Архиве: Дом културе

РИТАМ ЕВРОПЕ

web_ritam-evropeАудиција за дечји музички фестивал

РИТАМ ЕВРОПЕ
Дом културе „Стеван Мокрањац“
Недеља 19. март у 12 сати

Аудиција за децу и омладину од 14 до 21 године, за избор представника општине Неготин на дечјем телевизијском музичком такмичењу „Ритам Европе“ заказана је за недељу 19. март у 12 часова.
Позивамо вас да се пријавите и покажете свој таленат у певању и плесу. Пријаве можете послати путем инстаграм налога @rhythm_of_europe или на број 060/65-55-013 (Viber/WhatsApp).
Видимо се у недељу 19. марта од 12 часова, у сали Дома културе Стеван Мокрањац.

СМЕХ И ДОБРА МУЗИКА

Plakat-Soka
Plakat1

Дом културе “Стеван Мокрањац” Неготин ће, крајем фебруара и почетком марта, угостити глумачку и екипу познатих музичара, које предводе позната имена наше позоришне и музичке сцене. Обавештавамо Вас како бисте, уколико можете и желите, на време обезбедили улазнице које ће, за оба програма, у продају бити пуштене у понедељак, 20. фебруара.

web1На празник Сретења Господњег и славе Епархије тимочке, 15. фебруара, у завршници Свете архијерејске Литургије, у цркви Светог Ђорђа у Кладову, Милошу Милошевићу, директору Винарије Манастира Буково, Ивици Трајковићу, директору Музеја Крајине, Јованки Стефановић-Станојевић, директорки Дома културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, Дејану Живанићу и Небојши Величковићу из Кладова и Јасни Васић из Зајечара, Архијерејске похвалнице је уручио Епископ тимочки господин Иларион, у присуству Митрополита црногорско-приморског, господина Јоаникија, свештенства СПЦ и братства Манастира Буково.

.

УПОЗНАЈМО НЕГОТИН, ДОМ СЛАВНОГ КОМПОЗИТОРА И ВРХУНСКИХ ВИНА

mokranjceva-kuca(1)

Неготин је, осим по богатој културној традицији, широј јавности препознатљив и по  аутентичном архитектонском наслеђу. Управо због тога, добио је прилику за презентацију у серијалу „Српске архитектонске знаменитости“, портала Магазин, грађевинске платформе Daibau International. Реч је о пројекту чији је циљ  указивање на архитектонска богатства у Србији.

Oпширније на: www.daibau.rs

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА “ЕЛИКСИР ПРАХОВО – НЕКАД И САД“

web_Elixir4Поводом 10 година рада Еликсир Прахова, у Дому културе “Стеван Мокрањац” у Неготину, јавности је доступна изложба “Еликсир Прахово – некад и сад“. Изложба фотографија је тематски посвећена развоју ИХП Прахова некада највеће фабрике у Неготину и Крајини, и представља тек мањи део изложених експоната, макета, предмета, шема, слика и записа из сталне поставке Индустријског музеја Еликсир Прахова, отвореног у кругу фабрике, 28. јуна 2022. Био је то значајан догађај на развојном путу Компаније Еликсир Прахово, који је на Видовдан прошле године, окупио велики број званица.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „ЕLIXIR-PRAHOVO“

web2 web1

У Дому културе “Стеван Мокрањац”, у присуству бројних гостију и званица, одржана je свечана академија, којом је Elixir Prahovo, прославило своју прву деценију рада.
Elixir Prahovo, 1. фебруар обележава као дан новог почетка производње на темељима некада највеће крајинске фабрике – ИХП Прахово.
Део академије, својом игром и непосредношћу, увеличала је група малишана из Предшколске установе “Пчелица“.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ДОМУ КУЛТУРЕ

web003У Дому културе „Стеван Мокрањац“ у петак 27. јануара, у организацији Црквене општине Неготин приређена је Светосавска академија.

Свечану академију у част првог српског архиепископа и просветитеља, у присуству свештенства, челника Општине Неготин, просветних радника и бројних гостију, Химном Светом Сави, отворио је Хор Цркве Свете Тројице хор са диригентом Светланом Кравченко.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

web_SvSavaДом културе „Стеван Мокрањац“, у петак 27. јануара од 18 сати на великој сцени, пружиће подршку Црквеној општини Неготин у реализацији Светосавске академије, манифестације која је, до пандемије COVID 19, традиционално приређивана поводом школске славе, Светог Саве.
Свечану академију у част првог српског архиепископа и просветитеља, Химном Светом Сави, отвориће Црквени хор са диригентом Светланом Кравченко и беседник, протонамесник Марјан Керчуљ, архијерејски намесник неготински.
Богат културни програм, са близу 300 учесника извешће ученици неготинских основних школа, ђаци Неготинске гимназије и Техничке школе, малишани вртића „Пчелица“, студенти Педагошког факултета, Одељења у Неготину и чланови КУД „Стеван Мокрањац“.

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА „МОКРАЊАЦ“

web17У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“, на дан Мокрањчевог рођења,  деветог јануара, промовисан је 24. број часописа за културу „Мокрањац“. О темама објављеним у најновијем издању говорили су професор  др Соња Маринковић, главни и одговорни уредник „Мокрањца“ и Стефан Цветковић, члан Редакције.

Подсећајући да је часопис за културу „Мокрањац“ у категорији водећих научних годишњака,  са примарном мисијом да континуирано негује научна сазнања о композитору Стевану Мокрањцу и остави писани траг као својеврсну хронику Фестивала „Мокрањчеви дани“, др Соња Маринковић је истакла да и овај број садржи уобичајене рубрике.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web1 web2
Дан и 167. годишњица рођења славног српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, традиционално су, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац, данас, 9. јануара свечано обележени у Неготину. Сенима српског и неготинског великана пред спомеником у дворишту његове родне куће, на дан његовог рођења, поклониле су се и положиле цвеће делегације Општине Неготин, Дома културе и фестивала „Мокрањчеви дани“, Музеја Крајине и хора Цркве Свете Тројице. Пред бистом Стевана Мокрањца у градском парку у Неготину, на исти начин почаст Мокрањцу одале су делегације школа које носе његово име, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин и истоимене основне школе из Кобишнице, Градског хорског ансамбла „Мокрањац“, КУД-а “Стеван Мокрањац“ из Неготина и Месне заједнице Мокрање.

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

web_Programski-plakat1

Позивамо Вас да нам се придружите
и својим присуством  увеличате
обележавање 9. jaнуара,  Дана рођења
Стевана Стојановића Мокрањца
и славу Свети Стефан

.

ПРОГРАМ

12.30 САТИ – МОКРАЊЧЕВА  РОДНА КУЋА
- Полагање цвећа на  споменик композитору

12.45 САТИ - ГРАДСКИ ПАРК
- Полагање цвећа на  споменик композитору

13.00 САТИ – ГАЛЕРИЈА ДОМА КУЛТУРЕ
- Резање славског колача поводом славе Свети Стефан

17.00 САТИ – ГАЛЕРИЈА ДОМА КУЛТУРЕ
- Промоција 24. броја часописа за културу Мокрањац
- Концерт професора и ученика Уметничке школe
Стеван Мокрањац Неготин

IN MEMORIAM – АДАМ ПУСЛОЈИЋ (1943-2022)

web_Adam1Meђу личностима из света књижевности и културе уопште, које су нас напустиле током 2022. године је и писац и преводилац Адам Пуслојић, родом из нашег краја, из Кобишнице, којом се поносио и у којој је веома често боравио на радост свих својих пријатеља и сарадника. Познавали су га као човека који је годинама ширио мисију хуманих вредности међу људима, песника који је сваки секунд времена и свако парче простора које је дотакао, или у њему боравио, знао да оплемени речима, запише их, повеже и посвећено их дарује свима, а пре свега Крајини, која се у његовим стиховима и писањима уопште, издвајала као упориште свега што јесте, и повод и разлог, да се ствара и отварају границе међу људима и шири мисаоност и толеранција.

ЧЕСТИТАМО НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ

ng_2023_2

СРЕЋНУ И УСПЕШНУ НОВУ ГОДИНУ
ЖЕЛИ ВАМ КОЛЕКТИВ
ДОМА КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

СТАНИ ДА ТЕ СЛИКАМ

web4Данас су у посети и разгледању галеријских простора у Дому културе „Стеван Мокрањац“ били малишани Предшколске установе „Пчелица“. Реч је о деци мешовитe и старијe васпитнe групe, са васпитачицама Сандром Алавук и Златом Станисављевић. Посета је организована у оквиру реализације пројекта „Стани да те сликам“, којим деца „Пчелице“, још у раном узрасту, истражују фотографију и откривају начине њеног настанка.

web_2Са пројекције документарног филма „Рајачке и Рогљевачке пивнице“, аутора Данила Петровића у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину.

ПРОМОЦИЈА ФИЛМА „РАЈАЧКЕ И РОГЉЕВАЧКЕ ПИВНИЦЕ“

web_BademДом културе „Стеван Мокрањац“ организује промоцију филма
РАЈАЧКЕ И РОГЉЕВАЧКЕ ПИВНИЦЕ
Аутора: мр Данила Петровића

Промоција ће се одржати у
Галерији Дома културе,
16. новембра /среда/ у 18.00 сати

Улаз је слободан,
Добро дошли

КАРАВАН КУЛТУРЕ-ПОВЕЗАО НЕГОТИН И ДИЈАСПОРУ

web2Песнички караван културе – коренима у походе Удружења писаца Седмица из Франкфурта зауставио се на свом овогодишњем  путовању кроз матицу Србију у Неготину, у петак, 28.октобра. Пуни утисака после разгледања тек дела знаменитих културних и туристичких вредности Крајине, учесници каравана су се представили на књижевно-музичкој вечери приређеној у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“.

КАРАВАН КУЛТУРЕ – КОРЕНИМА У ПОХОДЕ

web2У недељи обележавања дана оснивања, Дом културе „Стеван Мокрањац“, заједно са Народном библиотеком „Доситеј Новаковић“ приређује књижевно музичко вече „Коренима у походе“ Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта на Мајни.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ОСНИВАЊА ДОМА КУЛТУРЕ

dom-kultureДом културе „Стеван Мокрањац“ ће 25. октобар и годишњицу оснивања обележити радно и са својом публиком.
За филмофиле свих генерација обезбеђене су пројекције филмова: „Бергманово острво“, у уторак, 25. октобра од 20 сати, “Кашеј, крадљивац невести“ у среду, 26. октобра од 18,00 и домаћи хит филм „Траг дивљачи“, такође у среду, али од 20 часова.

ГОДИШЊИЦА СМРТИ СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web-11Поводом 108 година од смрти композитора Стевана Стојановића Мокрањца, представници Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Музеја Крајине, положили су цвеће на споменике  славног Неготинца. У Мокрањчевом родном месту, Неготину, успомена на прослављеног суграђанина чува се на разне начине, а један је постојање, одржавање и указивање на значај споменика који красе наш и град Стевана Мокрањца.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани