрањчевих дана“, у завршној речи на свечаности затварања осврнула се на околности пандемије коронавируса, у којима се Фестивал одвијао и поруку коју нам преноси.
-Осећам да смо свих ових дана били под дивном Мокрањчевом звездом. Она зрачи, учи нас лепоти, вредностима, онако како нас Мокрањац, више од једног века, учи. Хвала симфоничарима на овом предивном концерту. Он је израз свега што смо преживљавали у протеклих годину и по дана и све што морамо да постанемо после ове пошасти. Шостакович своју Симфонију компонује 1960. године. Он је преживео опсаду Лењинграда, прошао најстрашније ужасе Стаљина, дошао у разрушени Дрезден, и потресен људском патњом, пише ову Симфонију. Верујем да сте могли да препознате све што нам се у протеклих годину и по дана догађало.

СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС СА МАЕСТРОМ БОЈАНОМ СУЂИЋЕМ ЗА КРАЈ 55.“МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА “

web1Шостаковичевом „Камерном симфонијом“ и Шчедриновом  „Кармен свитом“, живим споменицима снази људског духа и креативности-упркос свему, у надахнутом извођењу Гудачког ансамбла Симфонијског оркестра РТС, са маестром Бојаном Суђићем на челу, спектакуларно су завршени 55.“Мокрањчеви дани“ у Неготину. Снажна музика патње и отпора из пера совјетских композитора из, за уметност и уметнике, најтежих времена, савршено су се уклопили у актуелан тренутак поново захуктале пандемије коронавируса која најтеже погађа управо музичке уметнике и фестивале. Фестивалска публика „Мокрањчевих дана“ која је прошле године остала ускраћена за своју годишњу дозу уживања и надахнућа, осетила је емоцију и енергију коју су симфоничари РТС тако обилато и раскошно поделили у Неготину, и богато је громогласним аплаузима наградила.

АНАМАРИЈА ДАНИЛОВИЋ И ДАВИД СУРДАНОВИЋ У ПРОГРАМУ “КЛАСИКА У 11“

web4Давид Сурдановић и Анамарија Даниловић концертом на труби у сали Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину завршили су овогодишњи фестивалски програм „Класика у 11“.
Ово двоје талентованих трубача наступили су уз клавирску сарадњу Миље Виденовић, професорке клавира у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“.

ОДУШЕВИО МИЛОШ ЧОЛОВИЋ ТРИО

Milos-Colovic-trio,-SMJ-(3)Публици 55. “Мокрањчевих дана”  у фоајеу Дома културе “Стеван Мокрањац” представио се претпоследње фестивалске вечери Милош Чоловић трио кога чине: Милош Чоловић, (контрабас), Андреја Христић (клавир)  и Милош Грбатинић (бубњеви).

 Милош Чоловић Трио чине тројица младих,  веома ангажованих музичара, који се напајају џез музиком четрдесетих,  педесетих и шездесетих година прошлог века.  За своје прво представљање  на “Мокрањчевим данима” ови перспективни музичари одлучили су се за дела Kенонбола Едерлија, Дензил Беста, Дјука Елингтона.

„UNA SAGA SERBICA“ ДОНЕЛА У НЕГОТИН „ИГРУ БОГОВА“

Una-Saga-Serbica,-SMJ-(4)Играчка трупа „Una Saga Serbica“  представила се публици 55. „Мокрањчевих дана“ сценским спектаклом „Игра Богова“.

Традиционална прича о добру и злу, светлости и мраку, у којој љубав побеђује, уз сјајне солисте Наташу Ненадић, Марка Мрвошевића и друге одушевила је публику у Неготину која је овај ансамбл угостила и 2015. године, такође на „Мокрањчевим данима“.

КОНЦЕРТ СРПСКОГ ХОРА „СВЕТИ СЕРАФИМ САРОВСКИ“ ИЗ ЗРЕЊАНИНА

web4Претпоследњег фестивалског дана публику у Неготину одушевио је својим наступом зрењанински хор „Свети Серафим Саровски“ који делује при Храму манастира „Свете Меланије Римљанке“ у Зрењанину. Чланови овог камерног ансамбла, који постоји од 1995. године, су професионални хорски певачи и диригент, који су ангажовани у Опери Српског народног позоришта у Новом Саду, Народном позоришту у Београду и на Академији уметности у Новом Саду.

НАУЧНА ТРИБИНА – ДР НАТАША ЦРЊАНСКИ, НОВИ САД

Гест уздаха у Мокрањчевим руковетима

web1У Мокрањчевој родној кући приређена је научна трибина др Наташе Црњански на тему „Гест уздаха у Мокрањчевим руковетима“. Др Наташа Црњански је ванредни професор на Академији уметности у Новом Саду.

КЛАСИКА У 11

Претпоследњег фестивалског дана, у оквиру програма „Класика у 11“, прилику да чују Гудачки квартет „4 Гудача“ имали су и сви заинтересовани пролазници који су са намером или успут, могли да чују Квартет Милоја Милојевића из 1906. године.

ГУДАЧКИ КВАРТЕТ „4 ГУДАЧА”

web3Пети фестивалски дан обележио је наступ  Гудачког квартета „4 Гудача” основаног пре пет година на иницијативу виолончелисте Срђана Сретеновића. Солисти окупљени у овом високо квалитетном ансамблу су афирмисани извођачи класичне и савремене српске музике, а то су поред Сретеновића, виолинисти Душан Панајотовић и Милош Стевановић и виолиста Владимир Поповић.

На програму су се нашла два младалачка дела Милоја Милојевића, композитора, музиколога, првог српског доктора музичких наука чији композиторски опус броји преко 170 дела. Оба су настала у време Милојевићевог школовања у Српској музичкој школи (1904-1907) у којој је клавир учио код Цветка Манојловића, а музичко теоријске дисциплине и композицију код Стевана Мокрањца.

БЕЗ НАСТУПА ХОРА ИЗ БУГАРСКЕ НА МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

web1Дечији хор „Милка Стоева“ из Бургаса, чији је наступ био планиран за вечерас у Дому културе „Стеван Мокрањац“ од 19.00 сати, због епидемиолошке ситуације у Бугарској, отказао је свој долазак на 55. „Мокрањчеве дане“.

Дечији хор „Милка Стоева“ под руководством Светле Стоеве, победник је Натпевавања хорова 2018. године.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани