ТРИБИНА „РАДИОНИЦА ЗВУКА“- РАДИОФОНСКА ПОЕМА“ВЕЛИКИ КАМЕН“

web_VekiKamenУ галерији Мокрањчеве родне куће одржана је трибина на којој је представљена радиофонска поема „Велики камен“, дело Иване Стефановић, које је добило престижну награду „Prix Italia“ за 2017. годину. Овај програм 53.“Мокрањчевих дана“ организован је у сарадњи са Другим програмом Радио Београда, а поводом обележавања његових 60 година рада. Трибину је, кроз критички приказ овог изванредног, снажног и емотивног  дела, водила мр Ана Котевска, музиколог и музички критичар.

Радиофонска поема „Велики камен“ почива на стиховима поетског драмског текста који је писац Љубомир Симовић написао према лирској народној балади „Хасанагиница“. Ивана Стефановић је из Симовићеве „Хасанагинице“ преузела само неколико десетина стихова који, по њеном осећању, представљају саму есенцију драме: осуду, немоћ, трагичну кривицу, суровост, стид, усамљеност, узалудност, смрт… Звучни материјал су амбијентални шум, документарни акустички записи, оригинална музика и глумачке интервенције уз коришћење процесора звука. Музику је компоновала за потребе овог дела. У комад је уграђен и један посебан симболички, мада не и распознатљив, звучни белег – звук древног дрвеног точка из града Хаме у Сирији, звук који је снимила током свог живота у тој земљи, давно пре ратних сукоба.

Ивана Стефановић је дипломирала на београдској Музичкој академији, и специјализирала на IRCAM-у (Париз). Била је прва уредница „Радионице звука“ Драмског програма и музичког програма Првог програма Радио Београда, као и директорка програма за културу Фонда центар за демократију, уметничка директорка фестивала БЕМУС (2001–06), државна секретарка Министарства културе Републике Србије (2007–08) и чланица Националног савета за културу Србије (2011–16). Директорка је Центра за музичку акцију (CMA) и активна у музичком фестивалу  BUNT (Belgrade New Artistic Territory). Њене композиције извођене су у земљама Европе, на Блиском истоку, у Америци, као и на фестивалима:  Gaudeaмus, Bemus, Zagrebački Bienalle, Helsinški Biennale, Prix Italia, Music Harvest Odenze, ISCM и многим другим. Бави се граничним музичким областима, радиофонијом и сценском музиком. Написала је музику за преко 40 позоришних представа. Објавила је књигу прозе Пут за Дамаск, књигу есеја „Музика од ма чега“ и књигу „Приватна прича“. Добитница је бројних домаћих и међународних признања: награда Стеван Мокрањац (Необичне сцене на Хомеровом гробу у Смирни), прва награду Међународне Трибине композитора (Четири ноћна записа), награда Милош Црњански (Пут за Дамаск), Стеријина награда за сценску музику, награду Jean Antoine – Triomphe variétè (Посланица птица), Prix Italia (Велики камен) итд.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани