Архиве: Дом културе

ДОПРИНОС РАШЕ ТРКУЉЕ НЕГОТИНСКОЈ КУЛТУРИ

Један од програма које је Дом културе „Стеван Мокрањац“ планирао да организује почетком априла, требало је да буде обележавање годишњице Легата Радислава Тркуље у Неготину. Због ванредног стања у коме се налазимо услед пандемије корона вируса, то се није догодило. Добре намере претачемо у сећање због немерљивог доприноса Раше Тркуље неготинској култури.

web_RasaTrkuljaРадислав Раша Тркуља је био крајински, српски и светски уметник. Велико име, свакако! Остаће забележено да је сликар и грађанин света први пут самостално излагао баш у Неготину, 1957. године. Можда су га због тога Неготинци често својатали, мада је био родом из Кладова, суседног града на Дунаву. У Неготину, месту порекла великих људи који су као и Он били испред времена стварајући своју уметност у култури али и науци, деценијама касније, захваљујући искључиво његовој љубазности, када је 2005. године граду Неготину поклонио двадесет ликовних дела, у комплексу родне куће композитора Стевана Мокрањца, основан је Тркуљин Легат. Од тада, музички комплекс Мокрањчеве родне куће има још једну културну димензију, сликарску, и представља стециште и место интересовања људи наклоњених овим лепим уметностима.
Радислав Раша Тркуља је рођен 9. априла 1938. године у Кладову. На Академији ликовних уметности у Београду дипломирао је у класи Ђорђа Андрејевића Куна, 1963. године. Постдипломске студије завршио је у Загребу у Мајсторској радионици Крсте Хегедушића.

КОНЦЕРТ „THE FRAJLE“ У НЕГОТИНУ /26.03.2013./

Из архиве:
„The Frajle“ концерт у Дому културе-Неготин /26.03.2013/.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА – ЕХО МУЗИКЕ 2008.

Из архиве:
Ликовна колонија- Ехо музике 2008.

ЛАЗАР ВУЈАКЛИЈА – СЛИКЕ

Из архиве:
Лазар Вујаклија – Слике
Мокрањчеви дани 2007.

ЛИКОВНА РАДИОНИЦА У ВРАТНИ 2000.год.

Из архиве:
Ликовна радионица Вратна 2000. године.

КОНЦЕРТ АЛЕКСАНДРЕ РАДОВИЋ У НЕГОТИНУ /26.03.2015./

Из архиве:
Концерт Александре Радовић у Неготину /26.март 2015./

Поштовани,
С обзиром да су у складу са мерама Владе Републике Србије, које за циљ имају превенцију ширења вируса „COVID–19“, од 16. Марта 2020. године, концертна сала и изложбени простори Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину затворени за посетиоце, наша институција културе је свим заинтересованим грађанима омогућила да на нашој Фејсбук страници (Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин) и сајту www.dkmokranjac.rs виде неке од програма и дешавања које чувамо у нашој дигиталној збирци.

ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА 45. ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

Из архиве:
Победник Натпевавања хорова
са 45. фестивала „Moкрањчеви дани“ (10. септембар 2010.год.)
Хор Лола-Београд, диригент: Милован Панчић

 

OБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПУБЛИКУ И ГРАЂАНЕ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Неготин, 16.03.2020.

Током ванредног стања у Републици Србији, проглашеног у недељу 15. марта 2020. године, због пандемије корона вируса, у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, до даљег, неће бити организовани програми за публику. Сходно актуелној ситуацији у нашој општини и држави, отказујемо и наставу у Центру за образовну делатност ( бивши Раднички универзитет) Неготин.

Запослени у Дому културе понашаће се одговорно, следећи одлуке, мере и препоруке Владе Републике Србије, локалне самоуправе и надлежних стручних служби.

Колегијум Дома културе

ОБАВЕШТЕЊЕ

Неготин, 12.03.2020.

Уважена публико,

Поштујући све оглашене и објављене налоге Владе Републике Србије, у вези са корона вирусом (COVID–19), Дом културе “Стеван Мокрањац” Неготин, до даљњег одлаже реализацију редовних програма за посетиоце: биоскопске пројекције, позоришне представе, музичке и ликовне програме.

Дом културе неће организовати програме до тренутка смањења ризика од ширења корона вируса, с обзиром да актуелни и објављени налози Владе Републике Србије, између осталих, подразумевају и забрану окупљања на јавним местима у затвореним просторима група већих од 100 лица.

О плановима рада и активностима наше установе, у новонасталим условима, грађани ће моћи да се информишу преко интернет презентације и друштвених мрежа Дома културе “Стеван Мокрањац” Неготин.

НЕГОТИНЦИ САБОРОВАЛИ У ВЕСЕЛОЈ ЧАРШИЈИ

Gužva-u-Veseloj-čaršijiПразнични декор у некада најлепшој неготинској улици познатој по занатлијама и трговцима и имену књаза Михаила по коме је у славним данима локалне и српске историје понела име, додатно је употпуњен током јануарског празника Богојављења, у сусрет Светом Јовану. У улици Kнез Михаиловој одржана је девета по реду “Весела чаршија”, која је окупила и бројне излагаче и учеснике програма и посетиоце.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

Rodjendan_Stevan_Mokranjac_2Дом културе „Стеван Мокрањац“ свој први програм у Новог години, традиционално посвећује великану српске музике и Неготина, Стевану Стојановићу Мокрањцу, обележавањем његовог дана рођења. И ова 164. годишњица рођења славног композитора посвећена је његовом делу, али и припремама за јубиларне 55. „Мокрањчеве дане“.

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

web_9jan2020Позивамо Вас да нам се придружите
и својим присуством  увеличате
обележавање 9.jaнуара, Дана рођења
Стевана Стојановића Мокрањца
и славу Свети Стефан

ПРОГРАМ:


16.30 сати – Мокрањчева кућа
- Полагање цвећа на  споменик композитору

17 сати – Галерија Дома културе
- Резање славског колача поводом славе Свети Стефан
Хор Храма Свете Тројице, Неготин
Диригент: Светлана Кравченко
- Промоција 21. броја часописа за културу Мокрањац
- Концерт студената ФМУ, Београд

ДОБРО ДОШЛИ

ЧЕСТИТАМО НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ

2-NG cestitka 2020-ZEL-01

Срећну и успешну

Нову 2020.годину

жели Вам

Дом културе „Стеван Мокрањац”
Неготин

„НОВОГОДИШЊА ЧАРОЛИЈА“ У ДОМУ KУЛТУРЕ

web_Novog_carolijaУ холу неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“ у уторак 17. децембра од 17 сати биће постављен продајни новогодишњи дечији базар и промовисан лист саткан од дечијих литерарних и ликовних радова са Божићним и новогодишњим жељама и честиткама.

Од 18 сати у сали Дома културе почиње аукцијска продаја новогодишњих јелки у хуманитарне сврхе и уметничко-забавни програм „Новогодишња чаролија“ у којем учествују: малишани Дечијег вртића „Пчелица“, ученици неготинских основних школа „Вук Kараџић“, „Вера Радосављевић“, „Бранко Радичевић“ и ОШ „Стеван Мокрањац“ из Kобишнице, као и чланице неготинског Гимнастичког клуба „Хајдук Вељко“.

10 ГОДИНА УДРУЖЕЊА „ГЕРГИНА“ – ДЕЦЕНИЈА ПОСВЕЋЕНОСТИ, ЉУБАВИ И МУЗИКЕ

Неготинско Удружење за очување културе и традиције „Гергина“, у петак  13. децембра, обележиће деценију постојања промоцијом књиге „Власи: Традиционална народна музика-Музика Влахилор дјин лумје“, професора доктора Димитрија О. Големовића, доделом јубиларних признања и концертом „Вече победника“.

 Програми се приређују у Дому културе „Стеван Мокрањац“

IN MEMORIAM

Зоран Христић (1938-2019)

web_ZoranHristicВест о смрти славног српског композитора Зорана Христића са великим жаљењем одјекнула је у Мокрањчевом Неготину. Композитор богатог опуса чија су дела и за његовог живота сврстана у анале српске музичке сцене, био је велики поштовалац композитора Стевана Стојановића Мокрањца.
И управо због тога је Зоран Христић и дао немерљив допринос Фестивалу „Мокрањчеви дани“, најпре као члан Програмске комисије, а потом и селектор Фестивала 2005. и 2006. године, будући да је својом визијом, талентом и кредибилитетом дао лични печат концепцији и целокупном значају Фестивала . Част да буде беседник указана му је 2003. године,а његова беседа остаће упамћена као својеврсна ода једног великана другом.

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ 54. “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ” У НЕГОТИНУ

54Mdani_RTS_6Kонцертом Хора и Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије под управом Бојана Суђића у Неготину су након седам фестивалских дана завршени 54. “Мокрањчеви дани” .

Маестро Суђић одлучио се да програм насловљен као „Мокрањац и Моцарт“ започне Мокрањчевим „Опелом“ са солистима Николом Дорићем (тенор), Александром Новаковићем (бас) и Милошем Гашићем (бас).

ПРОМОЦИЈА КОЛЕКТИВНЕ МОНОГРАФИЈЕ: „БАНАТСКИ ФАЛСТАФ – КОМИЧНА ОПЕРА ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА ДЕЈАНА ДЕСПИЋА“

54Mdani_promocija1У Мокрањчевој родној кући  публици 54. фестивала „Мокрањчеви дани“ представљена је колективна монографија „Банатски Фалстаф – Комична опера Поп Ћира и поп Спира Дејана Деспића“. Реч је о својеврсном зборнику стручних радова о првој и јединој опери Дејана Деспића, композитора, теоретичара и академика, „Поп Ђира и поп Спира“, која је премијерно изведена у Српском народном позоришту у Новом Саду 2018.

КЛАСИКА У 11

54Mdani_Klasikau11_Zajecar2У последњем овогодишњем програму „Класика у 11“ на 54. Мокрањчевим данима, данас се у центру Неготина представио врло млад хорски ансамбл, Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ из Зајечара. Овај хор је јуче, баш у време трајања нашег Фестивала, забележио тачно годину дана, од свог првог јавног представљања.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани