49. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

PLAKAT-2022“Крајински обичаји”, једна од најстаријих манифестација изворног народног стваралаштва у Србији, којом се одржава сећање на херојску битку на Штубику и Малајници из 1807. године, биће одржана у недељу, 19. јуна у Штубику.

На 49. “Крајинским обичајима”, који почињу у 10 сати, наступиће културно-уметничка друштва из Кобишнице, Јабуковца, Буковча, Сикола, Шаркамена, Подгорца и села домаћина, Штубика.  Програмом је предвиђено и такмичење у народним вештинама а, традиционално, и избор најлепше чобанице.

У општини Неготин манифестација „Крајински обичаји“ се организује већ 49 година, у спомен на историјску битку код Штубика и Малајнице, која је трајала од 25. априла до 19. јуна 1807. године. Одбрану Крајине од Турака здружено су предводили српски вожд Карађорђе, војвода Хајдук Вељко Петровић и српске војводе  Миленко Стојковић и Петар Добрњац. Срби су уз помоћ Руса савладали Мула Пашу, који је рањен побегао у Видин.

Манифестацију „Крајински обичаји“, организју Дом културе „Стеван Мокрањац“, Месна заједница Штубик, КУД „Прераст“ и ОШ“Хајдук Вељко“ из Штубика. Покровитељ je Општина Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани