izdv_9jan2020

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

Позивамо Вас да нам се придружите и својим присуством  увеличате обележавање 9.jaнуара, Дана рођења Стевана Стојановића Мокрањца и славу Свети Стефан више »

Архиве: Дом културе

НЕГОТИНЦИ САБОРОВАЛИ У ВЕСЕЛОЈ ЧАРШИЈИ

Gužva-u-Veseloj-čaršijiПразнични декор у некада најлепшој неготинској улици познатој по занатлијама и трговцима и имену књаза Михаила по коме је у славним данима локалне и српске историје понела име, додатно је употпуњен током јануарског празника Богојављења, у сусрет Светом Јовану. У улици Kнез Михаиловој одржана је девета по реду “Весела чаршија”, која је окупила и бројне излагаче и учеснике програма и посетиоце.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

Rodjendan_Stevan_Mokranjac_2Дом културе „Стеван Мокрањац“ свој први програм у Новог години, традиционално посвећује великану српске музике и Неготина, Стевану Стојановићу Мокрањцу, обележавањем његовог дана рођења. И ова 164. годишњица рођења славног композитора посвећена је његовом делу, али и припремама за јубиларне 55. „Мокрањчеве дане“.

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

web_9jan2020Позивамо Вас да нам се придружите
и својим присуством  увеличате
обележавање 9.jaнуара, Дана рођења
Стевана Стојановића Мокрањца
и славу Свети Стефан

ПРОГРАМ:


16.30 сати – Мокрањчева кућа
- Полагање цвећа на  споменик композитору

17 сати – Галерија Дома културе
- Резање славског колача поводом славе Свети Стефан
Хор Храма Свете Тројице, Неготин
Диригент: Светлана Кравченко
- Промоција 21. броја часописа за културу Мокрањац
- Концерт студената ФМУ, Београд

ДОБРО ДОШЛИ

ЧЕСТИТАМО НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ

2-NG cestitka 2020-ZEL-01

Срећну и успешну

Нову 2020.годину

жели Вам

Дом културе „Стеван Мокрањац”
Неготин

„НОВОГОДИШЊА ЧАРОЛИЈА“ У ДОМУ KУЛТУРЕ

web_Novog_carolijaУ холу неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“ у уторак 17. децембра од 17 сати биће постављен продајни новогодишњи дечији базар и промовисан лист саткан од дечијих литерарних и ликовних радова са Божићним и новогодишњим жељама и честиткама.

Од 18 сати у сали Дома културе почиње аукцијска продаја новогодишњих јелки у хуманитарне сврхе и уметничко-забавни програм „Новогодишња чаролија“ у којем учествују: малишани Дечијег вртића „Пчелица“, ученици неготинских основних школа „Вук Kараџић“, „Вера Радосављевић“, „Бранко Радичевић“ и ОШ „Стеван Мокрањац“ из Kобишнице, као и чланице неготинског Гимнастичког клуба „Хајдук Вељко“.

10 ГОДИНА УДРУЖЕЊА „ГЕРГИНА“ – ДЕЦЕНИЈА ПОСВЕЋЕНОСТИ, ЉУБАВИ И МУЗИКЕ

Неготинско Удружење за очување културе и традиције „Гергина“, у петак  13. децембра, обележиће деценију постојања промоцијом књиге „Власи: Традиционална народна музика-Музика Влахилор дјин лумје“, професора доктора Димитрија О. Големовића, доделом јубиларних признања и концертом „Вече победника“.

 Програми се приређују у Дому културе „Стеван Мокрањац“

IN MEMORIAM

Зоран Христић (1938-2019)

web_ZoranHristicВест о смрти славног српског композитора Зорана Христића са великим жаљењем одјекнула је у Мокрањчевом Неготину. Композитор богатог опуса чија су дела и за његовог живота сврстана у анале српске музичке сцене, био је велики поштовалац композитора Стевана Стојановића Мокрањца.
И управо због тога је Зоран Христић и дао немерљив допринос Фестивалу „Мокрањчеви дани“, најпре као члан Програмске комисије, а потом и селектор Фестивала 2005. и 2006. године, будући да је својом визијом, талентом и кредибилитетом дао лични печат концепцији и целокупном значају Фестивала . Част да буде беседник указана му је 2003. године,а његова беседа остаће упамћена као својеврсна ода једног великана другом.

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ 54. “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ” У НЕГОТИНУ

54Mdani_RTS_6Kонцертом Хора и Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије под управом Бојана Суђића у Неготину су након седам фестивалских дана завршени 54. “Мокрањчеви дани” .

Маестро Суђић одлучио се да програм насловљен као „Мокрањац и Моцарт“ започне Мокрањчевим „Опелом“ са солистима Николом Дорићем (тенор), Александром Новаковићем (бас) и Милошем Гашићем (бас).

ПРОМОЦИЈА КОЛЕКТИВНЕ МОНОГРАФИЈЕ: „БАНАТСКИ ФАЛСТАФ – КОМИЧНА ОПЕРА ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА ДЕЈАНА ДЕСПИЋА“

54Mdani_promocija1У Мокрањчевој родној кући  публици 54. фестивала „Мокрањчеви дани“ представљена је колективна монографија „Банатски Фалстаф – Комична опера Поп Ћира и поп Спира Дејана Деспића“. Реч је о својеврсном зборнику стручних радова о првој и јединој опери Дејана Деспића, композитора, теоретичара и академика, „Поп Ђира и поп Спира“, која је премијерно изведена у Српском народном позоришту у Новом Саду 2018.

КЛАСИКА У 11

54Mdani_Klasikau11_Zajecar2У последњем овогодишњем програму „Класика у 11“ на 54. Мокрањчевим данима, данас се у центру Неготина представио врло млад хорски ансамбл, Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ из Зајечара. Овај хор је јуче, баш у време трајања нашег Фестивала, забележио тачно годину дана, од свог првог јавног представљања.

KОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА „ЉУБИЦА МАРИЋ“

54Mdani_LjubicaMaric3Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“, под управом диригента и уметничког руководиоца Радета Пејчића, публици 54. „Мокрањчевих дана“ представили су се програмом „Црни горо“ и делима домаћих аутора.

-Претпостављам, као и за сваког музичара да је учешће на овом фестивалу један посебан доживљај. Не у контексту да Мокрањац потиче из Неготина, Бинички потиче из Крушевца, него што сте ви, или ко је већ покренуо овај фестивал, развио га до тог нивоа да он представља, како је неко рекао, наш Салзбург, заправо један фестивал који је од пресудног значаја за очување српске музике – каже о „Мокрањчевим данима“, Раде Пејчић, диригент и уметнички руководилац Београдског камерног оркестра „Љубица Марић“.

КОНЦЕРТ: ПАСАКАЉА И ЧАКОНА

54Mdani_cembalo3У галерији Мокрањчеве родне куће приређен је концерт „Пасакаља и чакона“ наше истакнуте чембалисткиње Светлане Стојановић Кутлача. Концерт је посвећен историјату барокних музичких форми пасакаље и чаконе. На програму су била дела Ђиролама Фрескобалдија, Бернарда Сторачеа, Луја Купрена, Жан Андри Данглбера, Франсоа Купрена, Јохана Себастијана Баха, Карл Филипа Емануела Баха и Мирослава Мише Савића, који је своју композицију посветио управо Светлани Стојановић Кутлача.

КЛАСИКА У 11

54Mdani_VoxDunaris_4„Vox Dunaris“ из Турн Северина (Румунија) са диригентом Виорелом Дорином Балом, учешћем у прогаму „Класика у 11“, забележио је данас своје друго учешће на фестивалу „Мокрањчеви дани“. Хор који је неготинска публика упознала прошле године, ради при средњој Уметничкој школи „Ioan Stefan Paulian“  у Турн Северину, а за Мокрањчев град везује га сарадња са Дечијим хором „Вивак-2015“ и Уметничком школом „Стеван Мокрањац“ са којима последње две године размењује културне садржаје.

„ЧИКАГО“ У НЕГОТИНУ НА 54. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

54Mdani_Chicago4Екипа Позоришта на Теразијама синоћ је у Неготину по 283. пут изнова „преживљавала“ пожуду и страст, приповедала причу о сјајним и мрачним странама шоу бизниса кроз мјузикл „Чикаго“ , који је по тексту Фреда Еба и Боба Фосија, на основу позоришног комада Морин Далас Воткинс и на музику Џона Кендера, режирао Кокан Младеновић.

НАУЧНА ТРИБИНА: УТИЦАЈ МОКРАЊЦА НА СТВАРАЛАЧКЕ ПОЧЕТКЕ ВЛАДЕ МИЛОШЕВИЋА

54Mdani_tribina_SDodik3Др Санда Додик, музички теоретичар и декан Академије умјетности у Бања Луци, на трибини одржаној у галерији Мокрањчеве родне куће, говорила је на тему „Мокрањац и Босна“ са посебним освртом на утицај Стевана Мокрањца на стваралачке почетке композитора Владе Милошевића.

КЛАСИКА У 11

54Mdani_Radost_Moskva7У складу са својим именом руски Дечији хор „Радост“ из Москве са диригентом Дунајевом Јекатерином Александровном учинио је још једном радост публици 54.Мокрањчевих дана, на наступу који је приређен у центру Неготину у оквиру програма „Класика у 11″.

КОНЦЕРТ ДЕЧИЈЕГ ХОРА „РАДОСТ“ ИЗ МОСКВЕ

54Mdani_Radost_Moskva1Дечији хор „Радост“ из Москве, са диригентом  Дунаевом Екатерином Александровном, који редовно наступа у најпрестижнијим концертним дворанама у Русији, одушевио је публику 54.“Мокрањчевих дана“у Неготину топлим и савршеним извођењем  руских народних и песмама руских аутора, Чајковског, Чичкова, Фрадкина.

ПРОМОЦИЈА ТРОСТРУКОГ КОМПАКТ ДИСКА „ЗВУКОВЕЗ“ МИРОЉУБА АРАНЂЕЛОВИЋА РАСИНСКОГ

54Mdani_Zvukovez1У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“  четвртог фестивалског дана промовисан је троструки компакт „Звуковез“ композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског.  Називу овог аудио издања, сложеницом „звуковез“, кумовао је сам композитор желећи да једном речју опише одабрана дела на ова три компакт диска, настала током његових 35 година рада.

КЛАСИКА У 11

54Mdani_klasikau11_prof5Трећи концерт у оквиру програма „Класика у 11“ на 54. „Мокрањчевим данима“ протекао је у знаку музике Астора Пиацоле, Владимира Золотарева, Виктора Власова и Енрикеа Педра Матоса Родрига. Њихова дела су за свој получасовни наступ одабрали Весна Гарабантин из Новог Сада (виолончело) и Стефан Николић из Лесковца (хармоника). Обоје професори неготинске Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ припадају групи уметника који поред својих редовних обавеза у школи, са задовољством експериментишу у различитим музичким жанровима и на тај начин додатно афирмишу бављење музиком код младих.

КОНЦЕРТ ЈОВАНА МАЉОКОВИЋА И БАЛКАН САЛСА БЕНДА

54Mdani_JMaljokovic7Један од најплоднијих џез музичара у Србији, чија је музика постала препознатљива као комбинација џеза и традиционалне музичке баштине Балкана, приредио је синоћ на 54. „Мокрањчевим данима“ концерт саткан најпре од таквих композиција (Пут у Дечане, Свитање, Душа танана, Вишеград и Цвеће цафнало). Међу њима је „Вишеград“ најавио као сасвим нову, захвалан фестивалској публици што ју је, као уосталом и читав концерт, топло приватила.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани