47. „СУСРЕТИ СЕЛА“ 2022, У БУКОВЧУ И СИКОЛУ

web_ssela2022

3. јун 2022, Буковче
Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин настављена је 03. јуна 2022. године у Буковчу. Културно-уметничко друштво „Димитрије Беливакић“ из Буковча угостило је чланове КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола, уз приказ игранке поводом заветине.

КУД „Чучук Стана“ из Сикола представио је Богојављење. Код нас се од давнина Богојављање слави веома живописно. Верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. Богојављањем се завршава божићно светковање, па су у неким крајевима Србије, до овог дана ишле поворке коледера или коринђаша, као и вертепаша и водичара. У народу се овај дан зове још и Водице или Водокршће управо по имену поворке. На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се Богојављанска вода. Богојављење се празнује 6. јануара по старом календару (19. јануара по новом).

5. јун 2022, Сиколе
Домаћин трећег овогодишњег  сусрета био је КУД „Чучук Стана“ из Сикола који је дочекао КУД „Врело“ из Шаркамена.

SARKAMENШаркаменци су за своје овогодишње представљање одабрали седељку.

Наредни сусрет најављен је за 10. јун 2022. године када ће Шаркамен угостити Буковче, а 11. јуна Јабуковац дочекује Кобишницу.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани