Архиве: Дом културе

ПОВОДИ: ДАНИЦА МАСТИЛОВИЋ, ВЕЛИКО ИМЕ СВЕТСКЕ ОПЕРСКЕ СЦЕНЕ

web1На данашњи дан (7. новембар) пре 90 година у Неготину је рођена Даница Мастиловић, првакиња Франкфуртске опере, која је стекла репутацију једног од најпознатијих драмских сопрана света.
У Неготину, родном граду Данице Мастиловић, нажалост, мало се или недовољно зна о светској диви, која је као првакиња Франкфуртске опере гостовала на свим оперским сценама света – од Миланске скале до Метрополитена.
Ко је била Даница Мастиловић, велико име, једна од највећих уметница које је Неготин имао?!
Рођена је 7. новембра 1933. године у Неготину. Преминула је ове године у јулу, у Драјајху у Немачкој, као Daniza Mastilovic. Рођена је на истоку Србије као ћерка Луке Мастиловића и Љубице Пајкић. Још као студенткиња певања на Београдском конзерваторијуму код Николе Цвејића, наступала је у разним београдским оперетним позориштима од 1955. до 1957. године. Без знања немачког и без дипломе, Даница Мастиловић, коју је у Београду открио тадашњи диригент из Франкфурта Волфганг Ренерт,

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ХИДРОИЗОЛАЦИЈИ КРОВА У ДОМУ КУЛТУРЕ

web1У Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину завршени су неопходни радови на санацији хидроизолације дела равног крова на око 600 квадратних метара, чиме су у року, и пре првих киша, отклоњени проблеми обилних процурења уочених на плафону и зидовима Велике сале Дома културе, као и економског дела изнад службеног улаза у зграду.

ЈАВНА ТРИБИНА И ПРЕДАВАЊЕ „НОВА ИСКУШЕЊА И ИЗАЗОВИ У ОДРАСТАЊУ – ДИЗАЈНЕРСКЕ ДРОГЕ“

01fЈАВНА ТРИБИНА И ПРЕДАВАЊЕ
„НОВА ИСКУШЕЊА И ИЗАЗОВИ У ОДРАСТАЊУ – ДИЗАЈНЕРСКЕ ДРОГЕ“
Среда 1. новембар у 18 сати, сала Неготинске гимназије
Како да као родитељи препознамо синтетичке дроге и помогнемо својој деци да избегну замке које оне доносе?
Предавач је др Санела Радисављевић, специјалиста ургентне медицине.

25. ОКТОБРА СЛОБОДАН УЛАЗ ЗА СВЕ ПРОГРАМЕ У ДОМУ КУЛТУРЕ

web1У оквиру програма обележавања Дана Дома културе „Стеван Мокрањац“ у среду, 25. октобра биће приређен и концерт квартета “Маестре”.
Овај необичан састав плод је дугогодишњег пријатељства четири професорке МШ ”Петар Kранчевић” из Сремске Митровице и чине га: мр Душанка Гавриловић и Милда Kузминац (клавир), Зорица Опачић (тамбура) и Јелена Влаовић (флаута). Гост концерта биће Александар Стефан Радишевић – баритон.
На програму су Прва и Друга руковет Стевана Мокрањца, композиције Исидора Бајића “Сање“, „Успаванка моме сину Владимиру“, „Извор“ и „Српкиња“, али и „Марш на Дрину“ Станислава Биничког.
Концерт квартета „Маестре“ део је програма „Нушић-Мокрањац – На трагу великог пријатељства“ који неготински Дом културе реализује у сарадњи са „Нушић“ фондацијом, па је тако и музички програм заснован на причи о пријатељству и сарадњи великог српског комедиографа са најзначајнијим музичким великанима тога доба.

„НУШИЋ – МОКРАЊАЦ НА ТРАГУ ВЕЛИКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА“

web_NUSIC_plakatМултимедијални догађај почиње у среду 25. октобра у 18 сати а чини га више занимљивих и јединствених програма у просторима ове установе културе.
У сарадњи са Фондацијом Нушић, програм отварамо изложбом „Сва лица српског дипломате Нушића“ и пројекцијом истоименог документарног филма који потписују Југословенска кинотека, Програмски архив Телевизије Београд и Фондација Нушић.
.
.
.
.
.
.

У ТОКУ РАДОВИ НА ХИДРОИЗОЛАЦИЈИ КРОВА ДОМА КУЛТУРЕ

web1У Дому културе „Стеван Мокрањац“ у току су радови на санацији хидроизолације дела равног крова изнад Велике сале објекта и економског улаза у зграду, на близу 600 квадратних метара.
Пројектом вредним 3.716.084,00 динара, решава се тренутно најбитнији проблем грађевинске природе који угрожава безбедност свих субјеката и корисника услуга Дома културе. Радове на санацији крова, у наредних месец дана, изводи нишка „Изоградња плус“.

МОКРАЊАЦ – НЕДОВРШЕНА 16. РУКОВЕТ

МОКРАЊАЦ – НЕДОВРШЕНА 16. РУКОВЕТ
(поводом 109. годишњице смрти композитора Стевана Стојановића Мокрањца)
.
Mokranjac_UrosPredicНа почетку Великог рата у Скопљу је преминуо чувени српски композитор и музички педагог Стеван Стојановић Мокрањац, остављајући за собом бројна дела која су обележила музичку историју Србије.
Мокрањац је био композитор, сакупљач српских, македонских, бугарских, и народних песама других народа. И сам је био одличан певач, хоровођа неколико певачких друштава али и оснивач многих српских музичких институција. Као извођач, самоук на виолини.
Састављајући мелодије, Стеван је заборављао да иде у школу и, иако добар ђак, морао је да напусти шести разред гимназије. Завршио га је годину дана касније, а тад је постао и редовни члан Београдског певачког друштва, као једини гимназијалац. По завршетку гимназије уписује се на Филозофски факултет, на природно-математички смер.

109 ГОДИНА ОД СМРТИ СТЕВАНА МОКРАЊЦА

Јованка Стефановић – Станојевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине обележавајући 109 година од смрти Стевана Мокрањца, положили су данас цвеће на спомен обележје композитору у градском парку и споменик Стевану Мокрањцу у дворишту његове родне куће.

57. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

57.-Mokranjcevi-dani_otvaranje-festivalaНеготин је и овог септембра бојила музичка атмосфера захваљујући Мокрањчевим данима, фестивалу који с разлогом носи одређење једног од најзначајнијих у Србији. Традиција је настављена, а ове 57. сезоне публика је од 9. до 15. септембра, током седам дана трајања Фестивала уживала у готово 30 програма. У Дому културе „Стеван Мокрањац“, који је организатор ове традиционалне манифестације, још увек су присутна фестивалска обележја и своде се утисци међу којима је и заједнички да је основна мисија – промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, очувана. Томе у прилог најбоље говори податак да је на Натпевавању, прве фестивалске вечери, наступило чак шест хорова што упућује на закључак да се хорској музици поново указује велика пажња. У Неготину су гостовали ансамбли из Хрватске и Турске, из Алексинца, Смедеревске Паланке и Београда, а на радост музичког Неготина и хор града домаћина који делује при Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“. Натпевавање је изазвало изузетну пажњу јавности и критике, а хорови нису скривали задовољство због учешћа на једном оваквом, како кажу, престижном надметању.

СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

web_Zatvaranje-festivala-(1)Овогодишњи  57. „Мокрањчеви дани“  у први план су ставили Мокрањчеву музику и хорско стваралаштво, али нису недостајали ни програми који су славили музику у најлепшем свом облику делима у којима су уживали и извођачи и публика.

ХОР РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ У ЗАВРШНИЦИ ФЕСТИВАЛА

web_Hor-RTS-(3)Хор Радио-телевизије Србије под управом маестра Бојана Суђића надахнуто је извео изузетно комплексна дела која је Стеван Мокрањац компоновао за дане Великог поста. Композиције које су чиниле овај програм, наводи Суђић, настале су у временском распону од 17 година и већина их је део циклуса „Страсна седмица“. Програм је, додаје, проширен са још неколико композиција које улазе у музику Великог поста.

УРУЧЕНА ФЕСТИВАЛСКА ПРИЗНАЊА

web_2Традиционално, организатор „Мокрањчевих дана“, Дом културе „Стеван Мокрањац“ уручио је фестивалска признања пријатељима и покровитељима фестивала.

У амбијенту неготинског Саборног храма Свете Тројице Јованка Стефановић Станојевић, директорка Дома културе уручила плакету „Мокрањчевих дана“ Општини Неготин, Еликсир Фондацији, Компанији „Телеком Србија“ и Компанији „Дунав осигурање“. У име добитника плакете су примили: Владимир Величковић, Бранко Марковић, Наталија Станковић и Светлана Дошеновић.

ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА „ОДЈЕЦИ саГЛАСја“ ДР НАТАШЕ ЂУРАГИЋ

web_73У Мокрањчевој родној кући приређена је промоција зборника црквене музике „Одјеци саГЛАСја“ аутора др Наташе Ђурагић у издању Матице српске. О овој јединственој нотној збирци говориле су др Соња Маринковић, музиколог и диригент, др ум. Тамара Адамов Петијевић. Модератор је била др Александра Паладин, музиколог.

УДРУЖЕЊЕ „АРТИСТ“ У ПРОГРАМУ „КЛАСИКА У 11“

web_2Чланице Удружења „Артист“, Миља Виденовић (клавир) и Магдалена Антић (сопран), заједно са Кристином Ћировић (виолина) извеле су на градском тргу у Неготину последњи овогодишњи програм „Класикау 11“ у оквиру 57. „Мокрањчевих дана“. Наступ академских уметница обележила је музика Рома коју је окупљена публика топло поздравила.

Градским тргом одјекивале су редом, „Песма циганки“, Петра Илича Чајковског, „Стари муж“ Алексеја Верстовског, Дворжакове „Циганске мелодије“, циклус „Три циганске песме“  Димитрија Големовића, „Циганчица“ Станислава Биничког и за крај песма и чардаш из оперете „Циганска љубав“ Франца Лехара.

ПОЕТСКО МУЗИЧКО ВЕЧЕ РАДИО БЕОГРАДА 2

web_Radio-Bgd-2-na-Mokranjcevim-danima-(1)Верни сарадник Фестивала „Мокрањчеви дани“, Радио Београд 2, у години у којој обележава јубилеј, 65 година рада, фестивалској публици у Неготину представио се својим главним програмским акцијама посвећеним младима, а то су „Тимочка лира“ и „Најбољи млади пијанисти“.

Едиција „Тимочка лира“ а је део песничке награде „Тимочка лира” за песнике до 30 година старости и додељује се на Фестивалу културе младих Србије у Kњажевцу. Kао део награде, добитнику се штампа прва збирка песама у издању Радио-телевизије Србије, Радио Београда 2 и Фестивала културе младих.
-Од 2015. године едиција је добила препознатљив визуелни идентитет, који потписује графички уметник Растко Ћирић, а нову серију прати и интерпретативни текст Соње Миловановић о награђеној поезији – истакла је Ана Ћирица, уредник у Музичкој редакцији Радио Београда.

НАЈМЛАЂА НЕГОТИНСКА ПУБЛИКА УЖИВАЛА У „МАЛОМ ДИМНИЧАРУ“

web_Mali-dimnicar,-MOTO-(8)Шести фестивалски дан је, нема сумње, дефинитивно обележила опера за децу и младе „Хајде да направимо оперу/Мали димничар“  Музичко оперско театарске организације МОТО и Малог позоришта „ Душко Радовић“, али и најмлађа неготинска, а будућа фестивалска публика, која је извођење овог дела одушевљено пропратила.

-Ми радимо већ неколико година заједно и мислим да радимо јако добре ствари, а то смо видели вечерас код ове публике. Морам рећи да сам се расплакала и да се сваки пут расплачем када деца приђу да спасавају димничара. То је, прво, једна предивна прича, Бритнова порука је заправо била да се деца едукују са овом делу које је наменски написано за едукацију деце. Мени је препуно срце јер видим ове моје дивне младе људе, младе колеге који толико раде напорно –  каже Наташа Јовић Тривић, директорка Музичко оперско театарске организације МОТО.

ШЕСТО „ДИРИГЕНТСКО ХОДОЧАШЋЕ“ У НЕГОТИНУ

web_Dirigentsko-hodocasce-(3)У сали Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину у току је дводневни семинар за хорске диригенте који менторски воде др Тамара Адамов Петијевић, диригент и виолинисткиња и Верица Пејић, сопран, солисткиња Опере Српског народног позоришта у Новом Саду и уметнички руководилац Дечјег оперског студија.

Током овог семинара за диригенте који се организује шести пут под окриљем „Мокрањчевих дана“ размотриће се проблеми у руковођењу дечјим и омладинским хоровима у данашње доба.

НАУЧНА ТРИБИНА: „СЕЋАЊА НА ВАСИЛИЈА МОКРАЊЦА“

web72Поводом стогодишњице рођења академика Василија Мокрањца (1923–1984), на 57.“Мокрањчевим данима“ приређена је трибина на којој је о животу и раду врсног композитора који чини трећу генерацију музичара потеклих из јединствене српске музичке лозе Мокрањац, говорила др Ивана Медић, музиколог.
Василије Мокрањац био је унук рођеног брата славног Стевана Мокрањца и током свог живота оставио је вредан опус. Василијев отац,  Јован Мокрањац се такође бавио музиком, био је  чувени српски виолончелиста и педагог, али и ратни ветеран, који је прошао албанску голготу. Поред тога, бавио се писањем позоришних комада и инструктивне литературе.

КЛАСИКА У 11: ФИЛМСКА И КАМЕРНА МУЗИКА НА ГРАДСКОМ ТРГУ

web4_klasika11Дуо, Весна Гарабантин, виолончело и Марко Миљковић, клавир, на градски трг у програму „Класика у 11“ доноси познате нумере из филмских класика, али и популарне аранжмане камерне музике.

Наступ двоје младих инструменталиста на градском тргу привукао је бројну публику која је уживала у пробраном репертоару. Најпре се чула позната нумера из филма „Тајни врт“, па композиција Нина Рота из „Кума 2“. Уследио је Шостаковичев „Валцер бр 2“, па Мориконеова музика из филма „Cinema Paradiso”, композиција „The Masochism Tango“  Тома Лехрера, „Украјинска рабинушка“ Наталије Николаевне Родигине, танго „Por una cabeza“ Карлоса Гардела и „Historia de un Amor“ Карлоса Алмарана.

ВОКАЛНИ КВАРТЕТ “VITA BREVIS“ ПОВЕО ПУБЛИКУ НА СЕНТИМЕНТАЛНО ПУТОВАЊЕ

web_Vita-Brevis-(2)Четири даме из Зрењанина повеле су публику 57. „Мокрањчевих дана“ на путовање кроз незаборне мелодије Гершвина, Невина, групе „Би Џиз“, а на њиховом репертоару нашле су се и ванвременске композиције Берија Манилоуа, Бена Окланда и других.
Татјана Иваница и Вилма Дутина (сопрани) и Зорица Козловачки и Анико Гардиновачки (алтови), које су Вокални квартет „Vita Brevis“ основале 2018. године, видело се, уживале су у свакој композицији, као и публика која их је одушевљено поздравила.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани