Архиве: Дом културе

У НЕГОТИНУ ОДРЖАН ВЕФ

web2За лауреата Вокалног етно фестивала младих- ВЕФ, у категорији традиционалног певања, проглашена је Певачка група „Вретено“ из Банатског Карађорђева. Првом наградом у истој категорији традиције, овенчана је Женска певачка група „Гусле“ из Кикинде. Певачкој групи Одсека за традиционално певање и свирање МШ „Мокрањац“ из Београда припала је друга награда, а исти пласман бележи и Катедра за традиционалну музику и игру ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ из Скопља, у Северној Македонији, чији је наступ приказан у онлајн формату.

МЕЂУНАРОДНИ ВОКАЛНИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ – НЕГОТИН 2022.

WEF2022

Петак,  24. 06. 2022. у 19 сати
КОНЦЕРТ ПРОШЛОГОДИШЊИХ ПОБЕДНИКА  ВЕФ-а

Женска пјевачка група „Ђуде“, Колашин,
Црна Гора
Дечија клапа „Приморкиње”, Будва,
Црна Гора

МУЗИЧКИ ПАВИЉОН  У ГРАДСКОМ ПАРКУ

Субота,  25. 06. 2022. у 18 сати
ТАКМИЧАРСКО ВЕЧЕ

ДОМ КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ” НЕГОТИН

<

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ШТО СИ ТИ СРЕЋАН ЧОВЕК“

web_7У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у четвртак 16. јуна промовисана је књига „Што си ти срећан човек“ Божидара Р. Благојевића, историчара и дугогодишњег директора Историјског архива у Неготину.

О књизи, чији је поднаслов „Сусрети и сећања“, а која је у односу на прво издања допуњена са стотинак нових страница, говорили су аутор и др Алемпије Вељовић, пензионисани професор Факултета техничких наука у Чачку.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ, АУТОРА БОЖИДАРА БЛАГОЈЕВИЋА

web-Boza-BlagojevicДом  културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину
Вас позива
на промоцију књиге под насловом
„ШТО СИ ТИ СРЕЋАН ЧОВЕК“
аутора Божидара Благојевића

књига  говори о великим  људима који су корачали  малим  Неготином
Промоција ће се одржати у галерији Дома културе у четвртак 16.јуна 2022.године са почетком у 19 часова.

ЈУБИЛАРНИ 20. ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУД „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

web_1У сали Дома културе одржан је традиционални, ове године јубиларни 20. годишњи концерт Културно уметничког друштва „Стеван  Мокрањац“ . Неготинска публика  топло је поздравила атрактиван програм са око 100 учесника, чланова КУД „Стеван Мокрањац“ и њихове госте.

Почетак двадесетог по реду традиционалног годишњег концерта Културно уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ , у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ , под покровитељством Општине Неготин, означио је оркестар овог ансамбла. Концерт су отворили најстарији чланови ансамбла са Староградским играма у кореографији Дејана Ивковића. Публика је потом уживала  и у Играма из Хомоља, које је на сцену донео први ансамбл КУД „Стеван Мокрањац“ у кореографији  Живорада Ивковића.

20. ТРАДИЦИОНAЛНИ ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУЛТУРНО УМЕТНИЧКОГ ДРУШТВА „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

web_KUD

Сала Дома културе „Стеван Мокрањац“

Субота, 28. мај у 20.00 сати

УЛАЗ БЕСПЛАТАН

ДОБРО ДОШЛИ

ЦРКВЕ БРВНАРЕ ЕПАРХИЈЕ ТИМОЧКЕ

web_i3У оквиру Мајских свечаности у Неготину је отворена изложба „Цркве брвнаре Епархије Тимочке-Записи у дрвету и камену“. О значају радова аутора Станка Костића, уметника фотографије из Београда, који је за неготинско представљање ликовној публици приредио текстом и фотографијама богато опремљен каталог, говорили су Ненад Војиновић, директор Историјског архива и свештеници Славиша Видовић и Марјан Керчуљ.

ПРОГРАМИ ДОМА КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ У ОКВИРУ МАЈСКИХ СВЕЧАНОСТИ 2022

web_majskesvecanosti2022Дом културе „Стеван Мокрањац“, као институција културе у граду, даје свој допринос бројним програмима у оквиру Мајских свечаности 2022.

Свечана седница Скупштине општине Неготин, поводом Дана општине Неготин са доделом годишњих признања, у четвртак 12. маја од 12 сати биће одржана у великој сали Дома културе.

У уторак 17. маја на Грдском тргу од 12 сати, Дом културе, као суорганизатор Концерта солфеђиста Уметничке школе, пружиће одговарајућу техничку подршку учесницима овог програма. Истог дана, од 19 сати у галерији Дома културе биће приређена изложба “Цркве брвнаре у Неготинској Крајини“, коју заједнички организују Историјски архив Неготин и Дом културе „Стеван  Мокрањац“.

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ 2022

web_majskesvecanosti2022У недељу почињу Мајске свечаности

Почев од недеље 8.  до суботе, 28. маја у Неготину ће бити организовани програми у оквиру Мајских свечаности, под покровитељством Општине Неготин. Манифестација почиње Регионалном планинарском акцијом „Стазама Рајачког виногорја“ у организацији ПД „Дели Јован“ и Туристичке организације. Допринос свечаностима, током двадесетодневног трајања, са око 30 програма, даће све установе културе, међу њима и Дом културе „Стеван Мокрањац“, школе, удружења и многи други учесници. Разноврстан програм, различитих садржаја, под називом Мајске свечаности 2022, приређује се у вишедневном трајању, поводом 12. маја, Дана општине Неготин.

web_HristosVaskrs1
Славите Ускрс срцем испуњеним миром, радошћу и добрим здрављем.
Срећан Ускрс, драги пријатељи!
Ваш Дом културе “Стеван Мокрањац”

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПОСЛОВИЦЕ И ИЗРЕКЕ“

web2У организацији Дома културе  „Стеван Мокрањац“ Неготин,   Издавачка кућа 4СЕ  из Београда промовисала је „Пословице и изреке“, књигу 1 из истоимене едиције шест књига, од којих је друга у завршној фази.

Представљање овог интересантног дела, за које је пословице и изреке изабрао Слободан Петровић, а превела их Нина Симић Панић, заокружена је изложбом илустрација, академског сликара Луке Дедића, који је и иначе  својим радом уоквирио саму Едицију  издања „Пословица и изрека“.

МОКРАЊЧЕВА КУЋА НА ЛИСТИ „АСОЦИЈАЦИЈА КУЋА И МУЗЕЈА ЕВРОПСКИХ КОМПОЗИТОРА“

web1„Асоцијација кућа и музеја европских композитора“, на предлог Јорге Шаминеа, председника Европског центра за музику и још неких званичника из Брисела, као и наших посленика у култури,  постала je богатија за музеј, за сада јединог српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца. Мокрањчева кућа у Неготину је доспела на место које јој с правом и разлогом припада, уз музеје Моцарта, Бетовена, Брамса и других музичких генија, који су стварали у последњим вековима.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПОСЛОВИЦЕ И ИЗРЕКЕ“ И ИЗЛОЖБА ИЛУСТРАЦИЈА

web_promocija_NegotinДом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, у сарадњи са Издавачком кућом 4СЕ, у уторак 05. априла од 18.00 сати приређује промоцију  издања „Пословице и изреке“ књига 1, приређивача Слободана Петровића са илустрацијама Луке Дедића.  Промоцију овог занимљивог издања, у галерији Дома културе, прати и изложба илустрација аутора Луке Дедића која ће за посетиоце бити отворена до 15. априла. .

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

web_Lost_City31. март /ЧЕТВРТАК/
The Lost City
ИЗГУБЉЕНИ ГРАД, 20.00 сати
Улазница: 300 динара

Карте се продају на билетарници Дома културе на дан пројекције од 18.00 сати.

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН

ДОБРО ДОШЛИ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

NEG_2132У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину је обележена 166. годишњица  рођења славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца.  На споменик српског и неготинског великана у дворишту његове родне куће, на дан његовог рођења,  цвеће су положиле делегације Општине Неготин, Дома културе и фестивала „Мокрањчеви дани“, Музеја Крајине и хора Цркве Свете Тројице.

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

web_Mokranjac

Позивамо Вас да нам се придружите
и својим присуством  увеличате
обележавање 9. jaнуара,  Дана рођења
Стевана Стојановића Мокрањца
и славу Свети Стефан

.

ПРОГРАМ

16.30 САТИ – МОКРАЊЧЕВА  РОДНА КУЋА
- Полагање цвећа на  споменик композитору

16.45 САТИ – ГРАДСКИ ПАРК
- Полагање цвећа на  споменик композитору

17.00 САТИ – ГАЛЕРИЈА ДОМА КУЛТУРЕ
- Резање славског колача поводом славе Свети Стефан

17.30 САТИ – ГАЛЕРИЈА ДОМА КУЛТУРЕ
- Промоција 23. броја часописа за културу Мокрањац
- Концерт гудачког квартета Мераки, Београд

web_ng_2022

Лакшу, лепшу, здраву и успешнију нову годину,
жели вам колектив Дома културе „Стеван Мокрањац“.

Нову дочекајте у добром расположењу и радујте се Божићу и јануарским празницима.
Срећни и распевани били!

НЕДЕЉА ХОРСКОГ ПЕВАЊА

У седмици током које се, традиционално, у свету слави хорско певање,  Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, на свом сајту поставио је неке од најбољих наступа хорских ансамбала који су обележили 55. сезону Фестивала „Мокрањчеви дани“.  Љубитељи хорског певања имаће прилику да поново уживају у наступима Хора „Мокрањац“ из Београда, са хоровођом  Катарином Станковић, Српског хора „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина, којим диригује Божидар Црњански и Хора “Свети Стефан Дечански” из Новог Сада, под управом др ум. Тамаре Адамов Петијевић.

IN MEMORIAM – ЂОКО СТОЈИЧИЋ (1936-2021)

web_DjokoStojicicНедавно преминули писац, публициста и културни посленик, Ђоко Стојичић, оставио је неизбрисив траг у културној традицији Неготина као  беседник на отварању 28. Мокрањчевих дана, септембра 1993. године. Његово поимање Мокрањчеве мисије и вредновање комплетног Мокрањчевог опуса сврстава га у ред највећих поштовалаца славног композотора.

- Цео живот Мокрањчев заложен је у остварење најхуманије, а тиме и најсложеније улоге уметности. Тај циљ уметности, као саставног дела целине људског битисања, доводи сваки народ до његове цивилизацијске уобличености. Мокрањац намењује највишу могућу улогу уметности: она је за њега услов препорода у цивилизованости сваког народа. Говори о „намиривању духовних потреба наших“ као услову за настанак развијеног народа и његов прелазак у више сфере квалитетног живљења.

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МИЛУТИНУ ДЕДИЋУ

Књиге Милутина Дедића, “Пркос ветру и времену”, “Светлост у тами векова” и “Осмех винског духа”, као едиција „Записом против заборава“, које је штампала Издавачка кућа 4СЕ, промовисане су у Неготину у оквиру сарадње истоименог београдског издавача, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“.

У присуству представника Издавачке куће 4СЕ из Београда и љубитеља књижевности, промоција је почела пројекцијом петоминутног филма о великом стваралаштву Милутина Дедића (1935-2021), српског академског сликара, историчара уметности и путописца, човека кога савременици називају ренесансним уметником

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани